Vogelgriep bij pluimvee in 2020

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 23/11/2020 07:04
In Hekendorp (gemeente Oudewater, provincie Utrecht) is bij een leghennenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant van de vogelgriep. Dit wordt door Wageningen Bioveterinary Research verder onderzocht. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 100.000 dieren in de leg- en opfokstallen van het bedrijf. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp ligt 1 ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf staat leeg en wordt daarom niet bemonsterd en gescreend.

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 10 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt het vervoersverbod. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Overzicht eerdere locaties

De tabel geeft een overzicht van andere recente vogelgriep besmettingen op commerciële pluimveebedrijven.

Plaats Soort bedrijf Aantal dieren Type Datum testuitslag Ruiming 1 km zone*

Witmarsum Vleeskuikens 90.000 HPAI H5N8 21-11-2020 nvt
Terwolde Eenden 20.000 HPAI H5N8 13-11-2020 nvt
Lutjegast Legpluimvee 48.000 HPAI H5N8 10-11-2020 nvt
Puiflijk Legpluimvee 100.000 HPAI H5N8 05-11-2020 1 bedrijf
Altforst Vleeskuiken-ouderdieren 35.700 HPAI H5N8 29-10-2020 nvt

*Om verspreiding te voorkomen zijn deze bedrijven preventief geruimd

Maatregelen

Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, blijven onverkort van kracht. In aanvulling daarop zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden. Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers om commerciële pluimveebedrijven te bezoeken wordt uitgebreid. Dit betekent onder andere dat bezoekers alleen nog de stal of erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen.

Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.
?Bekijk alle nieuwsberichten over vogelgriep van de Rijksoverheid

Wilde vogels

In Noord-Nederland worden recentelijk veel zieke of dode wilde vogels gevonden die positief testen op vogelgriep. Deze vogels worden opgestuurd en onderzocht. Het advies is om dode vogels niet zelf op te pakken maar hier melding van te maken bij het Dutch Wildlife Health Centre of de NVWA. Elke week plaatst de NVWA een update op de website waar dode wilde vogels gevonden worden die besmet zijn met het virus. Zie ook de overzichtskaart van WBVR elders in dit bericht.
?Bekijk het nieuwsbericht over vogelgriep bij wilde vogels

ga naar
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Vogelgriep-bij-pluimveebedrijven.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL