100 jaar zuivelproductie in het Groningse Bedum

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 01/04/2021 17:27
Op 1 april 2021 bestaat de zuivelfabriek van FrieslandCampina in het Groningse Bedum 100 jaar. In april 1921 startte de Coöperatieve Fabriek voor Zuivelproducten met het maken van boter, gecondenseerde melk, kaas en melkpoeder. Tegenwoordig produceert FrieslandCampina er kaas en hoogwaardige ingrediënten voor kindervoeding.

Een gunstige ligging van Bedum aan het Boterdiep, de treinverbinding met Groningen, en de aanwezigheid van veel melkveehouders in de directe omgeving. Dat zijn de belangrijkste voorwaarden geweest die hebben bijgedragen aan de groei van de zuivelfabriek sinds de start in 1921. Vanaf 1981 worden er naast kaas, ingrediënten voor kindervoeding geproduceerd. Een productgroep waarvan niemand bij de start kon vermoeden welke enorme bijdrage het zou gaan leveren aan de ontwikkeling van zuivelproducent FrieslandCampina.

Kaas voor wereldwijde export
De kaasfabriek en de fabriek voor ingrediënten van FrieslandCampina delen de locatie samen.

Sikko van der Tuin, manager van de kaasfabriek van FrieslandCampina: “Wij produceren natuurgerijpte en foliekaas, dikwijls voor de voedingsmiddelenindustrie. Onze kaas wordt wereldwijd geëxporteerd, van Japan tot in Zuid-Amerika. Het spreekt voor zich dat je product dan aan hoge eisen moet voldoen.”

Ingrediënten op basis van hoge kwaliteitsstandaarden
Wie kaas maakt, houdt wei over. Wei bevat heel veel belangrijke voedingsstoffen. De wei ondergaat in Bedum een aantal bewerkingen zodat de eiwitten en lactose geschikt zijn voor verwerking in kindervoeding.

Carl-Eric Grootendorst, manager van de FrieslandCampina Ingredients fabriek. “We produceren naast ingrediënten voor kindervoeding zoals ontzoute wei en melkpoeder ook (biologische) basispoeders. Dit zijn halffabricaten die voor onze klanten als essentiële basis dienen om het uiteindelijke kindervoedingsproduct te kunnen maken. Het zijn heel complexe productieprocessen: onze fabriek moet voldoen aan de hoge kwaliteitsstandaarden van de farmaceutische industrie.”

Jaarlijks wordt in Bedum bijna 1 miljard kilo melk van leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina uit de omgeving verwerkt. Qua omvang is het de op een na grootste kaasproductielocatie van FrieslandCampina. In totaal werken er circa 285 werknemers, waarvan iets minder dan de helft in de kaasmakerij.

ga voor foto & video naar
https://www.frieslandcampina.com/nl/news/100-jaar-zuivelproductie-in-het-groningse-bedum/



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL