Devgen nv (Euronext Brussels, DEVG) - Business update 18 mei 2011

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 18/05/2011 19:46
Zwijnaarde, België, 18 mei 2011 - Devgen (DEVG; Euronext Brussel) rapporteert significante vooruitgang voor de belangrijkste value drivers van zijn businessplan en een versterkte kaspositie van € 52,9 miljoen[1].

Devgen's hybride rijst pijplijn:
De Nieuwe Generatie Hybride Rijstzaden (NGHR-zaden) op schema voor uitgebreide testen in 2011 in India en de Filipijnen

Eén van Devgen's belangrijkste innovaties op het vlak van 0&0 behelst de ontwikkeling van een nieuwe generatie hybride rijst voor India en Zuidoost-Azië, met hogere opbrengst, verbeterde smaak en graankwaliteit en lagere productiekost. Devgen startte dit 0&0-programma in 2005 en verwacht nieuwe producten uit deze pijplijn op de markt te brengen vanaf 2013. Na vijf jaar onderzoek en ontwikkeling kondigde Devgen reeds in maart 2011 positieve resultaten aan op gebied van opbrengst en productiekost voor de eerste producten die langs deze weg werden ontwikkeld. Devgen heeft vertrouwen in het potentieel van zijn technologie om de Nieuwe Generatie Hybride Rijst-zaden (NGHR-zaden) te leveren voor India en Zuidoost-Azië.

Tijdens de twee volgende jaren zal Devgen elk seizoen honderden kandidaat-hybriden testen in verscheidene marktsegmenten. Kwaliteitsvolle hybriden zullen vervolgens op steeds meer locaties worden getest ter voorbereiding op hun marktintroductie.

Dit proces verloopt volgens plan: in het eerste kwartaal van 2011 werd in India en de Filipijnen met succes de zaadproductie afgerond van honderden testhybriden in de onderzoeksfase en van geselecteerde kandidaat-producten. Deze hybride zaden zullen in juni in India en in juli in de Filipijnen geplant worden in het kader van een jaarlijks multi-locatie testprogramma. Devgen verwacht deze velden te kunnen oogsten in september - oktober 2011 en te kunnen beschikken over de verwerkte testresultaten in december.

Stand van zaken kandidaat-producten
Devgen werkt voortdurend aan de uitbreiding en verbetering van zijn bestaande portfolio aan hybride rijstzaden:

- Gedurende het eerste kwartaal van 2011 werd één van Devgen's veelbelovende hybriden voor het tweede opeenvolgende jaar geselecteerd als één van de top 5-hybriden op gebied van opbrengst in het "early-medium maturity"-segment van het ICAR[2] overheidstestprogramma in India. Deze hybride werd dan ook geselecteerd voor het derde testjaar van dit programma. Tijdens deze testen evalueert de Indiase overheid de hybriden die worden voorgesteld door bedrijven en onderzoeksinstellingen. Hybriden die gedurende 3 opeenvolgende jaren geselecteerd worden, kunnen het overheidslabel van "notified hybrid" ontvangen, een kwaliteitslabel dat op belangrijke erkenning kan rekenen bij de landbouwers. Erkende hybriden komen tevens in aanmerking voor subsidiëring door de overheid, een trend die opgang maakt in India.

- Een andere veelbelovende hybride uit Devgen's pijplijn werd genomineerd tijdens het eerste jaar van de ICAR-testen en goed bevonden om te worden getest tijdens het tweede jaar.

- Devgen zal in 2011 drie andere hybriden op de markt brengen: Ganga, een "notified hybrid" uit Devgen's portfolio en twee andere producten die het resultaat zijn van Devgen's eigen ontwikkelingswerk.

Biotech traits in rijst

In het eerste kwartaal werden de activiteiten in Devgen's door de overheid gecertifieerde biotechfaciliteiten in Hyderabad verder uitgebreid. Devgen wetenschappers werken verder op het inbouwen en evalueren van verschillende biotech traits in geselecteerde rijstlijnen. De productie van biotechzaden voor veldtesten werd eveneens opgestart (voorzien vanaf 2012, afhankelijk van het bekomen van de nodige goedkeuring door de overheid). In India legt Devgen vandaag de nadruk op onderzoek naar resistentie tegen insecten en tolerantie voor herbiciden.

In Singapore werd tijdens het eerste kwartaal van 2011 eveneens een nieuwe biotech gecertifieerde serre in gebruik genomen. De focus ligt hier op het selecteren van traits voor het verhogen van abiotische stresstolerantie.

Toegang tot de markt in India en Zuidoost-Azië
Een jaarlijks terugkerende belangrijke mijlpaal tijdens het eerste - begin tweede kwartaal, is het behalen van de productiedoelstellingen zowel wat betreft de kwantiteit, de kwaliteit als de productiekosten. Op dit moment werden reeds alle sorghum- en parelgierstzaden, 90% van de zonnebloemzaden en ongeveer 80 % van de rijstzaden geoogst. Het bedrijf is verheugd te kunnen melden op schema te zitten, zowel wat betreft volumes als wat betreft de productiekost. De geproduceerde hoeveelheden moeten Devgen dan ook toelaten om een significante groei te realiseren in 2011. Dit veronderstelt normale weers- en marktomstandigheden in de loop van het verkoops- en plantseizoen.

Het belangrijkste verkoopsseizoen (het Kharif of zomerseizoen) in India voor drie van Devgen's gewassen, rijst, sorghum en parelgierst, start in mei en eindigt in juni. De algemene vooruitzichten voor de acceptatie van hybride rijst in India zijn positief:

- De vier premium producten van Devgen die vandaag op de markt zijn, worden goed onthaald door de landbouwers omwille van hun hoge opbrengst in combinatie met hun goede graankwaliteit.

- Om het gebruik van hybride rijstzaden te promoten hebben de Indiase staten Bihar en Uttar Pradesh hun subsidieprogramma's voor hybride rijst in 2011 uitgebreid. Verwacht wordt dat de markt voor hybride rijstzaden dan ook zal groeien. Mogelijks kan hierdoor echter een neerwaartse druk veroorzaakt worden op de prijzen van hybride rijstzaden in het algemeen. In dit gesubsidieerde segment lanceert Devgen zijn product met overheidslabel "Ganga".

De vooruitzichten voor sorghum, parelgierst en zonnebloem zijn conform de verwachtingen.

De Filipijnen
Tijdens de laatste drie seizoenen werden in de registratietesten in de Filipijnen goede resultaten behaald voor RH1531, één van Devgen's hybriden die wordt geproduceerd in India,. In functie van gelijkaardige positieve testresultaten tijdens het afgelopen droogseizoen, mag registratie verwacht worden in 2011.

Vandaag wordt de verkoop in de Filipijnen beperkt door de beschikbare zaadproductiecapaciteit. Het bedrijf werkt verder aan de ontwikkeling van een ervaren productieteam en aan de uitbouw van een pool van getrainde zaadproducenten en zal vervolgens de gepaste verwerkingsinfrastructuur opzetten. De bedoeling is tevens om het beschikbare zaadvolume voor verkoop aan te vullen met hybride rijstzaad geproduceerd in India.

De verwachte registratie van RH1531 in de Filipijnen, zal het bedrijf meer flexibiliteit geven om de Filipijnse landbouwers te bevoorraden met geïmporteerde zaden uit India. Devgen plant de komende jaren om de bevoorrading van zijn specifiek Filipijns product Masuwerte® mede te verzekeren met product aangemaakt in India.

Devgen en SHS berichten samen met de "National Outstanding Farmers Association" over de positieve feedback omtrent de rijsthybride DG 1 SHS in Indonesië.

Devgen en PT. Sang Hyang Seri (Persero) (SHS) lanceerden de rijsthybride DG 1 SHS in november 2010 in belangrijke rijstgebieden in Aceh, Sumatra, Java en Sulawesi. Een ervaren team van Devgen's productspecialisten en het SHS marketing team voorzagen samen in de training en opleiding van de lokale landbouwers, ter ondersteuning van deze marktintroductie.

Het succes van het eerste seizoen werd gevierd met een oogstceremonie in de Bantul regency op Java op 6 april 2011. Devgen en SHS zijn van plan om in 2011 de leveringen van Devgen's premium hybride rijstzaden aan de Indonesische telers verder op te voeren. Een team van Indonesische agronomisten werd opgeleid in de Filipijnen om tijdens het tweede kwartaal een pilootproject van zaadproductie op te starten in Indonesië van zowel geregistreerde producten als van producten die zich nog in de registratiefase bevinden.

Nematiciden
Devgen ontwikkelde een nieuw nematicide, een agrochemisch product dat planten beschermt tegen plantparasitaire nematoden. Devgen heeft de efficaciteit van het product reeds aangetoond alsook het gunstige milieuprofiel in een reeks van eetbare gewassen en onder verschillende omstandigheden. Dit product wordt sinds 2009 verkocht in Turkije onder de merknaam Devguard® en sinds 2010 in de Verenigde Staten onder de merknaam Enclosure®.

Europa - aanstelling van een distributeur en vooruitgang in regulatoire dossiers

In maart tekenden Devgen nv en Cheminova A/S een overeenkomst voor de distributie van Devgen's nematicide Devguard® in Spanje, Italië, Griekenland en Portugal, voor gebruik bij de serreteelt van groentegewassen. Hiermee wordt een belangrijk deel van de teelt van hoogwaardige groentegewassen, bestemd voor zowel lokale consumptie in, als export vanuit deze landen beoogd. Voor de telers in de betrokken landen blijven op vandaag nog maar weinig mogelijkheden over om de plantparasitaire nematoden in deze gewassen onder controle te houden.

Devgen en Cheminova werken actief samen met de telers en andere betrokkenen in Italië, Spanje, Portugal en Griekenland om de marktlancering van Devguard® voor te bereiden. Deze kan plaatsvinden zodra de nodige goedkeuringen zijn bekomen. Vorig jaar heeft de Europese Commissie, op verzoek van Devgen, het gebruik van Devgen's nematicide aan de Richtlijn 91/414/EEG toegevoegd. Dit is een belangrijke en noodzakelijke stap voorwaarts bij de beoordeling van de regulatoire dossiers voor Devguard® die zijn ingediend in Spanje, Italië en Griekenland. De eerste goedkeuring kan verwacht worden vanaf 2011.

Verenigde Staten - Devgen stelt een oplossing ter beschikking die op verschillende tijdstippen kan aangewend worden en kan opgenomen worden in een geïntegreerd nematode-managementplan.

In het eerste kwartaal startte Devgen het tweede verkoopsseizoen voor Enclosure® in de Verenigde Staten met een uitbreiding van het label. Het nieuwe label laat meer flexibiliteit toe wat betreft de tijdstippen van toediening voor het onder controle houden van de nematoden en laat tevens toe het product op een meer flexibele wijze te combineren met andere nematode-controlerende producten.

Zuid-Afrika - In afwachting van de evaluatie door de regulatoire instanties, gaat Devgen verder met het informeren van belanghebbende partijen van zijn ontwikkelingen op het gebied van nematiciden. Op het 20ste symposium van de "Nematological Society of South Africa" (NSSA), dat plaatsvond van 16 tot 18 mei, presenteerde Devgen een update over recent verworven data op het gebied van efficaciteit en veiligheid en over de validatie van zijn product in de markt.

Financiële update voor het eerste kwartaal van 2011

De kaspositie werd versterkt met € 26,8 miljoen

- Op 30 maart haalde Devgen € 26,8 miljoen op via een private plaatsing. Kasmiddelen (inclusief in pand gegeven kasmiddelen) bedroegen € 26,1 miljoen op het einde van het eerste kwartaal. Rekening houdende met de opbrengst van de private plaatsing bedroeg de kaspositie bij het begin van het tweede kwartaal (4 april) € 52,9 miljoen, in vergelijking met € 28,8 miljoen bij het begin van het jaar. In pand gegeven kasmiddelen, opgenomen in het bovenvermelde bedrag, bleven op € 5,9 miljoen waarvan € 3,7 miljoen beschikbaar is via een kaskrediet in India voor het financieren van werkkapitaalbehoeften. De huidige kaspositie plaatst Devgen in een excellente positie om zijn zaad- en gewastechnologiebusiness verder uit te bouwen in overeenstemming met zijn businessplan. Dit houdt de versnelde groei in van zijn premium hybride rijstzaadbusiness op het Indische subcontinent en in Zuidoost-Azië alsook voor investeringen in zijn Nieuwe Generatie Hybride Rijst (NGHR) en in zijn biotech traittechnologieplatform voor de ontwikkeling van steeds beter produceerbare rijsthybriden met hogere opbrengst en tolerantie tegen biotische en abiotische stressfactoren.

Kerncijfers
- Inkomsten voor het eerste kwartaal bedroegen € 3.791 ('000) in vergelijking met € 3.032 ('000) in dezelfde periode vorig jaar. Inkomsten uit onderzoekssamenwerkingen werden aangevuld met inkomsten uit de zaadverkoop gedurende het vroege seizoen (hoofdzakelijk sorghum). Het belangrijkste verkoopsseizoen start in mei-juni net voor de start van het plantseizoen.

- EBITDA op het einde van het eerste kwartaal bedroeg € -711 ('000) in vergelijking met € -591 ('000) op het einde van dezelfde periode vorig jaar. Hogere inkomsten en bijgevolg hogere brutowinst werden gecompenseerd door hogere uitgaven voor G&A omwille van de versterkte aanwezigheid in nieuwe locaties. Uitgaven voor sales en marketing en R&D bleven op hetzelfde niveau als vorig jaar.

- Het nettoverlies voor de periode bedroeg € -1.416 ('000) in vergelijking met € - 1.168 ('000) op het einde van het eerste kwartaal 2010. Het nettoverlies werd negatief beïnvloed door wisselkoersverliezen resulterende uit de beweging van de EUR/USD en de SGD/INR wisselkoersen over het eerste kwartaal.

- Devgen bevestigt de eerder gegeven prognose in maart 2010 met betrekking tot een significante groei van de omzet van zijn zaadbusines.

Over Devgen nv
Devgen's missie is het verwezenlijken van de volgende groene revolutie in rijst voor landbouwers die 60 miljoen hectares rijst verbouwen in India en Zuidoost-Azië.

Devgen maakt gebruik van geavanceerde biotechnologie en moleculaire veredelingstechnieken voor de ontwikkeling van de Nieuwe Generatie Hybride Rijst (NGHR) en van oplossingen voor meer milieuvriendelijke gewasbescherming.

- Devgen ontwikkelt de volgende generatie hybride rijst met verhoogde zaadproductiviteit en opbrengst voor de landbouwer, verbeterde graankwaliteit en tolerantie voor biotische en a-biotische stressfactoren. Devgen is er sterk van overtuigd dat deze technologie het potentieel heeft om de overstap van klassieke rijstvariëteiten naar hybride zaden te versnellen.

- De noden op het vlak van resistentie tegen insecten en tolerantie voor droogte en hitte zullen naar verwachting niet enkel via veredeling in te vullen zijn. Devgen ontwikkelt daarom een portfolio van biotech traits, gebruikmakende van Devgen's eigen technologie alsook van ingelicentieerde technologie.

- Devgen bouwde een geïntegreerde zaadbusiness uit in India en Zuidoost-Azië voor het op de markt brengen van zijn rijstgewassen en technologieën.

- Devgen heeft in India zijn rijstproductlijn aangevuld met drie complementaire gewassen op vlak van geografie en teeltseizoen: sorghum, parelgierst en zonnebloem.

- Devgen ontwikkelt binnen zijn gewasbeschermingseenheid een nieuwe nematicide, een agrochemisch product dat gewassen beschermt tegen schade veroorzaakt door parasitaire nematoden. Dit product wordt verkocht in Turkije en in de Verenigde Staten.

- Devgen innoveert in gewasbeschermingsonderzoek en onderzoek naar a-biotische tolerantie voor zijn eigen gewassen en voor die van zijn partners.

Devgen werd opgericht in 1997 en heeft kantoren in Gent (België) en dochterondernemingen in Singapore, Hyderabad (India), Yogyakarta (Indonesia), General Santos (Filipijnen) en Delaware (US) en stelt wereldwijd ongeveer 280 mensen tewerk.

Voor meer informatie over Devgen, www.devgen.com



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL