KBC: Sterke bedrijfsresultaten, overschaduwd door non-cash items

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 07/08/2008 07:22
De nettowinst (IFRS) voor het kwartaal dat eindigde op 30 juni bedroeg 493 miljoen euro, wat de nettowinst voor het eerste halfjaar op 1 047 miljoen euro brengt. De onderliggende nettowinst - d.i. zonder de uitzonderlijke posten - voor het tweede kwartaal van 2008 bedroeg 510 miljoen euro, een daling van 42% in vergelijking met de zeer sterke winst van het tweede kwartaal van 2007. Terwijl de operationele opbrengsten het hele kwartaal uiterst solide bleven, hadden de non-cashfactoren een duidelijk negatieve invloed op de resultaten die we vandaag bekendmaken.

André Bergen, CEO van de KBC-groep: "In het tweede kwartaal getuigden de bedrijfsresultaten duidelijk van veerkracht. De ontwikkeling van kredietverlening en depositowerving bleef stevig en ook de kapitaalmarktactiviteiten deden het goed. Vooral Oost-Europa bleef sterk presteren. Anderzijds leidden de negatieve aandelen- en kredietmarkten in juni tot de boeking van bijkomende afwaarderingen aan het eind van het kwartaal. Als we de invloed daarvan weglaten, zou de onderliggende kwartaalwinst boven de 800 miljoen euro zijn uitgekomen en dat is meer dan het vorige kwartaal en dan het kwartaalgemiddelde van vorig jaar."

Financiële hoofdlijnen - 2kw2008

André Bergen, groeps-CEO, vat de financiële hoofdlijnen voor het tweede kwartaal van 2008 als volgt samen:
"Het bedrijfsresultaat was stevig. De kredietgroei en depositowerving blijven erg bemoedigend. In België werden er tegenover een jaar eerder 10% meer leningen afgesloten, terwijl in Centraal- en Oost-Europa de cliëntenkredieten over dezelfde periode organisch met 23% stegen. Organisch stegen de onderliggende nettorente-inkomsten met 13% in België en met 24% in Centraal- en Oost-Europa, vergeleken met het tweede kwartaal van 2007."
"De opbrengsten uit investmentbanking lieten een forse opleving zien na een zwakke prestatie van institutionele verkopen en trading in het vorige kwartaal. Met een onderliggende nettowinstbijdrage van 76 miljoen euro presteerde investmentbanking op hetzelfde niveau als de kwartaalgemiddelden van de laatste jaren."
"De erg lage achterstallen op cliëntenkredieten zijn aan het stijgen. De kredietverliesratio voor het eerste halfjaar bedroeg 19 basispunten. Vooral in de commerciële bankportefeuille vertoonden de kredietvoorwaarden tekenen van achteruitgang, terwijl ze voor de Belgische particulieren en de Centraal- en Oost-Europese markt vrij stabiel bleven."
"Hoewel er geen wanbetalingen werden toegerekend, werd de waarde van onze portefeuille gestructureerde kredieten verder verlaagd. Er werd een invloed van 161 miljoen euro op de winst na belastingen geboekt, inclusief een stijging van de voorzieningen voor het risico op monoline kredietverzekeraars. De bijkomende invloed op het eigen vermogen bedroeg -71 miljoen euro."
"De provisie-inkomsten uit fondsenbeheer vertoonden een sterke start van het kwartaal, maar tegen eind mei sloeg het beleggerssentiment om en in juni was het opnieuw negatief. Door het toepassen van conservatieve waardeverminderingsregels leidde het nadelige klimaat op de aandelenmarkten in juni tot verdere waardeverminderingen, hoofdzakelijk op de eigen aandelen van de Belgische verzekeringsactiviteiten, voor een bedrag van 138 miljoen euro."
"Wat kapitaal betreft bevinden we ons in een comfortabele positie. De solvabiliteitsniveaus behoren tot de beste in de financiële sector. De Tier 1-ratio voor de bankactiviteiten bedroeg respectievelijk 8,8% en 9,3% volgens de Basel I- en Basel II-kapitaalvereisten, terwijl de solvabiliteitsratio voor de verzekeringsactiviteiten opliep tot 210%."

Financiële hoofdlijnen - 1h2008

De nettowinst voor de zes maanden die eindigden op 30 juni 2008 bedroeg 1 047 miljoen euro volgens IFRS. Ze omvat factoren die geen verband houden met de normale bedrijfsuitoefening voor een bedrag van -36 miljoen euro netto. Exclusief die post bedroeg de onderliggende nettowinst 1 083 miljoen euro.

De nettorente-inkomsten bedroegen 2 474 miljoen euro, 20% hoger dan vorig jaar (+15% op onderliggende basis) dankzij een stevige volumegroei. Bovendien werd in de Divisie Centraal- en Oost-Europa en Rusland een verruiming van de nettorentemarge gerealiseerd.

De bruto verdiende premies, verzekeringen, bedroegen 2 245 miljoen euro. Dat is 33% meer in vergelijking met het eerste halfjaar van 2007. Na aftrek van de technische lasten lagen de inkomsten 63 miljoen euro hoger (+25%). De gecombineerde ratio, Niet-leven, bedroeg 90%.

De dividendinkomsten van de aandelen in portefeuille bedroegen 159 miljoen euro, vergelijkbaar met het cijfer van vorig jaar (166 miljoen euro).

De nettowinst uit financiële instrumenten tegen reële waarde bedroeg slechts 8 miljoen euro (59 miljoen euro op onderliggende basis). De tradinginkomsten werden negatief beïnvloed door het ongunstige klimaat op de kapitaalmarkten, vooral in het eerste kwartaal van het jaar. Voor het eerste halfjaar van 2008 omvatte de post ook een afwaardering van 456 miljoen euro op asset backed securities en collateralised debt obligations (255 miljoen euro, na belastingen).

De winst uit voor verkoop beschikbare financiële activa bedroeg 260 miljoen euro (voornamelijk uit aandelen). Dat is 164 miljoen euro minder ten opzichte van vorig jaar.

De nettoprovisie-inkomsten bedroegen 914 miljoen euro. Dat is 10% onder het niveau van een jaar eerder, hoofdzakelijk door de gedaalde beleggingsactiviteit van cliënten als gevolg van de hoge volatiliteit van de aandelenmarkten.

De overige opbrengsten bedroegen 225 miljoen euro, 35 miljoen euro onder het niveau van een jaar eerder.

De exploitatiekosten bedroegen 2 588 miljoen euro. De kostenstijging van 3% in vergelijking met een jaar eerder wordt verklaard door de nieuwe overnames en door muntappreciaties. Zonder die factoren daalde het kostenniveau 3%, voornamelijk door lagere bonusvoorzieningen als gevolg van de lagere tradinginkomsten.

De bijzondere waardeverminderingen bedroegen 430 miljoen euro. Een bedrag van 170 miljoen euro hield verband met de kredietportefeuille (kredietverliesratio: 19 basispunten). Door de daling van de Europese aandelenmarkten met bijna 25% werden bijzondere waardeverminderingen van 250 miljoen euro genomen op de voor verkoop beschikbare aandelenportefeuille (voornamelijk in verzekeringen).

Geassocieerde ondernemingen droegen 24 miljoen euro bij terwijl belastingen en het belang van derden in het resultaat respectievelijk 264 miljoen euro en 54 miljoen euro bedroegen.

Eind juni 2008 bedroeg het eigen vermogen van de aandeelhouders 15,5 miljard euro (45,5 euro per aandeel). Het eigen vermogen daalde tegenover het begin van het jaar doordat de winst van de periode (+1,0 miljard) meer dan gecompenseerd werd door uitgekeerde dividenden, de wederinkoop van eigen aandelen (respectievelijk -1,3 en -0,3 miljard euro) en een daling van de herwaarderingsreserve van voor verkoop beschikbare financiële activa (-1,6 miljard euro).

Toekomstige ontwikkelingen
André Bergen: "Terwijl de algemene economie vertraagt, blijft de kwaliteit van onze activiteiten sterk. De groei wordt aangedreven door onze activiteiten in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft de uitgesproken ambitie om zijn nettowinst in de regio in de nabije toekomst te verdubbelen. Bovendien hebben we onlangs onze kostenbeheersing in de hele groep versterkt om gepast het hoofd te kunnen bieden aan de toenemende kosteninflatie. We zijn ook blij vast te stellen dat onze balans robuust is. De kwaliteit van de activa bleek vrij stevig in alle activaklassen, terwijl onze solvabiliteitspositie tot de meest stabiele in de financiële sector behoort."

* Dit nieuwsbericht bevat informatie waarop de transparantieregelgeving voor beursgenoteerde bedrijven van toepassing is





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL