DSM sluit 2009 af met solide vierde kwartaal en zeer sterke kasstroom

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 24/02/2010 07:31
. Bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten in vierde kwartaal € 141 miljoen, in lijn met derde kwartaal 2009.
. Resultaat Life Sciences weerspiegelt robuustheid Nutrition-activiteiten.
. Herstel Materials Sciences blijft op koers.
. Bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten over geheel 2009 € 370 miljoen.
. Kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over geheel 2009 zeer sterk: € 1.276 miljoen.
. Solide financiële positie − dividend gehandhaafd op € 1,20 in contanten.
. Geen kwantitatieve verwachting voor 2010.

Feike Sijbesma, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, gaf de volgende toelichting op de resultaten: “In 2009, ongetwijfeld een van de moeilijkste jaren in onze geschiedenis, hielden wij vast aan onze koers en aan onze focus op klanten, innovatie en duurzaamheid. Na een moeilijk eerste halfjaar verbeterden onze resultaten in de tweede helft van het jaar, toen onze Materials Sciences-activiteiten zich begonnen te herstellen.”

“Over heel 2009 genomen halveerde het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten ten opzichte van ons recordresultaat in 2008, maar bij onze kernactiviteiten bleef de daling beperkt tot 26%. De wederom robuuste resultaten bij Nutrition en de positieve effecten van de tijdig ingezette maatregelen ter verbetering van onze concurrentiepositie droegen daar aan bij. Onze kostenbesparingsinitiatieven leverden gedurende 2009 een besparing op van € 150 miljoen, terwijl onze focus op cash resulteerde in een ongekend hoge operationele kasstroom van bijna € 1.3 miljard in 2009. Dankzij onze sterke financiële positie zijn wij goed in staat om in te spelen op kansen die zich zullen voordoen.”

“In het huidige, onzekere jaar 2010 zal DSM zijn strategische transformatie tot een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming voortzetten. Wij hebben in 2009 de verkoop van twee activiteiten afgerond en houden vast aan ons voornemen om ook uit de resterende niet-kernactiviteiten te stappen. Wij zijn ons bewust van het ongelijkmatige karakter van het economische herstel dat momenteel plaatsvindt, maar zijn voorzichtig optimistisch.”

Overzicht
In het vierde kwartaal van 2009 bleven de DSM-activiteiten te maken hebben met ontwikkelingen met twee verschillende snelheden. In de meeste opkomende economieën (vooral China) is de groei terug op het niveau van vóór de economische teruggang, terwijl de groei in Europa en Noord-Amerika nog bescheiden en broos is, hoewel de marktomstandigheden duidelijk beter zijn dan begin 2009. Al met al was het vierde kwartaal grotendeels in lijn met het voorafgaande kwartaal.
Het cluster Nutrition liet wederom gestage groei zien; dit weerspiegelt de langetermijnontwikkelingen die kenmerkend zijn voor de aan voeding en diervoeders gerelateerde markten. De resultaten van het cluster Pharma lieten in het vierde kwartaal een tijdelijke verbetering zien dankzij een sterke toename van de sterile vaccine-activiteiten in verband met de grieppandemie.
De Materials Sciences-clusters zetten hun herstel voort, weliswaar onderbroken door het seizoensmatige eindejaarseffect. De indruk bestaat dat het voorraadherstel verderop in de bedrijfskolom beperkt is.
De meeste onderdelen binnen Base Chemicals and Materials zijn terug op een bescheiden winstgevend niveau. De uitzondering is DSM Agro, dat in het vierde kwartaal van 2008 zeer goede resultaten liet zien, maar nu verlies maakte als gevolg van sterk gekrompen marges ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008.
De resultaten over het gehele jaar 2009 werden sterk beïnvloed door de gevolgen van de economische teruggang. Toch daalde het bedrijfsresultaat van de kernactiviteiten van DSM (doorlopende activiteiten, exclusief Base Chemicals and Materials) met slechts 26% (van € 595 miljoen naar € 438 miljoen). Dit onderstreept niet alleen de veerkracht van DSM als Life Sciences en Materials Sciences-onderneming maar laat ook zien dat de onderneming in staat is snel te handelen als de omstandigheden dat vereisen.
Deze slagkracht blijkt ook uit de uitstekende kasstroom in 2009. De totale operationele kasstroom bedroeg € 1.276 miljoen en was daarmee substantieel hoger dan in 2008, toen DSM het beste bedrijfsresultaat uit zijn geschiedenis behaalde. Bovendien werden de investeringsuitgaven met circa 25% teruggebracht ten opzichte van 2008, en werden twee niet-kernactiviteiten verkocht. De nettoschuld werd als gevolg hiervan meer dan gehalveerd gedurende het jaar en kwam uit op € 830 miljoen.
DSM maakte in 2009 goede vooruitgang met de realisatie van twee belangrijke doelstellingen van de Vision 2010-strategie. De omzet in China steeg in 2009 tot bijna USD 1,2 miljard, een nieuw record voor de onderneming, sterk beïnvloed door hogere volumes. DSM verwacht dicht in de buurt te komen van de omzetdoelstelling voor 2010 van USD 1,5 miljard in China. In 2009 bedroeg de extra omzet uit innovatie circa € 810 miljoen, 35% meer dan in 2008. Dit is een goede basis om de doelstelling van € 1 miljard extra omzet in 2010 ten opzichte van 2005 te behalen.
Ultimo 2009 moest DSM een substantiële bijzondere waardevermindering opnemen. De impairment test voor de goodwill van Catalytica (onderdeel van DSM Pharmaceutical Products) toonde aan dat de bedrijfswaarde significant was afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren als gevolg van de huidige slechte marktomstandigheden en lagere groeivooruitzichten voor deze activiteiten. Als gevolg van de vermindering van de bedrijfswaarde werd een non-cash bijzondere waardevermindering van de goodwill van € 154 miljoen opgenomen in de winst-en-verliesrekening.

Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat over het vierde kwartaal lag op het niveau van het derde kwartaal van 2009. Nutrition bleef zeer goed presteren. Het resultaat van Pharma verbeterde dankzij een tijdelijke toename van de sterile vaccine-activiteiten. De overige clusters zetten hun herstel voort, hoewel ze te maken hadden met de verwachte seizoensmatige vertraging aan het eind van het jaar.
Het bedrijfsresultaat over het gehele jaar (€ 370 miljoen) daalde met meer dan de helft ten opzichte van 2008, maar dit werd vooral veroorzaakt door de niet-kernactiviteiten in het cluster Base Chemicals and Materials. Dit geldt met name voor DSM Agro, dat in 2008 nog een uitstekend resultaat boekte en in 2009 verlies leed. Ook DSM Elastomers en DSM Melamine boekten verlies over het gehele jaar.
De kernactiviteiten in Life Sciences en Materials Sciences bleven echter goed overeind in dit zeer moeilijke jaar. Het cluster Nutrition presteerde zeer sterk met een 17% hoger bedrijfsresultaat, dankzij zijn differentiatie- en innovatiestrategie en een blijvende focus op waarde boven volume. Pharma beleefde een moeilijk jaar, vooral door de veranderende dynamiek in de farmaceutische industrie, die de contractenpijplijn beïnvloedde.
Performance Materials en Polymer Intermediates werden beide hard getroffen gedurende de eerste fase van de economische teruggang. DSM Engineering Plastics, DSM Resins en DSM Fibre Intermediates boekten verlies in het eerste kwartaal. Bij alledrie de businessgroepen trad vanaf het midden van 2009 herstel in, niet alleen als gevolg van verbeterde marktomstandigheden maar ook dankzij de voortvarende acties gericht op kostenbesparing. DSM Dyneema voelde de effecten van de economische neergang later in het jaar, in combinatie met een terugloop van de orders in het life protection-segment. Het bedrijfsresultaat van de businessgroep was echter duidelijk positief.
Het in het vierde kwartaal van 2008 gestarte kostenbesparingsprogramma was zeer succesvol en leverde in 2009 al kostenbesparingen van meer dan € 150 miljoen op. Dit is de ondergrens van het voor 2010 beoogde besparingsniveau zoals eerder aangekondigd. De bovengrens (€ 200 miljoen) ligt duidelijk binnen bereik voor 2010.

