Galapagos gaat alliantie aan met Lilly voor osteoporose

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 19/12/2007 08:41
De bedrijven gaan samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die botaanmaak stimuleren voor de behandeling van osteoporose (botontkalking)
Mechelen, België; 19 december 2007 - Galapagos NV (Euronext & LSE: GLPG) kondigt een wereldwijde overeenkomst aan met Eli Lilly and Company (NYSE:LLY) om nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van osteoporose te ontwikkelen.

Galapagos heeft door middel van haar SilenceSelect(TM) en FLeXSelect(TM) technologie nieuwe osteoporose targets gevonden en gevalideerd, die een sleutelrol kunnen spelen bij botvorming. De overeenkomst geeft Lilly toegang tot 12 van deze targets en tot drug discovery programma's om kandidaat medicijnen te vinden. Galapagos gaat deze medicijnen testen in klinisch onderzoek met als doel een succesvolle afronding van klinische fase IIa, het zgn. Proof of Concept. Lilly heeft het exclusieve recht om deze kanidaat medicijnen verder te ontwikkelen en wereldwijd op de markt te brengen. Indien Lilly deze optie niet uitoefent, verkrijgt Galapagos deze rechten.

Galapagos ontvangt €3 miljoen cash als upfront betaling van Lilly. Afhankelijk van het bereiken van bepaalde doelstellingen komt Galapagos in aanmerking voor een totaal van €88 miljoen aan ontwikkelings- en registratiebetalingen voor elk target programma. Bij commercialisering van een product kan Galapagos bovendien een éénmalige betaling van maximaal €130 miljoen ontvangen plus tot tweecijferige royalty's op wereldwijde verkopen van producten uit de alliantie.

"Wij zijn blij dat Lilly, als marktleider in de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen botontkalking, het potentieel van onze medicijnontwikkeling erkent," aldus Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. "Deze overeenkomst past volledig in onze strategie om de waarde van onze technologie maximaal te benutten en tegelijkertijd ons risico te beperken door allianties met grote farmabedrijven aan te gaan. Dit is al de derde grote alliantie die Galapagos aangaat met als doel geneesmiddelen te ontwikkelen voor bot- en gewrichtsziekten. Er is wereldwijd een enorme behoefte aan nieuwe geneesmiddelen voor deze ziekten. Onze R&D teams gaan in totaal nu aan meer dan 40 nieuwe targets werken in programma's die grotendeels gepartnered zijn met grote farmabedrijven en waarbinnen al belangrijke mijlpalen bereikt zijn."

"Voor Lilly is dit een belangrijke samenwerking op het gebied van osteoporose, bovendien verstevigt het onze expertise met Evista®, Forteo® en arzoxifene. De door Galapagos ontdekte targets vormen een prima basis voor de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen voor botvorming," zegt Dr. William W. Chin, M.D., Vice President of Discovery Research and Clinical Investigation voor Lilly. "Onze ervaring in osteoporose in combinatie met de capaciteiten van Galapagos op gebied van medicijnontwikkeling leidt hopelijk tot een snelle ontwikkeling van veelbelovende kandidaat-medicijnen."

Galapagos R&D in osteoporose
Galapagos runt pre-klinische programma's in bot- en gewrichtsziekten. Op het gebied van osteoporose heeft het bedrijf meerdere programma's, inclusief de programma's die verkregen zijn door de overname van ProSkelia en het interne target discovery programma dat de basis vormt van de alliantie van vandaag.

Over osteoporose (botontkalking)
Osteoporose is een ziekte die voorkomt bij personen van middelbare leeftijd, wanneer de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de botdichtheid beginnen af te nemen. De ontwikkeling van osteoporose wordt gekenmerkt door een klinisch aantoonbare vermindering van botdichtheid veroorzaakt door een verhoogde botresorptie. De ziekte komt vier keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De enorme kosten in de gezondheidszorg door osteoporose (geschat op $15 miljard in de VS) worden veroorzaakt door het veelvuldig voorkomen van botbreuken bij osteoporose patiënten.

Galapagos webcast & persconferentie
Galapagos zal vandaag een audio webcast persconferentie houden om 10:30 bij SNS Securities, Nieuwezijds Voorburgwal 162, 1012 SJ Amsterdam. Om telefonsich hieraan deel te nemen kunt u het nummer +32 2290 1608 bellen vóór 10:25. Na de presentatie zal een vraag- en antwoordsessie volgen. De audio webcast is te volgen via Galapagos' website www.glpg.com, en zal kort na de uitzending beschikbaar zijn te beluisteren.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL