Nederlanders in de prijzen in internationale ondernemerswedstrijd

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 04/12/2007 19:20
BiD Challenge International maakt winnaars BiD Challenge Awards 2007 bekend
De Nederlandse Vera Winthagen uit Amsterdam heeft in de starterscategorie de tweede prijs in de BiD Challenge Awards 2007 gewonnen. Zij wint 15.000 euro startkapitaal voor haar project ‘Enjoy the Difference’ in Kenia. Dit is een bijzondere textielcollectie waarin het kleurrijke Afrika en het westerse minimalisme op een subtiele manier samenkomen. De eerste prijs in diezelfde categorie, 20.000 euro, is voor de Australiër Ben Cole met zijn project ‘Suc Khoe Facemasks’ waarmee hij kansarme vrouwen in Vietnam aan werk helpt. Zij produceren voor hem mondkapjes met een koolstoffilter, die schadelijke stoffen neutraliseren. Een deskundige jury van gerenommeerde professionals uit het Nederlandse bedrijfsleven reikte in totaal zeventien geldprijzen in drie wedstrijdcategorieën uit aan finalisten, afkomstig uit 26 verschillende landen. De winnaars deden mee aan de spannende finale van de BiD Challenge, een internationale wedstrijd voor winstgevend ondernemen in een ontwikkelingsland.

De BiD Challenge International had plaats in Angel Studio’s in Amsterdam. Deze uitdaging voor ondernemers is in 2004 vanuit Nederland opgezet op basis van de overtuiging dat economische groei de sleutel is voor armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Dat de BiD Challenge zijn bestaansrecht heeft bewezen, blijkt uit het grote aantal inzendingen dat ruim is verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Ruim 2.000 ambitieuze ondernemers - afkomstig uit 144 landen - deden dit jaar mee aan de BiD Challenge International en stuurden in totaal 3427 businessplannen in. Uiteindelijk kwamen 38 topplannen in aanmerking voor een BiD Challenge Award. Meer dan 800 professionals uit het bedrijfsleven waren als screener, coach of jurylid betrokken bij de internationale competitie.

Nederlandse winnaars

Trotse Nederlandse winnares is Vera Winthagen. Zij is dolblij met haar tweede prijs: “Er is zoveel kracht en moois in Afrika. Het winnen van deze prijs is voor mij een grote motivatie om met mijn bedrijf mensen over de hele wereld het positieve van Afrika te laten ervaren.”

Peter van der Werf uit Wageningen is een andere Nederlandse deelnemer die in de prijzen is gevallen. Hij won de aanmoedigingsprijs van 5.000 euro voor zijn bedrijf South Sea Exclusive in de Filippijnen. Hij is gespecialiseerd in de productie en verkoop van levende kreeften voor de lokale en internationale markt. Hiermee levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de lokale gemeenschap, want de winst wordt daarin geïnvesteerd.

Vakjury
Onder de 38 finalisten bevonden zich vijf gedreven Nederlandse ondernemers. Bij de BiD Challenge waren ruim 400 vertegenwoordigers van Nederlandse en internationale bedrijven, NGO’s, politici, investeerders en ondernemers aanwezig. Een deskundige jury oordeelde welke deelnemers het beste zijn geslaagd een bedrijfsplan te ontwikkelen voor een winstgevende onderneming in een ontwikkelingsland. De vakjury bestond uit vooraanstaande professionals uit het Nederlandse bedrijfsleven, onder wie Thijs van Praag, directeur van PUM – Europa’s grootste ‘uitzendbureau’ voor de inzet van professionele vrijwilligers in ontwikkelingslanden - Jort Bakker, CFO van ASN Bank en Lianne Houben, senior beleidsmedewerker van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel van de BiD Challenge is om via investeringen zo veel mogelijk bedrijfsplannen van de grond te krijgen in ontwikkelingslanden.

Internationale marktplaats
Om deze doelstelling een extra stimulans te geven, kregen de finalisten vanmiddag na de prijsuitreiking de kans om investeerders in hun projecten te interesseren tijdens een drukbezochte International Marketplace. Door ‘elevator pitches’ van 15 minuten - geïnspireerd op het bekende KRO-programma ‘Dragons’ Den’ - kregen zij de gelegenheid hun bedrijfsplan aan een panel van investeerders te presenteren. Van dit panel maakten onder meer Ronald Plompen van het programma ‘The Elevator Pitch’ op Business News Radio en Sanders Smits, vertegenwoordiger van SOVEC Investment Fund, deel uit. De entrepreneurs zetten uiteraard alles op alles om het panel te verleiden tot een investering.

Partners van BiD Network
De BiD Challenge International is een initiatief van BiD Network, een internationaal netwerk met als belangrijkste partners het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ICCO en NCDO. De internationale bedrijfsplancompetitie wordt gesteund door 26 Nederlandse bedrijven en organisaties, waaronder Ahold, ING, Rabobank, Nuon en TNT. Sinds 2005 heeft de internationale bedrijfsplancompetitie bijgedragen aan de start van 60 bedrijven en 1.000 nieuwe banen in Afrika, Azië en Latijns Amerika.

Michael de Groot van de Rabobank Foundation en partner van de Stichting BiD Network toonde zich content met de BiD Challenge 2007. “BiD Challenge wordt een steeds unieker platform om uitdagende, kleine ondernemers wereldwijd te matchen met investeerders. Vandaag is dit de plek waar ondernemende durfals de durfkapitalisten ontmoeten. The two ends meet.”

Succesvol initiatief
Naar aanleiding van het succes van de BiD Challenge International wordt het initiatief ook uitgebreid naar andere landen. “Dit jaar is voor het eerst in zeven landen een lokale BiD Challenge-competitie georganiseerd”, zegt woordvoerder Susanne Reuling van BiD Network. “Voor 2010 mikken we op deelname van twintig landen. Daarbij zullen we al volgend jaar de opzet van BiD Challenge veranderen van een jaarlijkse wedstrijd naar een doorlopend proces van het beoordelen en waarderen van uitdagende ondernemingsplannen. Zo kunnen we ondernemers sneller duidelijkheid verschaffen over de haalbaarheid van hun initiatieven. In plaats van een tijdspanne van acht maanden kunnen ze dan al binnen een maand weten of ze voor financiële ondersteuning in aanmerking komen.”








Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL