De koperprijs kan niet anders dan stijgen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 02/05/2021 18:24
Niet alleen het herstel van de wereldeconomie stuwt de koperprijs, maar tal van grote trends, zoals bijvoorbeeld EV en 5G, maken dit basismetaal steeds gewilder.

Olie en industriële metalen zitten sinds eind 2020 in de lift. De snelle economische herstart heeft bij sommige beleggers al geleid tot de gedachte dat er een nieuw supercyclus voor grondstoffen in de maak is. De toekomst ziet volgens BlackRock Investment Institute er iets genuanceerder uit, zo staat in het laatste wekelijkse marktcommentaar, getiteld Commodities Rewired.

De stijgende olieprijs voor de economische herstart is maar tijdelijk, aldus BlackRock, al kunnen sommige metalen ook de komende jaren nog profiteren van de transitie naar groen. "Olie had het vorig jaar al zwaar toen de reisindustrie instortte. Die zal na de pandemie natuurlijk weer opkomen, maar op de lange termijn is de vraag naar olie aan het dalen."

Koper daarin tegen ziet er heel stuk beter uit. "Er is een groot tekort aan koper door slecht onderhouden mijnen, die door de pandemie ook nog eens stil lagen. Ook stuwt de transitie naar een CO2-arme economie de vraag naar koper, terwijl die naar olie juist doet opdrogen."

Oftewel, de energietransitie zal de vraag naar fossiele grondstoffen op de lange termijnen uithollen. Als de prijs van olie na de pandemie dus weer omhoogschiet, zal dat maar voor korte duur zijn. Tegelijkertijd zorgt de energietransitie voor een structurele vraag naar veel industriële metalen en dat kan nog tientallen jaren aanhouden, schrijft BlackRock.

Vergeet EV en 5G niet
De grootste vermogensbeheerder staat niet alleen in de mening dat sterke kopervraag een blijvertje is. Er zal veel koper nodig zijn voor transities in de wereldeconomie die de komende jaren gestalte krijgen, zoals de uitrol van 5G en elektrisch rijden. Tegelijkertijd kampt de kopermarkt nu al met tekorten. Het sterkt Newton-portefeuillemanager Suzanne Hutchins in haar verwachting dat de prijs van koper verder omhoog kan, zo schrijft zij in de publicatie The rise of copper.

Het belang van koper kan volgens Hutchins moeilijk worden onderschat. Koper is essentieel voor de productie van elektrische voertuigen (EV’s). Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de batterijen, elektromotoren, bedrading en in de oplaad-infrastructuur. Het marktaandeel van volledig elektrische en plug-in hybride auto’s zal naar verwachting oplopen naar 19% van de totale markt in 2030 en 72% in 2040.

Een andere factor die de vraag naar koper vergroot, is de uitrol van 5G-netwerken. Nieuwe voorzieningen zullen nodig zijn om aan de wereldwijd groeiende vraag naar complexe data te kunnen voldoen. Hieraan ten grondslag liggen onder andere meer flexibiliteit rond thuiswerken, de populariteit van digitale gezondheidsmonitoring en de verspreiding van mobiel bankieren. Hoewel 5G draadloos is, is koper nodig om alle apparatuur aan te sluiten. Ook wordt het gebruikt om 5G-basisstations en datacenters te bouwen. Hutchins concludeert: “Mogelijk zitten we in de eerste etappe van een structurele bull markt voor koper, hoewel de rit hobbelig kan zijn."



Stijgende koperprijs geen vals signaal

Los van specifieke trends die de vraag naar koper stuwen, profiteert het metaal als geen ander van het krachtige herstel van de wereldeconomie. De prijs van koper loopt daarbij vooruit op de economie, weet Edin Mujagic. "De reden voor de sterke correlatie tussen koper en de wereldeconomie schuilt in het feit dat koper vrijwel in alle producten te vinden is en in alle sectoren van de economie wordt gebruikt. Voordat de producten waar koper in zit, worden vervaardigd, moet het metaal eerst worden besteld. Stijgende vraag betekent stijgende prijzen. Stijgende productie betekent hogere economische groei. Ergo: een stijgende koperprijs is een voorbode van betere economische tijden. Een dalende prijs van koper is juist aanleiding somberder te worden over economie op korte termijn."

Dat de koperprijs sde laatste maanden stevig in de lift zit, verbaast Mujagic dus niet. De wereldeconomie ging vorig jaar gebukt onder de coronapandemie en 2021 is het jaar van de grote inhaalslag. De stijging van de koperprijs van de afgelopen maanden is zeker geen vals signaal."

BRON: IEX Profs



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL