FrieslandCampina stapt over op 100% gerecyclede PET-flessen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 10/01/2021 14:33
Vanaf februari 2021 gaat FrieslandCampina PET-flessen maken van 100% gerecycled PET (rPET). Omdat een PET-fles alleen gerecycled kan worden als de consument het etiket heeft verwijderd, heeft de Research & Development-afdeling van FrieslandCampina aanvullend een gloednieuwe ‘ritssluiting’ ontwikkeld die verwijdering eenvoudiger maakt. Daarmee is FrieslandCampina het eerste bedrijf in de zuivelsector dat zijn flessen nagenoeg circulair maakt voor zijn merken in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Hongarije.

Patrick van Baal, Global Director Packaging Development bij FrieslandCampina: “Met de 100% recycled PET-fles zet FrieslandCampina een nieuwe stap in het circulair maken van zijn verpakkingen. Het is onze ambitie om volledig circulair te worden. Daarom verhogen we het gerecyclede gehalte van onze PET-flessen van 20% naar 100%. Deze stap is ??cruciaal, want om onze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, moeten alle verpakkingen eerst recyclebaar en/of herbruikbaar worden.”

Bijna 1,9 miljoen kilo nieuw plastic minder
Een van de doelstellingen van FrieslandCampina’s duurzaamheidsprogramma ‘Nourishing a better planet’ is om het gehele verpakkingsportfolio volledig circulair en CO?-neutraal te maken en de hoeveelheid verpakkingsmateriaal tot een minimum te beperken. FrieslandCampina maakte vijf jaar geleden al de keuze om over te stappen op PET voor al zijn drinkflessen, omdat PET in potentie volledig circulair is te maken. Bovendien is het in tegenstelling tot glas licht van gewicht en heeft het een lage CO?-voetafdruk. Door alle nieuwe PET-flessen te maken van oude PET-flessen, voorkomt FrieslandCampina de productie van bijna 1,9 miljoen kilo aan nieuw plastic.

Nourishing a better planet
FrieslandCampina wil grote stappen zetten op het gebied van recycling, hernieuwbaarheid en vermindering van het gebruik van fossiele grondstoffen voor verpakkingen. Daarom heeft het bedrijf zijn doelstellingen ook vastgelegd via internationale en nationale partnerschappen zoals het Europese en het Nederlandse Plastic Pact en ‘the new plastics global commitment’ van de Ellen MacArthur Foundation.

Q&A
Waarom moet ik het label verwijderen?
Zonder het etiket kan de fles veel beter worden gesorteerd en gerecycled. Nadat uw fles is weggegooid, gaat deze naar een sorteercentrum. Het sorteercentrum sorteert alle verschillende soorten materialen bij elkaar, zoals blikjes, flesjes en drinkkartons, zodat ze samen gerecycled kunnen worden. Het sorteren gebeurt machinaal en wanneer het etiket nog op de fles zit, kan de machine de fles eronder niet ‘zien’. Bovendien, als de fles en het etiket samen naar de recyclingfabriek gaan, zullen de inkt en het materiaal van de hoes zich vermengen met het transparante flesmateriaal, waardoor het minder transparant wordt en de kwaliteit afneemt.

Waarom gebruik je in de eerste plaats een label?
Het label is er niet alleen om mooi te zijn. Het bedekt ook de hele fles en houdt zo het licht uit de fles, waardoor je product langer vers blijft. Zonder het label zou het product snel bederven en we houden echt niet van voedselverspilling!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL