Rente in VS opnieuw fors omhoog, in strijd tegen inflatie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 22/09/2022 15:29
De rente in de Verenigde Staten gaat fors omhoog. De Fed, het stelsel van centrale banken, heeft besloten tot een verhoging met 0,75 procentpunt. Daarmee geldt voor het belangrijkste tarief een bandbreedte van 3 tot 3,25 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2008.

Tegelijkertijd werd bekend dat de groeiverwachting voor de Amerikaanse economie fors is verlaagd. In juni werd nog gerekend met een groei van 1,7 procent. Nu is de verwachting dat de groei beperkt blijft tot 0,2 procent.

Inflatie beteugelen
Dat de rente omhoog zou gaan is geen verrassing, wel spannend was hoe groot de stap van de Fed zou worden. Het is de vijfde renteverhoging in de VS sinds begin dit jaar en de derde keer achtereen dat de rente met 0,75 procentpunt wordt verhoogd. De sprongen zijn bedoeld om de de inflatie te beteugelen. Die is in de VS, net als in Europa, pijlsnel opgelopen.

Eerder deze week werd bekend dat de inflatie in de VS in augustus uitkwam op 8,3 procent. Dat is wat wat hoger dan waar analisten op hadden gerekend. Het was een nieuwe aanwijzing dat het wel eens een forse rentestap zou kunnen worden. Er werd zelfs rekening gehouden met een verhoging met een vol procentpunt, maar zo ver kwam het dus niet. De financiƫle markten reageerden negatief, de koersen daalden na het bekend worden van de rentestap.

Smal koord
Wereldwijd proberen centrale banken de inflatie omlaag te brengen. Het verhogen van de rente is daarvoor het belangrijkste instrument. De hoop is dat het de groei van de economie vertraagt, en in het kielzog daarvan de prijsstijgingen (en dus de inflatie). Het is voor centrale bankiers wel dansen op een smal koord. Als de economie te veel afkoelt, dreigt een recessie.

Ook de Europese Centrale Bank draait aan de renteknop. Twee weken geleden besloten de bankiers in Frankfurt tot een verhoging van de belangrijkste tarieven met 0,75 procentpunt, de grootste verhoging sinds de invoering van de euro in 2002.

De rente kwam daarmee uit op 0,75 procent. Dat is historisch gezien nog steeds erg laag, maar wel het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Jarenlang was het belangrijkste rentetarief van de ECB zelfs negatief:

zie & lees verder op
https://nos.nl/artikel/2445481-rente-in-vs-opnieuw-fors-omhoog-in-strijd-tegen-inflatie

reactie XEA.nl
Wij verwachten einde 2022 een stand van boven de 4,0% en mogelijk vlak bij de 4,5% rente tarief in de VS.Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL