Bonduelle, Overname in de conservensector in België,

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 15/09/2008 08:24
Overname in de conservensector in België,
alliantie in de diepvriessector in Frankrijk
Het Franse Bonduelle versterkt zich in zijn twee traditionele activiteiten.

De Franse groep Bonduelle kondigt aan dat het zich weldra zal versterken in zijn twee traditionele activiteiten: diepgevroren groenten en groenten in blik en glas.

Enerzijds neemt Bonduelle de Belgische producent van groenten- en fruitconserven La Corbeille over. Anderzijds komt er een alliantie met Gelagri, een dochteronderneming van de Franse coöperatieve Coopagri, voor de ontwikkeling van de activiteit diepvriesgroenten onder de huismerken in de Europese Unie.

De overname van La Corbeille
Groep Bonduelle kondigt de overname voor 100% aan van La Corbeille, een onafhankelijke Belgische producent, gespecialiseerd in groenten- en fruitconserven. Het in 1899 opgerichte La Corbeille heeft zijn hoofdzetel in Westmeerbeek nabij Antwerpen. Het realiseert een omzet van 67 miljoen euro en heeft 272 medewerkers in dienst in 3 productievestigingen (Westmeerbeek, Rijkevorsel en Stabroek) waar 100.000 ton conserven worden geproduceerd.

De geografische ligging van La Corbeille, de belangrijke omzet met name op de Duitse markt, de sterke aanwezigheid op de markt van glasverpakking en appelmoes, evenals rijst en soep, zijn uitermate complementair met de activiteiten van de Groep Bonduelle.

De overname, waarvan het bedrag niet bekendgemaakt werd, zou in de loop van de herfst 2008 afgerond moeten zijn.

Alliantie met COOPAGRI
Bonduelle en Coopagri beslisten om hun activiteit diepvriesgroenten voor private labels in de Europese Unie samen te voegen. Gelagri, een dochteronderneming van de coöperatieve Coopagri Bretagne, is hierin gespecialiseerd en realiseert een omzet van 100 miljoen euro in drie productievestigingen (Loudéac en St Caradec in het departement Finistère, Santaella in Andalousië-Spanje). Bonduelle op zijn beurt realiseert in deze sector een omzet van 60 miljoen euro vanuit zijn fabriek in het Spaanse Milagro (Navarra).

Het nieuwe geheel dat op basis van de respectieve inbreng voor 63% eigendom is van Coopagri en voor 37% van Bonduelle, zal in de Europese unie een volume van 150.000 ton diepvriesgroenten vertegenwoordigen met een omzet van 160 miljoen euro, die voornamelijk in Spanje en Frankrijk wordt gerealiseerd. Het zal voordeel halen uit agro-industriële en logistieke synergieën, met daarbij in de eerste plaats een betere spreiding van de landbouwgebieden in Frankrijk en Spanje en dus van de klimaatgebonden risico’s. Daarnaast zal het ook een betere service en een uitgebreider productgamma kunnen aanbieden aan zijn klanten in het supermarktkanaal, aan gespecialiseerde kanalen (home service, diepvriesspeciaalzaken) en aan de horeca.

De Groep Bonduelle behoudt zelf de marketing en verkoop van de diepvriesgroenten van het eigen merk (Bonduelle in Europa, Frudesa en Salto in Spanje), evenals de 7 andere Europese sites voor diepvriesgroenten waarmee het de markten bevoorraadt. Het zal ook de productie, marketing en verkoop voortzetten van diepvriesgroenten van zowel de eigen merken als de huismerken buiten de Europese Unie, in het bijzonder in de landen van Centraal- en Oost-Europa, evenals Noord- en Zuid-Amerika.

Deze alliantie is een nieuw voorbeeld van de toenadering tussen de coöperatieve en de private sector, waarmee beide groepen reeds vertrouwd zijn. De start van de operatie is gepland op 1 januari 2009.

Beide operaties passen in de strategie van Bonduelle als specialist van groenten in al zijn vormen, overal ter wereld, van het eigen merk en van huismerken. Bonduelle zet zijn ontwikkelingsstrategie van de eigen merken (Bonduelle, Cassegrain, Frudesa, Salto en Arctic Gardens) wel door en drijft daarvoor zijn marketinginvesteringen aanzienlijk op, maar tegelijk versterkt het zijn aanwezigheid op een markt die in de huidige economische context erg veelbelovend is, namelijk de private labels. Deze laatste vertegenwoordigen bijna 50% van de geconsolideerde omzet.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL