Als we alle plastic vervangen door bioplastic, helpen we de natuur dan vooruit?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 11/09/2021 13:06
Als je “bio” hoort, denk je meteen “aha, dat is goed voor het milieu”. Maar is dat ook zo bij bioplastics? “Dat hangt ervan af", zegt professor Kim Ragaert van de Universiteit Gent. De term bioplastics wordt voor verschillende soorten plastic gebruikt: plastics die gemaakt zijn van biologisch materiaal zoals planten, maar ook plastics die biologisch afbreekbaar zijn. Zijn bioplastics een wondermiddel? Of zijn ze geen oplossing voor het plasticprobleem? Dit zegt de wetenschap.

Met acties als "Mei plasticvrij", willen milieuorganisaties consumenten in ons land wakker schudden om plastic zo veel mogelijk te bannen. Koeien die plastic eten, waterschildpadden die verstrikt geraken in plastic netten, aangespoelde walvissen met plastic in hun maag, microplastics in de vis op ons bord... Plastics zijn een zware belasting voor het milieu en een bedreiging voor onze gezondheid. Maar heeft het zin om de plastics die we uit aardolie maken te vervangen door bioplastics?

Wat zijn bioplastics?
Elk jaar wordt er 250 miljoen ton plastic geproduceerd. Zes procent van alle aardolie die wordt opgepompt, wordt gebruikt om allerlei plastics te maken: harde plastic, zachte plastic, petflessen, PVC,

En dan zijn er ook nog bioplastics. De term bioplastic wordt gebruikt voor twee totaal verschillende soorten plastic: plastics die gemaakt zijn van biologisch materiaal (ook biobased plastics genoemd) en plastics die biologisch afbreekbaar zijn (ook biodegradeerbare plastics genoemd).

ga voor meer naar
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/21/als-we-alle-plastic-vervangen-door-bioplastic-helpen-we-de-natu/Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL