Voordelen groene gevels wetenschappelijk aangetoond

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 10/01/2020 07:28
Groene gevels absorberen geluid, zuiveren lucht en zorgen voor een beter leefklimaat, zo blijkt uit Belgisch onderzoek. Kennis werd in mei 2019 gepresenteerd tijdens een studiedag.

Op het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen in Vlaanderen werd in mei 2019 het evenement ‘Groene gevels: bouwstenen voor klimaatadaptieve steden’, georganiseerd. Tijdens die praktijkgerichte studiedag presenteerden onderzoekers de eindresultaten van het onderzoeksproject 'Groen Bouwen'.

Systemen
Uit dat onderzoek blijkt dat groene gevels veel voordelen bieden. En uit praktijkvoorbeelden blijkt dat aanleg en onderhoud van een groene gevel ook heel goed praktisch uit te voeren is. In een artikel over groene gevels legt vakblad Sierteelt&Groenvoorziening uit dat er verschillende systemen zijn. Zo kun je werken met grondgebonden groene wanden, waarbij de planten in de bodem wortelen. Maar je kun planten ook in een substraat laten groeien zonder contact met de bodem in de zogenaamde Living Wall Systems (LWS). In zo'n geval heb je een irrigatiesysteem nodig.

Aandachtspunten bij de aanleg van de groene gevels zijn onder meer de plantkeuze, substraat en het watergeefsysteem. Door gebruikt te maken van een innovatieve sensortechnologie zou je de irrigatiehoeveelheid kunnen afstemmen op de behoefte van de planten. Een aandachtspunt bij het onderhoud is de bestrijding van taxuskever.

Leefklimaat
Dat groene gevels veel voordelen bieden maakten diverse sprekers duidelijk. Zo ging Roeland Samson, hoogleraar van Universiteit Antwerpen in op de luchtzuiverende capaciteiten van groene gevels. Andere sprekers maakten duidelijk dat groene gevels het leefklimaat kunnen verbeteren. Ze absorberen geluid, zorgen voor sneller herstel na ziekte en zorgen dat extreme temperaturen getemperd worden. Groene gevels vormen zo de bouwstenen voor klimaatadaptieve steden.

Uit het onderzoeksproject ‘Groen Bouwen’ is veel nieuwe kennis beschikbaar. Bestaande systemen, technieken en materialen werden geoptimaliseerd en nieuwe werden ontwikkeld. Via de projectwebsite www.gevelgroen.be worden de resultaten van het project verder verspreid. Je vindt er een actueel overzicht van praktische voorbeelden in Vlaanderen.

reactie XEA.nl
Dat kan waar zijn, maar de PRAKTIJK is anders.
Wij hadden in de jaren 1980 een Wingerd aan de buitenmuur.
Die zorgde wel voor koelte in de zomer maanden, maar beddenpissers en ander insecten kwamen binnen(lees kieren onder de kozijnen etc.) en de zuignappen aan de muur zorgde dat de voegen los kwamen te zitten. Ook de Vorspannen(Dak) werden losgemaakt door de zuignappen van de Wingerd.
Vogelnesten bevuilden de Markiezen die voor de ramen waren in de zomer maanden, als er jonge vogeltje waren.
WEG die Wingerd met al die troep ervan!

Insecten en beddenpissers liepen door het gehele huis!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL