DSM meldt zeer sterke start van 2010 in een verbeterde businessomgeving

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 28/04/2010 07:23
· Bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten in eerste kwartaal € 196 miljoen (tegenover € 44 miljoen in Q1 2009 en € 149 miljoen in Q4)
· Autonome omzetgroei uit doorlopende activiteiten +25% ten opzichte van eerste kwartaal 2009
· Resultaten Life Sciences blijven robuust dankzij Nutrition
· Materials Sciences zet sterk herstel voort
· Belangrijke stap in transformatie met verkoop van DSM Agro en DSM Melamine
· Kasstroom blijft robuust met € 137 miljoen aan middelen uit bedrijfsactiviteiten
· 2010 wordt naar verwachting een goed jaar voor DSM.

Feike Sijbesma, Voorzitter van de Raad van Bestuur, gaf de volgende toelichting op de resultaten: "Het verheugt mij te kunnen melden dat DSM het jaar 2010 heel sterk is begonnen. Het bedrijfsresultaat uit onze kernactiviteiten is niet alleen zeer sterk gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 maar is ook terug op het niveau van het eerste kwartaal van 2008. Dat is te danken aan de uitstekende performance van onze Nutrition-activiteiten, een voortgezet sterk herstel bij onze Materials Sciences-activiteiten en kostenbesparende acties die vorig jaar zijn genomen en waarmee we nu al op jaarbasis € 200 miljoen besparen."

"Gedurende de economische teruggang heeft DSM steeds vastgehouden aan zijn koers; we blijven volledig gefocust op onze klanten, innovatie en duurzaamheid. De aangekondigde verkoop van DSM Agro en DSM Melamine betekent een belangrijke nieuwe stap in onze transformatie tot een Life Sciences en Materials Sciences onderneming. Hoewel er met betrekking tot de economische vooruitzichten op middellange termijn onzekerheden blijven bestaan, geven het sterke resultaat over het eerste kwartaal en de aanhoudend positieve businessomstandigheden ons het vertrouwen dat 2010 een goed jaar wordt voor DSM."

in € miljoen
eerste kwartaal 2010 2009 +/-
Doorlopende activiteiten
Netto-omzet 2.088 1.690 24%
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen (EBITDA) 304 142 114%
Bedrijfsresultaat (EBIT) 196 44 345%
- Nutrition 138 141 -2%
- Pharma 1 11 -91%
- Performance Materials 43 -17
- Polymer Intermediates 43 -30
- Base Chemicals and Materials 18 -15
- Other activities -47 -46

Beëindigde activiteiten
Netto-omzet 142 147
Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen (EBITDA) 31 25
Bedrijfsresultaat (EBIT) 22 13

Totaal DSM:
Netto-omzet 2.230 1.837 21%
Bedrijfsresultaat (EBIT) 218 57 282%
Nettowinst vóór bijzondere posten 144 25 476%
Nettoresultaat bijzondere posten -14 -12
Nettowinst 130 13
Nettowinst per gewoon aandeel in €:
- vóór bijzondere posten, doorlopende activiteiten 0,77 0,07
- inclusief bijzondere posten, totaal DSM 0,78 0,06

Waar in dit bericht wordt gesproken over:

· bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) wordt bedoeld bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) vóór bijzondere posten.

· nettowinst wordt bedoeld nettowinst toekomend aan aandeelhouders van Koninklijke DSM N.V.

· doorlopende activiteiten wordt bedoeld de DSM-activiteiten exclusief DSM Energie Holding B.V., Stamicarbon B.V., DSM Agro en DSM Melamine.

· beëindigde activiteiten wordt bedoeld de netto-omzet en het bedrijfsresultaat van DSM Energie Holding B.V tot en met het derde kwartaal van 2009, Stamicarbon B.V. tot en met het vierde kwartaal van 2009, en DSM Agro en DSM Melamine tot en met het eerste kwartaal van 2010.

Overzicht
DSM begon het jaar zeer sterk en zag daardoor zijn bedrijfsresultaat significant verbeteren, niet alleen ten opzichte van het zwakke eerste kwartaal van 2009 maar ook vergeleken met het derde en vierde kwartaal vorig jaar. DSM maakte gebruik van verbeterde businessomstandigheden in de meeste regio's en eindmarkten.

Het cluster Nutrition presteerde wederom goed en de Materials Sciences-activiteiten hielden de opgaande lijn vast. De groei in opkomende markten (vooral China) bleef sterk en de omzet is momenteel hoger dan vóór de economische teruggang. Bij Materials Sciences en Base Chemicals and Materials lijkt voor sommige activiteiten de sterke vraag niet geheel in lijn te zijn met ontwikkelingen in de eindmarkten, wat duidt op voorraadopbouw verderop in de bedrijfskolom.

Het bedrijfsresultaat uit de kernactiviteiten (doorlopende activiteiten, exclusief Base Chemicals and Materials) van € 178 miljoen is terug op het niveau van het eerste kwartaal van 2008 (€ 176 miljoen), een van de sterkste beginkwartalen in de geschiedenis van DSM.

Het cluster Nutrition liet wederom een gezonde volumegroei zien, bij prijsniveaus vergelijkbaar met de laatste kwartalen van 2009. In het cluster Pharma daalden de volumes ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009.

Bij de Materials Sciences-activiteiten zette het herstel zich voort, vooral dankzij sterke groei in opkomende economieën en ook door de verdere verbetering van de vraag vanuit de automobiel-, de elektronica- en de textielmarkt.

Het cluster Base Chemicals and Materials is aanzienlijk in omvang afgenomen in verband met de aangekondigde desinvestering van DSM Agro en DSM Melamine. Aan het einde van het eerste kwartaal werden deze activiteiten geherrubriceerd als voor verkoop aangehouden activa en beëindigde activiteiten. Het cluster omvat momenteel DSM Elastomers (als voornaamste activiteit) en daarnaast DSM Citric Acid, DSM Special Products en de activiteiten met betrekking tot maleïnezuuranhydride (en derivaten daarvan). Deze bedrijfsonderdelen maakten gebruik van het herstel van de markten en realiseerden hogere volumes bij min of meer gelijkblijvende prijsniveaus.

DSM hield vast aan zijn focus op cash. Het bedrijfskapitaal nam toe met € 153 miljoen, vooral door hogere vorderingen. Gecorrigeerd voor de effecten van de verkoop van DSM Agro en DSM Melamine en aanzienlijk gewijzigde valutakoersen was het niveau van het bedrijfskapitaal als percentage van de omzet vergelijkbaar met het niveau van eind 2009. Dat laatste was bereikt na een substantiële vermindering gedurende het jaar. DSM behield zijn sterke financiële positie en de nettoschuld steeg licht naar € 871 miljoen. De toename was het netto-effect van de positieve vrije kasstroom en de zwakkere euro. Het kostenbesparingsprogramma leverde reeds substantiële besparingen op ten bedrage van van € 200 miljoen op jaarbasis.

Bijzondere posten
In verband met de aangekondigde verkoop van DSM Agro en DSM Melamine zijn deze activiteiten per ultimo eerste kwartaal 2010 geherrubriceerd als voor verkoop aangehouden activa. De activiteiten zijn bij de herrubricering gewaardeerd tegen hun reële waarde verminderd met verkoopkosten. Dit heeft geresulteerd in een boekverlies van € 17 miljoen (€ 14 miljoen na belastingen), dat wordt gerapporteerd als bijzondere post.

Nettowinst
De Nettowinst steeg van € 13 miljoen in het eerste kwartaal van 2009 naar € 130 miljoen in het eerste kwartaal van 2010.

De Nettowinst per aandeel steeg in het eerste kwartaal van 2010 naar € 0,78 per gewoon aandeel, tegenover € 0,06 in het eerste kwartaal van 2009.

De Nettofinancieringslasten bedroegen in het eerste kwartaal van 2009 € 21 miljoen. Dit betekent een daling met € 6 miljoen ten opzichte van vorig jaar, voornamelijk veroorzaakt door de lagere gemiddelde nettoschuld.

Het effectieve belastingpercentage over het eerste kwartaal bedroeg 25%, gelijk aan vorig jaar.

Cash flow, investeringen en financiering
De middelen uit bedrijfsactiviteiten bedroegen in het eerste kwartaal € 137 miljoen.

De middelen aangewend voor investeringen bedroegen in het eerste kwartaal € 98 miljoen, tegen € 116 miljoen in het eerste kwartaal van 2009.

Ten opzichte van ultimo 2009 steeg de nettoschuld met € 41 miljoen tot € 871 miljoen, wat overeenkomt met een gearing-niveau van 14%. Tegenover een daling als gevolg van de positieve vrije kasstroom stond een stijging als gevolg van de zwakkere euro.

Personeel
Ten opzichte van eind 2009 nam het personeelsbestand af met 133 personen. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2010 bedroeg het personeelsbestand 22.605 personen. Dit betekent dat sinds eind derde kwartaal 2008, toen DSM het huidige kostenbesparingsprogramma in gang zette, het bestand is afgenomen met in totaal 1.447 personen.

Voortgang DSM-strategie Vision 2010
De versnelling van het strategieprogramma Vision 2010 - Building on Strengths die DSM in september 2007 bekendmaakte is gericht op snellere groei, hogere marges en een verbeterde kwaliteit van de winst uit de activiteitenportfolio. De strategie behelst een transformatie van DSM tot een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming die zich kenmerkt door duurzame groei op basis van belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen.

De voornaamste pijlers - marktgedreven groei en innovatie, uitbreiding in opkomende economieën en operational excellence - blijven tot de kern van DSM's strategie behoren.

Verbetering van de kwaliteit van de winst
DSM heeft inmiddels substantiële vooruitgang geboekt met de transformatie van zijn portfolio. Vorig jaar werden DSM Energy en de ureumlicentiëringsdochter Stamicarbon BV gedesinvesteerd, en na realisatie van de in het eerste kwartaal van 2010 aangekondigde verkoop van DSM Agro en DSM Melamine (die naar verwachting in het tweede kwartaal van 2010 zal worden afgerond) zal een significant deel van het geplande desinvesteringsprogramma zijn afgerond. Voor de meeste van de overgebleven activiteiten in Base Chemicals and Materials loopt het verkoopproces.

Andere maatregelen ter verbetering van de portfolio waren onder meer de sluiting van de citroenzuurfabriek in Wuxi (China) en de vermindering van het aantal productielocaties van DSM Anti-Infectives (bijvoorbeeld de sluiting van de fabriek in Strängnäs (Zweden), waar voornamelijk clavulaanzuur werd geproduceerd, een management buy-out van de side chain-activiteit DSM Deretil (Spanje) en de in april dit jaar bekendgemaakte sluiting van de verlieslijdende productielocatie van DSM Anti-Infectives in Egypte, waarvan de kosten in het tweede kwartaal van 2010 zullen worden verantwoord).

Er werden slechts een beperkt aantal kleinere acquisities en venturing-investeringen gedaan. De belangrijkste acquisitie was de overname van The Polymer Technology Group door DSM Biomedical.

Een groot deel van de omzet en winst wordt nu gerealiseerd door activiteiten met hoge marges, hoogwaardige producten en een significant lagere gevoeligheid voor economische cycli. De kwaliteit van deze activiteiten blijkt uit het feit dat de winst uit deze kernactiviteiten in het eerste kwartaal van 2010 op hetzelfde niveau lag als in 2008.

Verdere voortgang in het eerste kwartaal
DSM behaalde in het eerste kwartaal van 2010 een record-omzet in China. De netto-omzet in dat land liet een ruime verdubbeling zien ten opzichte van het eerste kwartaal 2009 en bedroeg USD 405 miljoen, vooral dankzij de Materials Sciences-activiteiten, hoewel ook Nutrition een zeer gezonde omzetgroei met dubbele cijfers liet zien. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2009 steeg de omzet in China met 8%. DSM verwacht de verhoogde omzetdoelstelling van USD 1,5 miljard in 2010 te zullen behalen. De focus op China, en de inspanningen gericht op het ontwikkelen van DSM's positie in dat land, werpen duidelijk vrucht af.

DSM Engineering Plastics maakte bekend dat de onderneming de contracten met Mitsubishi Chemical Corporation (MCC) heeft getekend waardoor DSM de Novamid® polyamide-activiteiten van MCC kan overnemen in ruil voor de Xantar® polycarbonaatactiviteiten van DSM. De transactie moet nog door diverse externe instanties worden goedgekeurd en zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2010 worden afgerond.

DSM is volledig eigenaar geworden van de polymerisatiefabriek voor polyamide 6 van Nylon Polymer Company, LLC (NPC) in Augusta (Georgia, Verenigde Staten). Shaw Industries en DSM Chemicals North America waren voorheen joint venture-partners in NPC. Door deze transactie is de fabriek met ingang van 1 januari 2010 volledig geïntegreerd in de activiteiten van DSM Engineering Plastics.

DSM Nutritional Products (Animal Nutrition & Health) bereikte in maart 2010 overeenstemming over de acquisitie van de industrial premix-activiteiten van Bayer Korea. Deze activiteiten zullen volledig worden geïntegreerd met DSM Nutritional Products Korea Ltd., dat de Koreaanse klant zal voorzien van hoogwaardige producten. De transactie zal worden afgerond zodra goedkeuring is verkregen van de Koreaanse overheid.

Verder opende DSM in Meppen (Duitsland) een nieuwe fabriek voor de productie van vloeibare polyesters en andere speciale harsen. De totale investeringskosten bedroegen € 15 miljoen. In de Emerging Business Areas, waar DSM ten minste twee nieuwe groeiplatforms ontwikkelt, boekte DSM White Biotechnology verdere vooruitgang in de samenwerking met Roquette. De proeffabriek voor barnsteenzuur op basis van biologische grondstoffen produceerde in het eerste kwartaal van 2010 voor het eerst materiaal voor commerciële doeleinden. Ook de ontwikkeling van DSM Biomedical ligt goed op koers. In lijn met zijn continue inspanningen om zijn kostenbasis te verbeteren en zijn concurrentiepositie te verstevigen, kondigde DSM aan het begin van het tweede kwartaal een aantal structurele kostenbesparende maatregelen aan, zoals de sluiting van de verlieslijdende vestiging van DSM Anti-Infectives in Egypte. In Duitsland startte DSM Nutritional Products een project om de levensvatbaarheid en concurrentiekracht van de locatie Grenzach te vergroten.

Gedurende de verslagperiode maakte DSM vele nieuwe innovaties bekend. Informatie hierover is te vinden in het innovatiegedeelte van www.dsm.com.

Verwachting
De meeste voor DSM relevante markten vertoonden in het eerste kwartaal een sterk herstel, waarbij de bedrijvigheid in de opkomende markten al weer boven het niveau van vóór de crisis lag. Verwacht wordt dat de groei zal aanhouden. Er bestaan uiteraard nog steeds macro-economische risico's die van invloed kunnen zijn op de duurzaamheid van dit wereldwijde herstel. Naast het inspelen op groeikansen zoals DSM de afgelopen periode heeft gedaan, blijft een focus op cash en kostenbesparing belangrijk. Dit zorgt voor de financiële flexibiliteit en de sterke balans die nodig zijn om de kansen te grijpen die zich zullen voordoen.

De markten voor voedingsproducten en diervoeders zullen in 2010 naar verwachting met het BNP meegroeien. Het cluster Nutrition zal naar verwachting goed blijven presteren, met resultaten die het niveau van vorig jaar benaderen bij een aanhoudende stijging van de vraag en relatief stabiele prijsniveaus voor zowel voeding als diervoeders.

Voor Pharma worden lagere resultaten verwacht dan in 2009 als gevolg van de aanhoudende problemen bij DSM Pharmaceutical Products en aanhoudend lage prijzen bij DSM Anti-Infectives. Het cluster Pharma gaat duidelijk enkele zeer moeilijke kwartalen tegemoet.

De eindmarkten van de Materials Sciences-activiteiten van DSM vertonen herstel, en in de automobiel-, elektronica- en textielmarkten is de vraag toegenomen. In de bouw en de scheepvaart bleef de vraag op een relatief laag niveau vergeleken met de situatie vóór de recessie. Naar het zich thans laat aanzien zullen de gunstige marktomstandigheden aanhouden, hoewel het vraageffect van voorraadopbouw naar verwachting zal afzwakken naarmate het jaar vordert. DSM hanteert een strikt margebeleid om onder de huidige gunstige marktomstandigheden de stijgende grondstofkosten door te kunnen berekenen in de verkoopprijzen. DSM Dyneema is goed op weg om in 2010 weer dubbele omzetgroeicijfers te realiseren. Bij Polymer Intermediates zullen in het tweede en derde kwartaal van 2010 de verkoopvolumes naar verwachting enigszins lager zijn als gevolg van geplande onderhoudsstops van fabrieken. Verwacht wordt dat de resultaten in de clusters Performance Materials en Polymer Intermediates substantieel beter zullen zijn dan in 2009.

Het bedrijfsresultaat van het non-core cluster Base Chemicals and Materials zal in 2010 naar verwachting duidelijk positief zijn.

De sterke resultaten over het eerste kwartaal 2010 en de aanhoudend positieve businessomstandigheden geven DSM het vertrouwen dat 2010 een goed jaar zal worden voor de onderneming.

Additionele informatie
DSM houdt vandaag ten behoeve van de media een conference call van 08.30 tot 09.00 uur. Voor beleggers en analisten wordt van 10.00 tot 11.00 uur een conference call gehouden. Informatie over de mogelijkheden voor deelname aan deze calls en/of beluistering achteraf zijn te vinden op de DSM-website www.dsm.com. In het beleggersgedeelte van deze website kan de Presentation to Investors worden gedownload. Daarin wordt informatie gegeven over de resultaten van DSM in het eerste kwartaal 2010.
Heerlen, 7 April 2003















Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL