Longread: de kansen en uitdagingen van bioplastic

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 03/01/2021 09:00
Bioplastic wordt al jarenlang aangedragen als duurzaam alternatief voor fossiel plastic. De ambitie in het Nederlandse Grondstoffenakkoord liegt er dan ook niet om: 15 procent van al het plastic moet in 2030 biobased zijn. Maar hoe groot is de duurzame impact van bioplastic eigenlijk? En wat moet er gebeuren om bovenstaande ambitie daadwerkelijk te behalen? Deze longread brengt je volledig up-to-date.

1. Bioplastic: de feiten
Eerst even dit: wat is bioplastic eigenlijk? De term dient eigenlijk als verzamelnaam voor een groep uiteenlopende plastics, die in ieder geval over één van de volgende twee eigenschappen beschikken:

Ze zijn gemaakt van biologische en hernieuwbare grondstoffen, zoals suikerriet, mais of tarwe;
Ze zijn biologisch afbreekbaar, wat betekent dat micro-organismen ze kunnen afbreken tot water en koolstof.
PBAT-plastic is bijvoorbeeld niet biobased, maar wel biologisch afbreekbaar. Bio-PA is op zijn beurt wél biobased, maar kan weer niet gecomposteerd worden. PLA (polymelkzuur) is zowel biobased als bio-afbreekbaar. Ondanks deze verschillen, vallen zowel PBAT als Bio-PA en PLA onder de categorie ‘bioplastic’.

Hoe ontwikkelt de markt zich?
“De PLA-markt groeide vorig jaar bijvoorbeeld met 15 tot 25 procent. Dit jaar verwachten we een vergelijkbare stijging.” Dat steeds meer bedrijven die handschoen daadwerkelijk oppakken, bewijst de fabriek van Total Corbion PLA in Thailand. Sinds de opening van de fabriek in 2018 is de vraag naar PLA namelijk stukken groter dan de productiecapaciteit van de fabriek (75.000 ton per jaar).

2. Bioplastic: de duurzame kansen.
CO2-reductie met bioplastic
Bioplastics zorgen in veel gevallen namelijk voor een forse CO2-reductie ten opzichte van hun fossiele tegenhangers. Stephan Roest, director business development bioplastics bij Corbion, licht toe: “In sommige gevallen is het bijvoorbeeld duurzamer om een verpakking van het fossiele PP (polypropeen) te gebruiken dan een verpakking van PLA.

Is bioplastic (te) duur?
Een andere uitdaging is de prijs, zegt De Bie: “Die ligt voor alle bioplastics tussen de 20 en 50 procent hoger dan de prijs voor fossiel plastic. Momenteel is dat geen probleem, want de vraag naar bioplastic ligt hoger dan het aanbod. Maar wanneer het aanbod toeneemt, kan het een snellere opkomst van bioplastic in de weg staan.”

Hoe gaat de markt voor bioplastics zich ontwikkelen?

ga voor meer naar
https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/33707/bioplastic-duurzaam

en down load meer berichten.
Duurzaamheid staat bij XEA.nl ook hoog in het vaandel.
Interessant om te lezen & weten.
Hier liggen kansen voor beleggers voor de langere termijn.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL