Positieve ervaringen met strokenteelt

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 07/10/2020 07:02
Strokenteelt is een veelbelovende teeltvorm die zorgt voor een hogere biodiversiteit op de akker. De eerste praktijkervaringen zijn positief. De opbrengsten lijken gemiddeld minimaal gelijk aan die van monoculturen, terwijl de ziektedruk lager is.

In de gangbare landbouw wordt voor de meeste gewassen elk jaar een pionierssituatie gecreƫerd. Hierbij worden gewassen in een monocultuur met chemische middelen beschermd tegen onkruiden, ziekten en plagen. Door te werken aan een meer divers teeltsysteem met een hogere gewasdiversiteit, wordt de ziektedruk lager en kun je efficiƫnter omgaan met meststoffen en water, zo is te lezen in een artikel in 'de Levende natuur'.

Stroken
Je kunt op verschillende manieren werken aan een meer divers teeltsysteem. Je kunt gewassen mengen, zoals granen en vlinderbloemigen. Of je kunt gewassen in rijen afwisselen of - zoals in agroforestry-systemen - mengen met houtige gewassen. Voor veel van die systemen is het bezwaar dat ze niet geschikt zijn voor de huidige schaal van de mechanisatie.

Een meer praktisch uitvoerbaar systeem is de strokenteelt. Je teelt gewassen in lange smalle stroken. De strookbreedte pas je aan aan de werkbreedte van machines. Meestal gaat het daarbij om eenheden van 1,5 meter. Dus je werkt met stroken van bijvoorbeel 4,5 of 6 meter. Sinds 2010 testen en verbeteren onderzoekers van Wageningen University & Research systemen van strokenteelt.

Opbrengsten
De eerste ervaringen met strokenteelt in Nederland zijn zeer positief, aldus de auteurs van het artikel. De opbrengsten lijken gemiddeld minimaal gelijk aan die van monoculturen, de ziektedruk is lager en de diversiteit aan insecten is ongeveer twee tot vier keer zo hoog. Uit praktijkervaring op een groot biologisch akkerbouwbedrijf, bv ERF, blijkt dat strokenteelt goed uitvoerbaar is. Op dat bedrijf wordt gewerkt met stroken van 6, 12, 24 en 48 meter breed, waarin zes gewassen naast elkaar worden geteeld.

zie de video op
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Positieve-ervaringen-met-strokenteelt.htm

en meer info.Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL