Devgen nv kondigt zijn resultaten aan voor het boekjaar eindigend op 31 december 2009

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 11/03/2010 06:11
Zwijnaarde, 11 maart 2010 - Gereguleerde informatie
Strategische update
Tijdens 2009 bleven de globale vooruitzichten voor de landbouwsector positief. Hittegolven en periodes van grote droogte in bepaalde streken benadrukten de globale uitdaging om op een duurzame manier aan landbouw en voedselproductie te doen. De voedselcrisis in 2008 wakkerde de interesse aan van de politici en de bedrijfswereld in innovatie in de landbouw. Dit leidde tot een herwaardering van de landbouwsector in het algemeen en van de zaadsector in het bijzonder.

In 2009 werd India geconfronteerd met het uitblijven en vervolgens een van de slechtste Monsoons sinds jaren. Het zwakke regenseizoen in 2009 had een belangrijke impact op de Indische economie en op de handel in voedselgranen. Zaden die zowel in normale omstandigheden als onder stress een verhoogde opbrengst garanderen, worden nu wereldwijd erkend als de sleutel om de aangroeiende wereldbevolking te voeden en de welvaart van landbouwers te verhogen.

Devgen implementeerde in 2009 verder zijn agro-biotech businessplan met de bedoeling een leidinggevende speler te worden in de biotechzaden voor 4 belangrijke gewassen (rijst, sorghum, parelgierst en zonnebloem). Devgen wil daarnaast zijn eigen technologie voor gewasbescherming ter beschikking stellen aan derden onder licentie voor andere gewassen:
· Devgen verstevigde en verbreedde zijn directe markttoegang voor zijn hybride zaden in India, Indonesië en de Filipijnen.
· In India realiseerde Devgen een aanzienlijke inkomstentoename, werden het personeelsbestand en de infrastructuur uitgebreid en werd het productenportfolio uitgebreid voor de 4 kerngewassen.
· In de Filipijnen richtte Devgen een onderzoeks-, productie-, marketing- en verkoopsorganisatie op en lanceerde het zijn eerste rijsthybride voor de tropische markt.
· In Indonesië werden belangrijke overeenkomsten afgesloten inzake productie en distributie en werden verder 2 rijsthybriden met succes geregistreerd.
· Het bedrijf verhoogde zijn inspanningen op het vlak van geavanceerde veredelingstechnologie door het aannemen van extra medewerkers binnen de onderzoeksafdeling en het in gebruik nemen van nieuwe accomodatie teneinde zijn pijplijn en zijn productenportfolio in hybride rijst, parelgierst, sorghum en zonnebloemzaden verder te kunnen uitbouwen.
· Devgen werkte verder aan het verbreden van zijn pijplijn met biotech en niet-biotech traits, met focus op resistentie tegen biotische en a-biotische stressfactoren.
· Devgen en Monsanto Company actualiseerden in de loop van 2009 hun onderzoeks- en technologie-overeenkomst, waarbij Devgen een onmiddellijke betaling ten belope van € 20 miljoen mocht ontvangen.
· Monsanto Company meldde onlangs dat het een "corn rootworm"-trait gebaseerd op RNAi-technologie van fase 1 naar fase 2 heeft opgeschoven in zijn pijplijn.

In 2009 zijn overheden en regelgevers verder gegaan met het beperken van het gebruik van welbepaalde schadelijke chemicaliën die worden gebruikt voor het bestrijden van nematoden op groenten, fruit en veldgewassen. Vooruitlopend op deze trend hebben wetenschappers van Devgen sinds 2002 gewerkt aan de ontwikkeling van een nematicide product met minder schadelijke eigenschappen voor mens en milieu in vergelijking met de beschikbare nematiciden en met een vergelijkbare werkzaamheid met betrekking tot het beperken van schade die wordt aangericht door nematoden. Dit product werd in 2009 gelanceerd in Turkije waar ondertussen de eerste verkopen van Devguard® werden gerealiseerd. De commercialisatie van een andere formulatie in de Verenigde Staten onder de merknaam Enclosure® is voorzien in 2010. Regulatoire goedkeuring in andere landen werden verder nagestreefd volgens plan.

Devgen verstevigde in 2009 zijn kaspositie in aanzienlijke mate via:
· een kapitaalsverhoging ten belope van € 14.7 miljoen;
· € 20 miljoen ontvangen als een vergoeding van Monsanto Company.

Business update
Nematiciden
· Devgen's nematicide werd goedgekeurd in Turkije voor gebruik bij de teelt van tomaten, komkommers, paprika's en aubergines. Het product werd op de markt gebracht onder de merknaam Devguard® en wordt verdeeld door Devgen's Turkse partner, Dogal A.S.
· Het product werd goed onthaald door de telers, voornamelijk omwille van zijn voordelig milieu- en veiligheidsprofiel en omwille van de korte wachttijd. Dit laatste stelt de teler in staat langer zijn gewassen te behandelen zonder het risico te lopen dat hun oogst niet meer in aanmerking zou komen voor export naar landen met strenge controles op het vlak van residu-gehalte .
· Devgen's nematicide werd goedgekeurd in de Verenigde Staten voor gebruik bij teelt van aardnoten en wordt volgens plan in de eerste helft van 2010 gelanceerd onder de merknaam Enclosure®.
· Het product wordt verder ontwikkeld om het gebruik ervan uit te breiden naar andere gewassen.
· Goedkeuringsprocedures werden ook in andere landen opgestart. De eerste toelatingen worden verwacht in de loop van 2010-2011.

Hybride zaden
Ondanks de negatieve invloed van het ongunstige weer op de landbouwsector in India[1], is Devgen erin geslaagd om een groei te realiseren van zijn zaadbusiness in het land van bijna 50%, waarmee dan ook de sterkste groei werd gerealiseerd binnen de zaadindustrie in India:
· Devgen meer dan verdubbelde zijn omzet uit de verkoop van rijsthybriden. Devgen klimt hierdoor naar een top-3 positie in de hybride rijstmarkt in India. Devgen's hybride zaden werden ten zeerste geapprecieerd door de boeren omwille van hun hoge opbrengst, hun resistentie tegen droogte en hun goede smaak.
· Ondermeer ingevolgde de lancering van een nieuw product, Frontline SH 491, groeide de omzet uit de verkopen van hybride zonnebloemzaad met 19%. Frontline SH 491 koppelt snel oogstbaar zijn aan een hoge opbrengst. Ook hier heeft Devgen in 2009 een top-3 positie in de markt in India verworven.
· Door een omzetgroei van 60% (waarde) kon Devgen zijn leiderschapspositie in sorghum hybriden terugwinnen. Devgen lanceerde nieuwe producten met superieure kwaliteiten t.o.v. de beste reeds bestaande hybride producten, die ook al deel uitmaakten van het Devgen productenportfolio. Devgen maakte daarnaast ook een sterke intrede op de markt voor hybride sorghumzaden bestemd voor het kweken van voedersorghum.
· In de parelgierstmarkt versterkte Devgen zijn marktpositie in belangrijke mate, en groeide met 50%. De lancering van Mahalaxmi DB 5000, een product dat zeer geschikt is voor de hete en droge gebieden in India, moet bijdragen tot de toekomstige groei binnen deze markt.
· De aanwezigheid en beschikbaarheid van goede landbouwgrond om de productie van hybride zaden op te voeren is cruciaal voor een sterk groeiend zaadbedrijf.Voor het volgende productieseizoen is Devgen erin geslaagd om de hoeveelheid grond waarover de productie-afdeling kan beschikken gevoelig uit te breiden. Daarnaast werd er ook gezorgd om deze gronden geografisch beter te spreiden om omgevingsrisico's, die de productie in het gedrang kunnen brengen, in te perken. Een nieuwe bijkomende zaadverwerkingseenheid werd gebouwd en in gebruik genomen in 2009 waardoor de beschikbare verwerkingscapaciteit verdubbelde.
· Om het "parental"-zaad veilig en volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden te kunnen verwerken en beheren werd een exclusief hiervoor bestemde kleinere zaadverwerkingseenheid opgetrokken met aanpalende gekoelde opslagplaatsen. Nieuwe laboratoria voor onderzoek en ontwikkeling en voor kwaliteitscontrole zullen binnenkort in gebruik genomen worden.

Devgen vestigde zich in 2009 in de Filipijnen:
· Een legale entiteit werd gecreëerd met hoofdkantoor in Manila.
· Een nieuw onderzoekscentrum werd opgezet voor de verdere ontwikkeling van hybriden voor de tropische klimaatzones. Een productieteam werd aangesteld en initieerde testproductie op verschillende locaties. Een eerste product was beschikbaar voor verkoop tijdens het huidige droogseizoen. Tevens werden veldlokaties vastgelegd voor de eerste productie op grote schaal tijdens hetzelfde droogseizoen.
· Een distributie-overeenkomst werd afgesloten met Leads Agri, een leidinggevende verdeler van agrochemische producten in de Filipijnen met vertegenwoordigingen over het gehele land.
· De eerste rijsthybride, Masuwerte®, die specifiek werd ontwikkeld voor de Filipijnse markt, werd gelanceerd. Masuwerte® geeft een hoge opbrengst, heeft een lange korrel en een goed aroma.

In Indonesië werd alles in voorbereiding gebracht voor de start van de verkoop van Devgen's rijsthybriden in 2010:
· Registratie werd bekomen voor 2 rijsthybriden die uitgebreid werden getest gedurende de voorbije 2 jaren. De eerste verkoop van deze producten is gepland in de eerste helft van 2010.
· Devgen verstevigde zijn samenwerking met PT (Persero) Sang Hyang Seri (SHS) door de oprichting van een strategische business unit voor de productie van hybride rijstzaad. Beide firma's zetten ook hun samenwerking verder op gebied van onderzoek, ontwikkeling en distributie van rijsthybriden in Indonesië.

Technologie
· Devgen's veredelingsteam, operationeel in België, India, Kenia en de Filipijnen heeft belangrijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van een pijplijn aan producten voor de korte, middellange en lange termijn. Een eerste reeks producten zal gelanceerd worden in 2010.
· De ontwikkeling van Devgen's eigen biotech-gewasbeschermingstechnologie wordt verdergezet. Monsanto Company kondigde recent aan dat het een "corn rootworm"-trait, voor bescherming tegen de maïswortelboorder, gebaseerd op RNAi-technologie van fase 1 naar fase 2 heeft opgeschoven in zijn pijplijn.
· Devgen en Monsanto Company. pasten de scope van hun lopende onderzoeks- en technologieovereenkomst, getekend in 2007, aan. In ruil daarvoor ontvangt Devgen een bedrag van € 20 miljoen in cash.
· Devgen boekte voor rijst vooruitgang in de verdere ontwikkeling van zijn portfolio van biotech en niet-biotech traits voor de bescherming van planten tegen biotische an a-biotische stressfactoren. Verwacht wordt dat deze hybriden Devgen's pijplijn aan hybride rijstproducten zullen aanvullen en een hogere opbrengst zullen geven en daardoor de levensstandaard van de Aziatische boeren zullen verbeteren.
· Devgen vernieuwde zijn onderzoeks- en ontwikkelingsovereenkomst met Sumitomo Chemical Company, een Japans leidinggevend chemisch bedrijf waar Devgen sinds 2001 reeds mee samenwerkte.

Business objectieven 2010
· Devgen's doelstelling is verder te groeien en zijn positie te versterken als een innovatieve leverancier van hybride zaden in Indië en hybride rijstzaden in Zuidoost- Azië. Dit kan bereikt worden door de markttoegang te verbreden en door het lanceren van nieuwe hoogwaardige producten.
· De productie en de verkoop van zaden worden in hoge mate beïnvloed door de weersomstandigheden. Op basis van de eerste productiegegevens van maart verwacht Devgen een substantiële groei van zijn zaadbusiness. Het management van Devgen zal midden mei meer details geven, na de oogst van de zaadproductie van dit jaar. Een tweede update zal worden gegeven na de aanvang van het regenseizoen.
· In de Filipijnen plant het bedrijf om op grotere schaal hybride zaden te verkopen.
· In Indonesië wil Devgen zijn organisatie versterken en zijn producten succesvol lanceren.
· Verschillende nieuwe producten zullen in 2010 worden gelanceerd en andere voorbereid voor een mogelijke lancering in 2011.
· Het bedrijf voorziet om zijn eerste biotechtraits voor rijst van de onderzoeksfase tot de ontwikkelingsfase te brengen in India.
· Tegelijk worden nieuwe non-biotech hybrides verder ontwikkeld voor commercialisatie.
· Devgen voorziet de lancering van zijn nematicide in aardnoten in de Verenigde Staten en zet ondertussen verdere stappen voor productregistratie in Europa.

Financiële update
Kerncijfers 2009
in ('000) € (behalve voor resultaat per aandeel) H1 2009 H2 2009 J 2009 J 2008
Inkomsten 8.618 9.817 18.435 9.344
Resultaat vóór afschrijvingen, interesten en taksen (EBITDA) -3.615 -2.283 -5.898 -15.030
Verlies uit voortgezette activiteiten -4.645 3.293 -7.938 -17.300
Netto financieel resultaat -339 -242 -581 685
Nettoverlies uit voortgezette activiteiten -4.985 -3.534 -8.519 -16.615
Basisresultaat per aandeel uit voortgezette activiteiten (€) -0,28 -0,17 -0,45 -0,93
Nettoverlies uit niet-voortgezette activiteiten -162 29 -133 -8.508
Nettoverlies voor het jaar uit voortgezette en niet-voortgezette activiteten -5.147 -3.504 -8.651 -25.123
Basisresultaat per aandeel uit voortgezette en niet-voortgezette activiteiten (€) -0,29 -0,17 -0,46
Liquide middelen[2] 36.173 45.762 45.762 24.218

De inkomsten stegen van € 9,3 miljoen in 2008 tot € 18,4 miljoen in 2009, een stijging met 97%.
· Het resultaat vóór afschrijvingen, interesten en taksen (EBITDA) verbeterde van € -15,0 miljoen in 2008 tot € -5,9 miljoen in 2009.
· Het netto verlies van het boekjaar uit voortgezette activiteiten bedroeg € 8,5 miljoen in vergelijking met € 16,6 miljoen in 2008, een daling met 49%.
· Het netto verlies van het boekjaar uit de niet-voortgezette activiteiten (vroegere afdeling "Humane Therapeutica") bedroeg € 0,1 miljoen in vergelijking met € 8,5 miljoen in 2008.
· Het totale netto verlies uit de voortgezette en de niet-voortgezette activiteiten bedroeg € 8,7 miljoen in vergelijking met € 25,1 miljoen in 2008, een daling met 66%.
· De kaspositie van Devgen steeg van € 24,2 miljoen op jaareinde 2008 tot € 45,8 miljoen per eind 2009 (inclusief € 5,6 miljoen in pand gegeven kasgelden).

Inkomsten
De omzet van het bedrijf wordt gegenereerd uit de verkoop van goederen, uit onderzoeks- en technologie-overeenkomsten en uit overheidssubsidies.
in ('000) € / per 31 december 2009 2008 2007
Verkoop van goederen 9.060 6.093 338
Inkomsten uit onderzoek en technologie 9.170 3.17 5.657
Overheidssubsidies 205 80 1.288
Totaal inkomsten 18.435 9.344 7.284

Inkomsten uit de verkoop van goederen bedroegen € 9,1 miljoen in 2009 in vergelijking met € 6,1 miljoen in 2008, een stijging met 49%. In 2009 omvatten de verkopen ook de omzet gerealiseerd naar aanleiding van de lancering van Masuwerte® in de Filipijnen en van Devgen's nematicide in Turkije, dat wordt verkocht onder de merknaam Devguard®.

De inkomsten uit onderzoeks- en technologie-overeenkomsten stegen van € 3,2 miljoen in 2008 tot € 9,2 miljoen in 2009 als gevolg van de aanpassing van de onderzoeks- en technologie-overeenkomst met Monsanto Company en de hernieuwde samenwerking met Sumitomo Chemical Company. De overheidssubsidies bedroegen € 0,2 miljoen in 2009. Deze hebben integraal betrekking op de onderzoeks- en ontwikkelingssubsidie van EDB (Economic Development Board, Singapore).

Brutomarge
in '000 € / per 31 december 2009 2008 2007
Inkomsten 18.435 9.344 7.284
Inclusief verkoop van goederen 9.060 6.093 338
Kost van de verkochte goederen (5.942) (4.170) (390)
Brutomarge op de verkoop van goederen 3.118 1.923 (52)
Totaal brutomarge 12.493 5.175 6.895
De totale brutomarge steeg van € 5,2 miljoen in 2008 tot € 12,5 miljoen in 2009, een stijging met € 7,3 miljoen. De brutomarge uit de verkoop van goederen bedroeg € 3,1 miljoen in vergelijking met € 1,9 miljoen in 2008. Dit vertegenwoordigt een stijging van 62%

Operationele uitgaven en overige operationele inkomsten
in '000 € / per 31 december 2009 2008 2007
Onderzoeks- en ontwikkelingskosten 10.086 14.422 10.793
Marketing- en distributiekosten 4.315 2.381 91
Algemene en administratiekosten 6.289 5.937 5.093
Overige operationele inkomsten (259) (266) (212)
Totaal operationele kosten 20.431 22.474 15.765

De onderzoeks- en ontwikkelingskosten bedroegen € 10,1 miljoen, een daling met € 4,3 miljoen of 30% in vergelijking met vorig jaar. Lagere uitgaven ingevolge de evolutie van het nematicidenprogramma naar de pre-commercialisatiefase, liggen hier aan de basis van. Deze werden echter gedeeltelijk gecompenseerd door hogere uitgaven voor de rijstveredelingsprogramma's ter ondersteuning van de verdere uitbouw van de zaadbusiness.

Marketing- en distributiekosten bedroegen € 4,3 miljoen in 2009 in vergelijking met € 2,4 miljoen in 2008 en zijn volledig toe te schrijven aan de inspanningen om de zaad- en nematicidenbusiness uit te bouwen.

Algemene en administratiekosten tonen een stijging van € 0,3 miljoen of 6% tot € 6,3 miljoen. Deze stijging dient gezien te worden in het licht van Devgen's geografische bedrijfsuitbreiding.

Andere operationele inkomsten hebben betrekking op enerzijds huurinkomsten en anderzijds de verkoop van afval uit het zaadverwerkingsproces. Deze bleven stabiel op € 0,3 miljoen.

Netto resultaten
Het netto verlies uit voortgezette en niet-voortgezette activiteiten bedroeg in 2009 € 8,7 miljoen ten opzichte van € 25,1 miljoen in 2008, dit is een daling met € 16,5 miljoen of 66%. Het resultaat van 2009 werd enerzijds beïnvloed door de belangrijke stijging van de inkomsten uit zowel onderzoek en technologie als uit de zaadverkopen. Anderzijds dragen de lagere operationele kosten en de impact van de beëindiging van de Humane Therapeutica business unit op de onderzoeks- en ontwikkelingsuitgaven ook bij tot de sterke verbetering van het netto resultaat.

Kasstroom
De operationele kasinstroom bedroeg € 10,8 miljoen in 2009, vergeleken met een operationele kasuitstroom van € 18 miljoen in 2008. De netto cash drain (operationeel verlies + afschrijvingen en waardeverminderingen + op aandelen gebaseerde betalingen) ten belope van € 5,2 miljoen wordt gecompenseerd door een verbetering van het werkkapitaal ten belope van € 16,0 miljoen voornamelijk met betrekking tot de ontvangen voorschotten van Monsanto Company (In concreto werd € 20 miljoen ontvangen op het einde van April 2009 wat alsnog resulteert in een netto-impact op het werkkapitaal ten belope van € 14,6 miljoen op 31 december 2009. Maandelijks wordt er een bedrag van € 667 ('000) naar inkomsten geboekt en dit tot op het einde van de lopende overeenkomst.) en de ontvangen vooruitbetalingen van de Indiase zaadbusiness. Deze vooruitbetalingen met het oog op levering van producten in het komende seizoen vertegenwoordigen een bedrag van bijna € 3 miljoen.

De kasuitstroom met betrekking tot investeringen bedroeg € 1,2 miljoen in 2009 in vergelijking met een kasinstroom uit investeringen van € 5 miljoen in 2008.

In 2009 beliepen de investeringen in materiële vaste activa € 1,7 miljoen. Dit bedrag werd gedeeltelijk gecompenseerd door de verkoop van materiaal en door ontvangen interesten. De verkoop van financiële activa die werden aangehouden voor verkoop zorgde voor een kasinstroom van € 5 miljoen in 2008.

De kasinstroom met betrekking tot financieringsactiviteiten bedroeg in 2009 € 12,8 miljoen ten opzichte van € 0,7 miljoen kasuitstroom in 2008. De kasinstroom in 2009 omvatte de netto-opbrengsten van de kapitaalsverhoging voor een bedrag van € 14,1 miljoen in vergelijking met € 0.1 miljoen in 2008 en de netto terugbetaling van de financiële schulden ten belope van € 1,3 miljoen in 2009 in vergelijking met € 0,7 miljoen in 2008.

Ten gevolge van bovenstaande kasstromen werd er een netto stijging van € 21,5 miljoen in liquide middelen genoteerd in 2009. Devgen's kaspositie, inclusief de in pand gegeven geldmiddelen ten belope van € 5,6 miljoen, bedroeg € 45,8 miljoen per 31 december 2009, tegenover € 24,2 miljoen per 31 december 2008.

Geconsolideerde balans
De balans per 31 december 2009 heeft een solvabiliteitsratio (eigen vermogen ten opzichte van het totaal vermogen) van 59% (versus 71% op 31 december 2008). De balans toont een totaal aan activa en passiva van € 80.1 miljoen, een stijging met 40%. De sterkere kaspositie op de actiefzijde wordt gecompenseerd door een stijging van de uitgiftepremies (kapitaalsverhoging) en de uitgestelde inkomsten (betaling van Monsanto Compnay).

Segment rapportering
De bedrijfsresultaten worden gerapporteerd onder één "agro"-segment.

Personeel
Op 31 december 2009 telde Devgen 283 personeelsleden, een toename met 30% in vergelijking met vorig jaar. Devgen zal zijn organisatie verder versterken in India en Zuidoost-Azië. In België stelt Devgen 54 personeelsleden tewerk. Deze vormen de kern van de onderzoeksafdeling en de businessondersteuning verantwoordelijk voor coördinatie, juridische en regulatoire zaken, management van intellectuele eigendommen, IT, financiën, investor relations en personeelszaken.

Corporate highlights
Op 2 juni, 2009, traden 2 nieuwe leden toe tot de raad van bestuur van Devgen, met name Gengest BVBA, vertegenwoordigd door Mr. Rudi Mariën en Mr. Orlando de Ponti.

Financiële vooruitzichten 2010
· Devgen voorziet een algemene toename van zijn inkomsten ten belope van 35 tot 40%.
· R&D blijft een cruciale factor voor de verdere ontwikkeling van Devgen's toekomst. De investeringen in R&D met uitsluiting van de afschrijvingen werden vastgelegd op € 10 miljoen om Devgen toe te laten zijn pijplijn van biotech en klassieke hybriden verder uit te bouwen.
· Cash burn voor dit jaar, inclusief geplande investeringen, wordt geraamd op € 15 miljoen.








Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL