Zorg over snelle daling van CO2 - uitstoot.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 10/01/2022 10:21
Toen andere zorgen over de CO2 -uitstoot, worden wij nu om de tuis geleid!?
Van ons correspondent uit Brussel.
In 2011 heeft de Europese Unie voor het derde achtereenvolgende jaar minder CO2 uitgestoten dan de internationaal overeengekomen limiet.De lage economische groei en onverwacht snelle opkomst van duurzame energie opwekking lijken een duwtje in de rig voor de klimaatdoelstellingen.
In Groot-Brittanie werd, sinds de metingen 40 jaar geleden begonnen, zelfs nog nooit zo weinig CO2 uitgestoten als vorig jaar. In 1970 was het toen nog zwar geïndustrialiseerde land goed voor 685 miljoen ton kooldioxide, vorig jaar was dit nog 456 miljoen ton, met dank aan de zachte winter van 2011 en 11% meer "kernenergie"!
Analisten van Barclays Capital schatten dat er vorig jaar 30 giga-watt aan capaciteit voor hernieuwbare energie als zonen wind bij is gekomen, waar 20 giga-watt was verwacht. Het verschil komt overeen met de capaciteit van 20 kerncentrales in Borssele (495 mega-watt).
Door het stagnerende verbruik van fossiele energie en het toenemende aanbod van alternatieven heeft de Europese Unie een probleem.
"Het wordt te goedkoop om meer C)2 uit te stoten. Vorige week daalde de koers van de in London verhandelde rechten tot het laagste punt ooit, EUR 6,05 per ton, nadat voorlopige cijfers van de Euuropese Unie hadden laten zien, dat de EU nog steeds minder CO2 uitstoot dan de "beschikbare vergunningen toestaan"!

De verhandelbare rechten binnen het zogenoemde Europese Trading System (ETS) zijn in het afgelopen jaar al 64% goedkoper geworden. Elfduizend bedrijven in de EU kregen sinds 2005 vergunningen voor CO2-uitstoot en mogen wat ze overhouden verhandelen. Door de lage prijs is de discussie losgebarsten over de effectiviteit van het systeem, dat erop is gericht het gebruik van Fossiele brandstoffen in alternatieven te stimuleren.

In 2050 wil de EU haar CO2-uitstoot met meer dan 96% hebben gereduceerd ten opzichte van 1990 en zo een duurzame energiehuishouding hebben gerealiseerd. Maar bij de huidige prijzen dreigt die langetermijndoelsteling in gevaar te komen. Er gaat geen extraprikkel meer van uit, zeggen critici als Johannes Teyssen, ceo van de Duitse EON, een van de grootste elektriciteitslevernanciers in Europa.

Stop met het ETS od zorg ervoor dat het werken" zei Teyssen in februari op een hoorzitting can de Europese Commissie over het ETS."

Ik ken niemand die op de huidige ETS-prijs ook maar 1 cent zou investeren(in duurzaamheid).
Als regeringen net zo met de euro omgingen als we nu met het ETS omgaan, zou het morgen ook dood zijn.
Het Europese Parlment dringt en bij de Europese Commissie op aan, om in de periode van 2013 - 2020 een deel van de beschikbare vergunningen uit de markt te halen. Milieugroepen willen tenminste het huidige overschot geschat op 1,1 miljard ton aan CO2-uitstoot, uit het systeem halen.

EU-milieucommissaris Connie Hedegaard lijkt daar wel voor te voelen, maar de Commissie houdt haar "kruit droog", omdat zo'n voorstel nog niet haalbaar lijkt.In 2013 gaat de volgende fase van het ETS in, die voorziet in veilingen van de vergunningen, die nu nog worden toegekend op basis van historisch verbruik.

Volgende week wil de voorzitter van de Europese milieuministers, Martin Lidegaard, tijdens hun informele overleg in het Deens Horsens de opties voor herstel van het ETS-mechanisme verkennen. Behalve reductie van het aantal vergunningen en verhoging van de doelstelling voor 2020, ziet hij ook nog de mogelijkheid om een"bodemprijs" in te voeren, zoals onlangs in Groot-Brittanie is voorgesteld.

reactie XEA.nl
Dit kwam gisteren uit ons archief.
Nu vragen wij ons af, wat ging er fout en wie is/zijn de schuldigen?
Of is get creëren van Commissies en de handhaving van de toekomstige strategie & eventuele bijstellingen achterwege gelaten.
10 jaar later is en een Groot CO2 uitstoot probleem.
Praten vullen geen "gaten", maar zoals nu Rutte 4 wordt geïnstalleerd, zaten toen tot heden ook geen mensen met visie en "VERSTAND van ZAKEN aan de basis van het CO2 probleem."SCHOENMAKER BIJ BIJ JE LEEST"!
Rutte 4 is gedoemd te mislukken, want de slager staat bij de bakker in de winkel en de bakker bij de slager!Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL