Dividend en hoe zit het met de handel cum en ex.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 14/04/2008 11:10
Dit zijn de geldende regels:
cum-date = laatste handelsdag inclusief recht op dividend, dit is dus altijd de beursdag voor de ex-dividend datum

Ex-date = cum-date + 1. In geval van een slotdividend wordt de ex-dividend datum bepaald door het moment dat de AVA zal plaatsvinden. Indien de AVA voor 11.00 uur op dag X het dividend besluit neemt en men NYSE Euronext voor 11.00 uur op de hoogte heeft gesteld van het besluit dan zal de ex-dividend datum X+1 zijn. Indien de AVA na 11.00 uur op dag X het dividend besluit neemt en men NYSE Euronext na 11.00 uur, maar voor 11.00 uur de volgende dag, op de hoogte heeft gesteld van het besluit dan zal de ex-dividend datum X+2 zijn. De cum-date is in het laaste geval dan de handelsdag tussen de AVA en ex-dividend datum in.

Record date = voor alle fondsen met Euroclear Nederland als primary CSD geldt dat de record date altijd 2 beursdagen na de ex-dividend datum is. Cum-date + 3 handelsdagen.

Betaalbaarstelling = mogelijk vanaf de dag na de record date = cum-date + 4 handelsdagen.

Het voorbeeld dat u noemt betreffende een ex-datum van 10 april en een record date van 14 april is helemaal correct, er zit namelijk een weekend tussen.

De record date is niets anders dan de dag waarop na sluiting van de handel wordt gekeken wie er recht heeft op het dividend, de zogenaamde positiebepaling. Iedere aandeelhouder die koopt tot en met de cum-date heeft recht op het dividend. Iemand die koopt op de cum-date zal namelijk 3 dagen later geregistreerd staan als aandeelhouder en cum-date + 3 handelsdagen = record date.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL