Galapagos ontvangt succesbetaling van €7,5 miljoen in artrose alliantie met GlaxoSmithKline

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 18/12/2007 08:15
Mechelen, België; 18 december 2007 - Galapagos NV (Euronext & LSE: GLPG), kondigt vandaag aan dat zij een belangrijke mijlpaal heeft bereikt in de meerjarige alliantie met GlaxoSmithKline (GSK) op het gebied van artrose. Voor dit succes ontvangt Galapagos een betaling van €7,5 miljoen van GSK.

In juni 2006 zijn GSK (via de CEEDD divisie, het Center of Excellence for External Drug Discovery) en Galapagos een samenwerking gestart waarin Galapagos geneesmiddelen voor artrose ontwikkelt voor GSK. Galapagos richt zich op nieuwe artrose-targets en op chemische moleculen die binden aan deze targets. Dit onderzoeksprogramma levert zgn. leads (geoptimaliseeerde moleculen) op die Galapagos verder ontwikkelt tot kandidaat-geneesmiddelen. Galapagos gaat deze nieuwe medicijnen testen in klinisch onderzoek met als doel een succesvolle afronding van klinische fase IIa, het zgn. Proof of Concept. GSK heeft een exclusieve optie om deze geneesmiddelen verder te ontwikkelen en wereldwijd te commercialiseren. Indien GSK deze optie niet uitoefent, verkrijgt Galapagos deze rechten. In juli 2007 investeerde GSK €4,4 miljoen in Galapagos en werd de alliantie uitgebreid met twee nieuwe, door GSK selecteerde, targets. De alliantie levert in totaal €186 miljoen aan succesbetalingen op voor twee producten van Galapagos, alsmede tot tweecijferige royalty's over de wereldwijde verkoop van medicijnen.

De aankondiging van vandaag betekent al de vierde succesbetaling voor Galapagos sinds de start van de samenwerking. Van de €7,5 miljoen is €5,9 milljoen de betaling voor het opstarten van de twee programma's die GSK ingebracht heeft bij de uitbreiding van de alliantie in juli. Tot nu toe heeft Galapagos €15,1 miljoen aan betalingen van GSK ontvangen binnen deze alliantie.

"We bereiken deze belangrijke mijlpaal geheel volgens plan, wat bewijst dat wij onze afspraken na kunnen komen binnen onze allianties met grote farmabedrijven," aldus Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer van Galapagos. "Bovendien laten we zien dat dit alliantie-model een goede strategie is voor de ontwikkeling van meerdere drug discovery programma's met beperkt risico en een grote toegevoegde waarde."

Hugh Cowley, Senior Vice President van GSK en hoofd van het Center of Excellence for External Drug Discovery van GSK voegt hier aan toe: "Galapagos bewijst zich wederom in onze samenwerking en we zijn ontzettend blij met deze uitstekende resultaten. We hebben er alle vertrouwen in deze alliantie voor grote progressie in het GSK's artrose-programma zal zorgen."

Artrose
Artrose, ook wel osteoartritis of slijtage-reuma genoemd, is de meest voorkomende vorm van artritis, een aandoening van de gewrichten die meestal op gaat treden vanaf de leeftijd van 45 jaar. Artrose is een slijtageziekte, die wordt gekarakteriseerd door een verstoorde balans tussen aanmaak en afbraak van kraakbeenweefsel in gewrichten. Kraakbeen is het soepele weefsel dat de botten in een gewricht bedekt en verbindt. In gezonde gewrichten kunnen de botten soepel over elkaar heen schuiven en het kraakbeen absorbeert de schokken van lichaamsbeweging. Bij artrose verdwijnt deze beschermlaag langzamerhand, waardoor de botten in het gewricht elkaar kunnen raken. Dit kan pijn veroorzaken evenals zwellingen en stijfheid van het gewricht. Uiteindelijk kan het gewricht zijn normale vorm kwijtraken en niet meer functioneren. Verder kan er uitgroei optreden van kleine uitlopers van de botten, de zgn. osteophyten, op de plaats van het gewricht. De stukjes bot of gewricht kunnen afbreken en vrijkomen in de ruimte van het gewricht, wat nog meer pijn en ook schade veroorzaakt. Er zijn tot op heden geen medicijnen beschikbaar om artrose te voorkomen of het ziekteverloop te remmen. De huidige behandelwijze van artrose beperkt zich tot actieve lichaamsbeweging en een dieet, in combinatie met het gebruik van pijnstillers. Ondanks deze behandeling blijven de meeste artrosepatiënten pijn ondervinden. Voor de meeste patiënten wordt een type pijnstillers voorgeschreven (de zgn. NSAID's) die de symptomen kunnen verlichten. Deze NSAID's kunnen het ziekteverloop echter niet beïnvloeden en bovendien is er in de medische wereld een algemene bezorgdheid ontstaan voor de bijwerkingen van dit type medicijnen op lange termijn. De algemene verwachting is dat, met de voortschrijdende vergrijzing van de bevolking, er steeds meer patiënten met artrose zullen bijkomen. Juist omdat mobiliteit van ouderen zo'n belangrijk onderdeel uitmaakt van de kwaliteit van leven, wordt het voorkomen of verminderen van de ernst van artrose als een groot punt van aandacht gezien voor het komende decennium. De verwachtingen van de marktomvang voor een medicijn dat artrose kan voorkomen of verminderen gaan uit van meer dan $8 miljard per jaar[1], op basis van de huidige markt en de afwezigheid van geschikte medicijnen.

Het artrose programma van Galapagos
Het lopende artrose-onderzoeksprogramma van Galapagos richt zich op chondrocyten, het meest voorkomende celtype in kraakbeen. Dit programma vormt de basis van de alliantie met GSK. Galapagos heeft een aantal nieuwe targets geïdentificeerd en gevalideerd in cellulaire ziekte-modellen en deze vervolgens in ontwikkeling genomen. Modulatie van deze targets in menselijke chondrocyten zou moeten leiden tot de productie van stabiel kraakbeen en zou daardoor in staat moeten zijn om schade aan kraakbeen bij patiënten te voorkomen en te herstellen.

Over GlaxoSmithKline
GlaxoSmithKline - één van 's werelds leidende farmaceutische en gezondheidszorg bedrijven - is gecommitteerd om de kwaliteit van leven te verbeteren door het mensen mogelijk te maken meer te doen, zich beter te voelen en langer te leven.

Over de CEEDD
GlaxoSmithKline verbetert de manier waarop het geneesmiddelen ontdekt en ontwikkelt middels de creatie van een klein, gefocused team dat de GSK ontwikkelingspijplijn door middel van externe allianties gaat versterken. De CEEDD is opgericht als verdere validatie van GSK's strategie om kleine, onafhankelijke en accountable R&D teams te creëren (Centers of Excellence for Drug Discovery). In essentie gaat de CEEDD een gedeelte van GSK' pijplijn 'virtualiseren'; het gaat meerdere risk-reward sharing allianties aan om van target tot aan klinisch getest medicijn te komen. Hierbij maakt GSK gebruik van de snelheid en efficiëntie van de partners en dit zal GSK in staat stellen nieuwe medicijnen sneller bij de patiënt te krijgen.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL