Europese Bio-economie keurt de LCA-vergelijkings-methode tussen fossiele en hernieuwbare grondstoffen van de Europese Commissie af

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 21/12/2021 13:23
In juli 2021 heeft het JRC (Joint Research Center - het onderzoeksbureau van de Europese Commissie) een aangepaste LCA-methode gepubliceerd om de levenscyclus van producten gemaakt van hernieuwbare en fossiele grondstoffen (olie) met elkaar te vergelijken. De naam van het rapport is “LCA of alternative feedstocks for plastic products, Part 1: the Plastics LCA methodology”.

Deze LCA-analyses kunnen onder andere dienen als basis om wetgeving te ontwikkelen rondom bio-based and bioafbreekbare plastics. Het spreekt voor zich dat deze vergelijkingsmethode zeer relevant is voor de ontwikkeling van de Bioplastics industrie. Er is drie jaar lang aan de vergelijkingsmethode gewerkt en gedurende deze tijd heeft de bioplasticsindustrie, maar ook andere onderdelen van de Europese Bio-economie, diverse malen overleg gehad met het JRC en het bureau van vele gegevens voorzien.

Helaas heeft het JRC in haar recent gepubliceerde LCA-methodiek geen gebruik gemaakt van de waardevolle input vanuit de bio-industrie waardoor de methodiek afgekeurd wordt door de bio-industrie. Lees hier waarom!
ga naar
https://hollandbioplastics.nl/actueel/europese-bio-economie-keurt-de-lca-vergelijkingsmethode-tussen-fossiele-en-hernieuwbare-grondstoffen-van-de-europese-commissie-af/

Ook in 2021 heeft Holland Bioplastics zich weer sterk gemaakt voor de acceptatie en toepassing van bioplastics
Holland Bioplastics is de branche-organisatie die zich sterk maakt voor de acceptatie en brede inzet van bioplastics. Veel van onze energie wordt gestoken in het vergroten van de kennis over bioplastics bij een grote groep stakeholders die invloed hebben op de toekomst van bioplastics. Dit gebeurt veelal buiten het zicht van iedereen die bioplastics een warm hart toedragen en overtuigd zijn van de toegevoegde waarde van bioplastics. Om een indruk te krijgen waar Holland Bioplastics het afgelopen jaar mee bezig is geweest, treft u onderstaand een overzicht aan van onze activiteiten.

1. Deelname aan het overleg voor de nieuwe Europese normen voor thuiscomposteren
Namens Holland Bioplastics nemen Henk Vooijs en Erwin Vink deel aan dit overleg waardoor we invloed hebben op de nieuwe FprEN17427 (Packaging – Requirements and test scheme for carrier bags suitable for treatment in well-managed home composting installations) en FprEN17428 (Determination of the degree of disintegration under simulated home composting conditions) normeringen.

2. Deelname aan het overleg voor de nieuwe EN13432 normering voor industriële compostering
De EN 13432 standaard is 20 jaar oud. Vele zaken zijn gewijzigd zoals aansluiting met de markt (producten zijn gewijzigd), wetenschappelijke inzichten, visie van policy makers en NGO’s en de uiteindelijke verwerking (= composteren). Daarom is het noodzaakzakelijk om te actualiseren.

3. Deelname aan het overleg met de JRC over de nieuwe LCA-methodiek
Zie het artikel hierboven.

4. ‘Factsheet’ KIDV over bioplastics
Het KIDV publiceert met enige regelmaat factsheets waaronder ook een factsheet over bioplastics. Holland Bioplastics is betrokken geweest bij de ontwikkeling hiervan. Naar aanleiding van opmerkingen van Holland Bioplastics is het concept factsheet dat de KIDV had opgesteld, aangepast waardoor er nu twee factsheets gepubliceerd zijn waarbij een onderscheid is gemaakt tussen biologisch afbreekbare verpakkingen en biobased kunststof verpakkingen.

5. Consultatie Single Use Plastics (SUP) regeling
Holland Bioplastics heeft een reactie gegeven op de consultatie voor de SUP-regeling van het Ministerie van I&W, met een pleidooi om het gebruik van composteerbare producten in gesloten kringlopen toe te staan, om zo meer voedselafval in te zamelen.

6. Bijdrage aan diverse rapporten van CE Delft
Holland Bioplastics heeft inhoudelijke bijgedragen geleverd aan diverse rapporten die door CE Delft zijn gepubliceerd.

7. PR en communicatie
Om de kennis over bioplastics bij beleidsmakers in Den Haag te verbeteren is een start gemaakt met een actief PR-beleid. Doel is om een level-playing field te creëren waardoor bioplastics de rol kunnen krijgen die ze verdienen. Daarnaast hebben we geinteresseerden via de Holland Bioplastics nieuwsbrief met enige regelmaat op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen bij producenten en nieuwe toepassingen.

Ook in 2022 zal Holland Bioplastics zich weer op diverse fronten inzetten voor de toepassing van bioplastics en het verbeteren van de kennis over bioplastics.
Twitter



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL