Minder voedselverspilling door gedragsverandering

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 22/04/2021 07:27
Voedselverspilling vindt in de hele productieketen plaats, maar consumenten spelen ook een belangrijke rol. Veel voedsel wordt thuis verspild. Door gedragsverandering - beter je inkopen plannen, meer zicht op de voorraad in huis - kun je die verspilling terugdringen.

Er wordt nog steeds te veel voedsel verspild, bij de oogst, tijdens opslag, transport in supermarkten en in de horeca. Maar ook bij de mensen thuis wordt voedsel verspild. In 2019 gooiden de Nederlandse consument in 2019 gemiddeld 34,4 kilo weg, zo blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. Naast vast voedsel, wordt er ook 45,5 liter drinken per persoon verspild. En het lijkt lastig die verspilling terug te dringen.

Houdbaarheidsdatum

Veel voedsel (26,5 kilo) verdwijnt in het gft-afval. Ander voedsel verdwijnt via de composthoop, wordt gebruikt als diervoer of - dranken bijvoorbeeld - worden weggespoeld via gootsteen of toilet. Brood, zuivel, groene, fruit en aardappelen worden het meest verspild.

Factsheet Voedselverspilling bij huishoudens

Toch lukt het veel consumenten de voedselverspilling wel terug te dringen. Uit cijfers van het Voedingscentrum blijkt dat de hoeveelheid weggegooid voedsel in 2019 een 17% lager lag dan in 2016 (41,2 kilo) en 29% lager dan in 2010 (48,0) kilo. Je kunt voedselverspilling voorkomen door wat beter te plannen bij het inkopen van boodschappen, door niet alleen af te gaan op de houdbaarheidsdatum THT (Ten minste Houdbaar Tot) of TGT (Te Gebruiken Tot), maar ook te ruiken en te proeven.

bekijk de video op
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Minder-voedselverspilling-door-gedragsverandering.htm

Boodschappenlijstje

Afgelopen jaar - tijdens de Coronacrisis - werd duidelijk dat het werkt om je inkopen beter te plannen. Uit een onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research bleek dat 20% van de consumenten in 2020 minder vaak verse groenten, vers fruit en maaltijdresten weggooiden. Een groot deel van de 1500 respondenten in het onderzoek gaven aan dat ze minder vaak boodschappen doen. Ze blijken dan vaker gebruik te maken van een boodschappenlijstje en laten zich minder vaak verleiden tot impulsaankopen.

Mensen zijn meer thuis en koken vaker zelf. Ze kunnen meer tijd aan het koken besteden en houden minder maaltijdresten over. Veel mensen zeggen meer zicht te hebben op wat ze in voorraad hebben, waardoor ze minder vaak voedsel hoeven weg te gooien.

Voedselverspilling bij consumenten door COVID-19

In aanloop naar de afsluiting van de MBO Challenge Voedselverspilling met een eindevenement op donderdag 22 april, besteedt Groen Kennisnet in de week van 19 tot en met 23 april extra aandacht aan het onderwerp voedselverspilling.

Themaweek Voedselverspilling



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL