De aanpak van de Chocoladevlekkenziekte binnen de veldbonenteelt

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 07/01/2022 07:06
Er is een grote rol voor dit gewas weggelegd in de eiwittransitie. Ze zijn zowel in de zomer als in de winter te telen. Er hebben dan ook al verschillende testen en onderzoeken in de praktijk plaatsgevonden. Echter staat de veldbonenteelt nu voor een nieuwe uitdaging: de Chocoladevlekkenziekte.
Chocoladevlekkenziekte (Botrytis fabae)
De Chocoladevlekkenziekte (Botrytis fabae) is de grote boosdoener in de bonenteelt. Deze schimmelziekte brengt veel schade aan en veroorzaakt droge rood/bruine vlekken op de bladeren en vruchten. Vooral in natte en vochtige omstandigheden weet de ziekte zich snel te verspreiden. In eerste instantie worden er chemische bestrijdingsmiddelen geadviseerd, maar die brengen voor erwten en veldbonen diverse problemen. Met beschadiging van het gewas als grootste gevolg. Een betere bestrijdingsoplossing lijkt nu gevonden te zijn door middel van strokenteelt. Op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad zijn er testen gedaan met stroken van verschillende afmetingen en de resultaten zijn hoopvol.


BRON
Boerderij van de Toekomst : Bestrijding chocoladevlekkenziekte in veldboon bij strokenteelt
WUR_staff repository


2021
Strokenteelt: de oplossing?
Bij strokenteelt worden verschillende gewassen in stroken naast elkaar gepland en geteeld om zo de biodiversiteit te verhogen en plagen te bestrijden. Ook wordt er geëxperimenteerd met de breedte van deze stroken. De resultaten zijn vooralsnog positief. Opbrengsten komen op dezelfde hoogte of zelfs hoger uit dan wanneer er op de reguliere wijze geteeld wordt.

Voor de veldboon en de bestrijding van de Chocoladevlekkenziekte is de afmeting van de stroken wel degelijk van belang geweest. Er is getest met stroken van 22 meter en stroken van 3 meter. De een is wel bespoten en behandeld en de ander niet. Bij de strook van 3 meter is er overduidelijk minder beschadiging aangetroffen. Door de compacte plaatsing en lagere gewassen eromheen kan er veel meer wind door het gewas heen waaien. Dit maakt de gewassen sneller droog waardoor er minder kans is voor de ziekte om zich te verspreiden.

In een video gemaakt op de Boerderij van de Toekomst laat praktijkonderzoeker Koen Klompe van Wageningen Universiteit zien hoe de bestrijding in combinatie met de strokenteelt is aangepakt.

Aanpak
Als teler van veldbonen is het een goede oplossing om over te stappen op strokenteelt, zeker wanneer de Chocoladevlekkenziekte een groot deel van de gewassen aantast. Waar het vooral om gaat is dat de gewassen zo droog mogelijk moeten blijven, omdat de ziekte zich onder vochtige omstandigheden sneller verspreid. Wij blijven de ontwikkelingen van de strokenteelt op de voet volgen!

zie & lees verder op
https://www.groenkennisnet.nl/nieuwsitem/de-aanpak-van-de-chocoladevlekkenziekte-binnen-de-veldbonenteeltBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL