Kosten besparen met de CO?-Prestatieladder

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 20/07/2019 14:18
Meer dan honderd lidbedrijven van brancheorganisatie Cumela hebben het certificaat CO?-prestatieladder behaald. Dat certificaat is niet alleen nodig bij aanbestedingen. Met dat certificaat tonen bedrijven aan dat ze werken aan verlaging van de CO?-uitstoot. Bovendien bespaart het op de kosten.

De CO?-Prestatieladder is een managementsysteem dat is gericht op CO?-reductie. Bedrijven die werken volgens de CO?-Prestatieladder, zetten stappen om het brandstofverbruik te verlagen en integreren dit in de bedrijfsvoering. Ze zetten een managementsysteem op waarin structureel aandacht besteed wordt aan verschillende aspecten. Zo krijgen ze inzicht in hun energiegebruik en de daarvan afgeleide CO?-emissie. Vervolgens maken ze plannen om de CO?-emissie te verminderen. Daarbij hoort ook dat ze communiceren met belanghebbenden over het CO?-beleid en dat ze actief deelnemen aan initiatieven voor verdere reductie van CO?-uitstoot.

Certificaat
In het artikel 'Niet alleen voor aanbestedingen' dat in vakblad Grondig verscheen, maakt bedrijfskundig adviseur Ad Karelse van brancheorganisatie Cumela duidelijk waarom het certificaat CO?-Prestatieladder voor zijn sector belangrijk is. Voor bedrijven die willen aanbesteden is het certificaat een must. Ben je niet gecertificeerd, dan kan het betekenen dat je niet in mag schrijven. Maar er zijn meer redenen om te certificeren. Meer dan honderd lidbedrijven van CUMELA Nederland hebben inmiddels het certificaat CO?-Prestatieladder behaald, zo is te lezen in het artikel. Uit ervaring blijkt dat het die bedrijven ook een duidelijke kostenbesparing oplevert.

Kosten
Omdat je het energieverbruik in kaart brengt, krijg je meer inzicht in het verbruik van gas, elektriciteit, diesel en benzine. Volgens Karelse zijn er bedrijven die tot 10% minder diesel verbruiken met bepaalde machines. Daarnaast besparen bedrijven ook op andere kosten. Omdat je machines soms minder lang draaien, nemen de kosten voor filters, remmen of banden af. En een machine kan ook een betere inruilwaarde hebben.

Bewustwording
Omdat je verplicht wordt actief deel te nemen aan initiatieven voor verdere reductie van CO?-uitstoot, werk je ook aan bewustwording. Cumela heeft daarvoor het sectorinitiatief ‘Sturen op CO?’ opgezet, een soort studieclub die in vier regio’s drie keer per jaar een bijeenkomt organiseert. Op de bijeenkomsten wordt informatie gegeven over de CO?-Prestatieladder en er wordt met elkaar nagedacht over mogelijkheden om tot besparingen te komen. Medewerkers worden daardoor betere ambassadeurs van het bedrijf.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL