• Nettowinst komt uit op 2,3 miljard euro
• Eigen vermogen groeit met 14% tot 38 miljard euro
• Tier 1-ratio stijgt met 1,1%-punt naar 13,8%
• Door ongunstige economische omstandigheden komen waardeveranderingen uit op 48 basispunten
• 61 miljard euro aan nieuwe kredieten verstrekt
"De Rabobank Groep presteerde in 2009 goed en behield haar solide financiële positie, ondanks de moeilijke omstandigheden. Klanten en leden zijn de primaire oriëntatie van de Rabobank en daarbij hoort het investeren in vertrouwen van onze relaties. We namen onze verantwoordelijkheid en gingen door met krediet verstrekken aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en onze agrarische klanten. De Rabobank bleef haar maatschappelijke rol vervullen, voerde een prudent risicobeleid en een passend beloningsbeleid. De Rabobank Groep hecht bijzonder aan de zorgplicht: klanten mogen daarom rekenen op goede en transparante producten, op deskundige en betrokken advisering, en op een juiste behandeling van klachten. Van de klant zelf vraagt dit verdieping in zijn financiële behoefte en in de risico’s die hij bereid is te aanvaarden." Aldus Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank bij de presentatie van de jaarcijfers.
De kredietcrisis en de recessie die daarop volgde, hadden grote consequenties voor de financiële sector. Voor banken was 2009 een moeilijk jaar en ook de Rabobank merkte de gevolgen. Toch verstevigden de lokale Rabobanken hun positie in de Nederlandse bedrijvenmarkt en hypotheekmarkt. Ook vertrouwden particulieren meer spaarmiddelen toe aan de lokale Rabobanken. Rabobank International en De Lage Landen verstrekten meer krediet aan food- en agriklanten.
Door de economische situatie vlakte de groei van de kredietverlening af en daarmee ook de groei van de baten. Voor het Nederlandse bedrijfsleven was 2009 een lastig jaar.
Daardoor lagen de waardeveranderingen bij de Rabobank Groep op een hoger niveau en daalde de nettowinst met 17% tot 2,3 miljard euro. De liquiditeitspositie bleef ruim en de vermogenspositie verbeterde verder. De tier 1-ratio steeg met 1,1%-punt tot 13,8%.
Om onze winstgevendheid en vermogenspositie ook in 2010 op niveau te houden ligt de focus op het goed bedienen van onze klanten, het behalen van gezonde marges en het scherp blijven sturen op de kosten.
Kredietverlening blijft groeien
Door de economische situatie was er minder vraag naar krediet, vooral in de tweede helft van 2009, en daardoor vlakte de kredietgroei af. Toch heeft de Rabobank in 2009 maar liefst 61 miljard euro aan nieuwe kredieten verstrekt. In Nederland verstevigde de Rabobank haar leidende positie in de hypotheekmarkt, en ook in de bedrijvenmarkt werd deze uitgebreid. Bij de lokale Rabobanken en Obvion was sprake van een leningengroei.
Ook nam de leaseportefeuille in omvang toe. Bij Rabobank International daalde de kredietverlening. Per saldo steeg de kredietportefeuille private cliënten op groepsniveau in 2009 met 2% tot 416 miljard euro.
Klanten sparen meer en profiteren van beursherstel
Particulieren vertrouwden meer spaargeld toe aan de lokale Rabobanken. Hierdoor nam de totale omvang van het spaargeld met 6% toe tot 121 miljard euro. Bij Robeco daalden de spaargelden. Vooral hierdoor zakte het marktaandeel van de Rabobank Groep in Nederland iets terug. Door een afname van de zakelijke toevertrouwde middelen bij Rabobank
International daalden de toevertrouwde middelen met 6% tot 286 miljard euro.
Klanten profiteerden met hun aandelenbeleggingen van het herstel op de beurzen na het dramatische beleggingsjaar 2008. Bij Robeco en Sarasin steeg het beheerd vermogen als gevolg van een instroom van vermogen en de positieve aandelenrendementen. Ook nam het beheerd en bewaard vermogen bij de lokale Rabobanken en Schretlen & Co verder in omvang toe. Per saldo steeg het beheerd en bewaard vermogen van klanten met 25% tot 230 miljard euro.
Batentoename en groepsbrede focus op kostenbesparingen
Als gevolg van de felle concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt nam de marge op de spaarproducten af. De marges op nieuwe hypotheken, zakelijke verstrekkingen, leasetransacties en vastgoedkredieten herstelden. Bij Rabobank International steeg de winst door een batenstijging bij het wholesalebankbedrijf. De afname van de winst bij de vermogensbeheeractiviteiten hing vooral samen met de afname van
performancegerelateerde provisies bij Robeco. Voornamelijk door de toename van de rentewinst steeg het resultaat bij Rabo Vastgoedgroep. Binnen de gehele Rabobank Groep was er sprake van een focus op kostenbesparingen. In het kader van het depositogarantiestelsel troffen we een voorziening van meer dan 200 miljoen euro. Per saldo verbeterde de efficiencyratio met 3,8%-punt tot 61,5%. Het gedaalde activiteitenniveau resulteerde in een afname van de personeelsbezetting bij nagenoeg alle onderdelen.
Als gevolg van het slechte economische klimaat was het een lastig jaar voor het
Nederlandse bedrijfsleven. Dit resulteerde bij de lokale Rabobanken in een stijging van de waardeveranderingen. Ook bij Rabobank International en De Lage Landen lagen de waardeveranderingen op een hoog niveau. Op groepsniveau kwamen de waardeveranderingen uit op 48 basispunten van de gemiddelde kredietportefeuille, bij een langjarig gemiddelde van 21 basispunten. Positief om te noemen is het feit dat in de tweede helft van 2009 het niveau van de waardeveranderingen is gedaald ten opzichte de eerste helft van 2009 en de tweede helft van 2008.
Per saldo bedroeg het rendement op eigen vermogen 7,5%, en door de inhouding van winst en de uitgifte van hybride vermogen steeg het eigen vermogen met 14% tot 38 miljard euro.
Verantwoord bankieren
De Rabobank heeft Food & Agribusiness Principles opgesteld en een hiermee
samenhangend concept-waardeketenbeleid, om in samenwerking met alle betrokken
partijen te komen tot een verdere verduurzaming van de kredietverlening. In 2009 zijn deze principes wereldwijd gedeeld en besproken met klanten, niet-gouvernementele organisaties en andere partijen. Daarnaast heeft de Rabobank het conceptwaardeketenbeleid met klanten besproken en verder uitgewerkt.
Ook gaan we de beleggingsdienstverlening verder verduurzamen. Het is de ambitie van de Rabobank om verantwoord beleggen een vast onderdeel te maken van de reguliere beleggingsdienstverlening. De betrokken groepsonderdelen - Rabobank Private Banking, Robeco, Schretlen & Co, Sarasin en Rabobank International - brengen hun beleggingsdienstverlening verder in lijn met de United Nations Principles for Responsible Investment.
Rabo Vastgoedgroep gaf verder invulling aan haar programma ‘Invest in the Future’, en De Lage Landen ontwikkelde diverse duurzame innovaties op het gebied van food en agri, en cleantech. Met het oprichten van het Dutch Greentech Fund en het Mainport Innovation Fund worden investeringen in duurzame technostarters gestimuleerd. Groepsbreed zijn initiatieven ontwikkeld om efficiënt en zuinig met energie om te gaan en klimaatneutraal
te blijven opereren. In 2009 doneerden lokale Rabobanken voor ruim 25 miljoen euro ter ondersteuning van lokale gemeenschappen.
Voorzichtig economisch herstel
Begin 2009 verkeerden landen over de hele wereld in recessie. De extreme stress in het financiële systeem trok diepe sporen in de productie, de handel, en het vervoer van goederen. Hoewel 2009 de boeken zal ingaan als ‘het jaar van de grote recessie’, hebben de meeste landen de recessie inmiddels achter zich gelaten. Opvallend is het economische herstel van een aantal opkomende economieën, met name in Azië. In de geïndustrialiseerde landen is het herstel veel gematigder. Ook in 2010 zal het herstel in deze landen beperkt blijven, en zeker niet genoeg zijn om de krimp van de economie van de afgelopen jaren goed te maken. Dat we inmiddels van economisch herstel kunnen spreken, is in belangrijke mate de verdienste van overheden en centrale banken, die de
financiële sector, burgers en bedrijven hebben gesteund. Dit heeft zich echter vertaald in hoge begrotingstekorten, waardoor de staatsschuld in deze landen is opgelopen. Zorgen over de kredietwaardigheid van de bedrijven hebben daardoor plaatsgemaakt voor zorgen over de kredietwaardigheid van overheden. In 2010 zullen regeringen duidelijkheid moeten scheppen over de manier waarop ze de sterk opgelopen begrotingstekorten gaan terugdringen. Ook de centrale banken zullen voorzichtig hun noodmaatregelen proberen af te bouwen.
De Nederlandse economie kromp in 2009 met 4% ten opzichte van 2008, de grootste
krimp in één jaar ooit door het CBS gemeten. Het aantal faillissementen steeg fors, en de werkloosheid liep op tot 5½%. Door het herstel van de wereldeconomie zorgde de export ervoor dat Nederland in het derde kwartaal van 2009 de eerste stap uit de recessie deed.
Maar de binnenlandse consumptie en de investeringen bleven het hele jaar zwak. In 2010 zal de Nederlandse economie weer groeien, geleid door het opleven van de wereldhandel.
De werkloosheid blijft echter nog toenemen tot naar verwachting 6¾%, maar dit is minder dan aanvankelijk gevreesd. De koopkracht, en daarmee de consumptie, blijft onder druk staan. Mede daardoor zal het herstel gematigd zijn. De Nederlandse huizenmarkt komt naar verwachting in 2010 weer in rustiger vaarwater terecht. De prijzen stabiliseren en het aantal transacties zal weer licht toenemen.
Weinig kredietgroei door laag activiteitenniveau en stringentere regelgeving
Uitgaand van een gematigd herstel van de economie zal het activiteitenniveau van onze klanten laag blijven. Daarnaast krijgen banken in de toekomst naar verwachting te maken met stringentere regelgeving voor solvabiliteit en liquiditeit. Door deze ontwikkelingen zal de groei van de kredietverlening op een laag niveau blijven. Voorzien wordt dat de waardeveranderingen voor de Rabobank Groep in 2010 dalen ten opzichte van het niveau in 2009, maar boven het langjarig gemiddelde blijven liggen. Om een solide vermogenspositie te behouden, wat nodig is om klanten ook op lange termijn goed te kunnen blijven bedienen, moeten we gezonde marges maken en scherp op de kosten blijven sturen in 2010. De arbeidsinzet zal daarbij worden afgestemd op het verwachte
activiteitenniveau. Ook wordt op de kosten bespaard door meer in te zetten op virtuele kanalen en door processen verder te standaardiseren. De Rabobank blijft in 2010 het belang van klanten en leden centraal stellen en blijft haar maatschappelijke rol vervullen.
reactie XEA.nl
Is dit laatste wel zo?
Het is heel moeilijk geld los te krijgen, de Effectenkredietinstellingen waren in het verleden erg los met het geven van geld en nu is het juist het omgekeerde!
Waarom, toen wilde zij ook drie jaargangen van de boekhouding zien en wat zou de beslissingen nu dan moeilijker of eenvoudiger maken? |