Bijzondere posten
De bijzondere posten in het vierde kwartaal omvatten een bate vóór belastingen met betrekking tot de verkoop van Stamicarbon (€42 miljoen), bijzondere afwaarderingen van de goodwill van Catalytica (€154 miljoen) en Lipid Technologies Provider (€12 miljoen) en overige mutaties die voornamelijk te maken hadden met maatregelen ter versterking van de concurrentiepositie van DSM (€ 16 miljoen).
De bijzondere posten na belastingen kwamen uit op een verlies van €149 over het vierde kwartaal en een winst van € 93 miljoen over het gehele jaar.
Nettowinst
De nettowinst in het vierde kwartaal daalde met € 102 miljoen vergeleken met het vierde kwartaal van 2008 en kwam uit op een verlies van € 60 miljoen als gevolg van in de bijzondere posten opgenomen bijzondere waardeverminderingen. De nettowinst over het gehele jaar bedroeg € 337 miljoen, € 240 miljoen minder dan in 2008.
De nettowinst per aandeel (totaal DSM, inclusief bijzondere posten) voor het gehele jaar 2009 bedroeg € 2,01 vergeleken met € 3,45 voor 2008.
De nettofinancieringslasten voor het vierde kwartaal daalden met € 19 miljoen. Dit had te maken met een gemiddeld hoger liquiditeitensaldo en eenmalige reële waarde-aanpassingen in Overige financiële activa in 2008. Met € 111 miljoen waren de nettofinancieringslasten voor het gehele jaar € 10 miljoen hoger dan in 2008.
Het effectieve belastingpercentage voor het gehele jaar daalde tot 23%, 1% minder dan het jaar ervoor, als gevolg van veranderingen in de geografische spreiding van belastbare resultaten.
Cashflow, investeringen en financiering
Dankzij het feit dat DSM sterk bleef focussen op cash stegen de Middelen uit bedrijfsactiviteiten over het gehele jaar 2009 naar € 1.276 miljoen, tegenover € 910 miljoen in 2008. Voor het vierde kwartaal van 2009 bedroegen de middelen uit bedrijfsactiviteiten € 326 miljoen.
De middelen aangewend voor investeringen bedroegen in 2009 € 457 miljoen, € 134 miljoen minder dan het voorgaande jaar (2008 € 591 miljoen).
De Nettoschuld daalde in het vierde kwartaal wederom, met € 239 miljoen, en kwam ultimo jaar uit op een niveau van € 830 miljoen (€ 1.781 miljoen ultimo 2008), vooral als gevolg van een sterke verdere vermindering van het operationeel bedrijfskapitaal in het vierde kwartaal. Het operationeel bedrijfskapitaal kwam uit op € 1.511 miljoen (€ 591 miljoen minder dan ultimo 2008), oftewel 19,5% van de netto-omzet in 2009.
Dividend
DSM’s dividendbeleid is gericht op een stabiel en bij voorkeur stijgend dividend. Voor 2009 zal een ongewijzigd dividend van € 1,20 per gewoon aandeel worden voorgesteld aan de Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Rekening houdend met het in augustus 2009 uitgekeerde interim-dividend van € 0,40 per gewoon aandeel, zou het slotdividend dan € 0,80 per gewoon aandeel bedragen, in contanten uit te keren.
Personeel
Het personeelsbestand daalde door de reorganisatieprogramma’s met in totaal 1.314 personen ten opzichte van eind Q3 2008, toen de economische teruggang begon, en kwam uit op 22.738.
Voortgang van de DSM-strategie Vision 2010 in het vierde kwartaal
Met de in september 2007 aangekondigde versnelling van het strategische programma Vision 2010 – Building on Strengths richt DSM zich op versnelde groei, hogere marges en een verbeterde kwaliteit van de winst uit de activiteitenportfolio. De strategie behelst de transformatie van DSM tot een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming die in staat is tot duurzame groei, gevoed door belangrijke maatschappelijke trends.
De speerpunten – marktgedreven groei en innovatie, uitbreiding in opkomende economieën en operational excellence – blijven de kern van de strategie vormen.

In het vierde kwartaal van 2009 bedroeg de omzet in China USD 375 miljoen, wat op jaarbasis neerkomt op USD 1,5 miljard, de doelstelling voor het jaar 2010. Ten opzichte van de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar betekent dit een toename van 19%. Ondanks een sterke daling met 35% in het eerste kwartaal steeg de omzet van DSM in China over het gehele jaar 2009 met 3% naar USD 1.188 miljoen, een nieuw record voor de onderneming. DSM verwacht in de buurt te zullen komen van de omzetdoelstelling voor 2010 van USD 1,5 miljard.
In 2009 bedroeg de extra omzet uit innovatie circa € 810 miljoen, 35% meer dan in 2008 en hoger dan DSM’s eerdere schatting van € 770 miljoen. Dit is een goede basis om de doelstelling van € 1 miljard extra omzet in 2010 ten opzichte van 2005 te behalen.
De Product Development and Management Association (PDMA), toonaangevend pleitbezorger en ondersteunende organisatie voor professionals die zich bezighouden met productontwikkeling en innovatie, koos DSM als winnaar van de 2009 Outstanding Corporate Innovator (OCI) Award. Dit vormt een erkenning voor DSM’s strategische focus op open innovatie en voor DSM’s buitengewone vermogen om steeds opnieuw waarde te creëren en te exploiteren door de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.
DSM is volledig eigenaar geworden van de polymerisatiefabriek voor polyamide 6 van Nylon Polymer Company, LLC (NPC) in Augusta (Georgia, Verenigde Staten). Shaw Industries en DSM Chemicals North America waren voorheen joint venture-partners in NPC. Door deze transactie is de fabriek met ingang van 1 januari 2010 volledig geïntegreerd in de activiteiten van DSM Engineering Plastics.
In september 2007 maakte DSM bekend dat als gevolg van de versnelde verschuiving naar Life Sciences en Materials Sciences een aantal activiteiten die niet binnen de versnelde strategie passen zouden worden ontvlochten en verkocht.
Het desinvesteringsproces voor DSM Elastomers, DSM Agro en DSM Melamine is aan de gang. Zoals eerder is bekendgemaakt heeft DSM het proces vertraagd in verband met de huidige financieel-economische omstandigheden maar streeft de onderneming er nog steeds naar om de desinvesteringen vóór eind 2010 af te ronden.
Op 6 oktober 2009 werd de verkoop van de ureum-licentiëringsdochter Stamicarbon B.V. aan Maire Tecnimont afgerond. Met betrekking tot deze verkoop nam DSM in de winst-en-verliesrekening voor het vierde kwartaal 2009 als bijzondere post een boekwinst van € 42 miljoen vóór belastingen op.
DSM Venturing nam een belang in het in de Verenigde Staten gevestigde ‘groene chemie’-bedrijf Segetis, Inc. Dit bedrijf heeft groene chemische processen ontwikkeld waarmee biomassa uit land- en bosbouw die niet concurreert met de voedselproductie kan worden omgezet in duurzame materialen.
DSM Venturing nam tevens een belang in Bioprocess Control AB, een marktleider op het gebied van geavanceerde meet- en regeltechnologieën en -diensten waarmee biogasprocessen efficiënt ontworpen en optimaal bedreven kunnen worden.
Gedurende het kwartaal werden door DSM vele nieuwe innovaties aangekondigd en geïntroduceerd. Meer informatie hierover is te vinden op de innovatiepagina’s van www.dsm.com

Verwachting
De algehele economische vooruitzichten blijven onzeker. Hoewel de meeste economieën een gedeeltelijk herstel laten zien, blijft dit herstel ongelijkmatig verlopen. Er zijn nog steeds risico’s die het herstel kunnen beïnvloeden. Financiële systemen zijn nog niet stabiel en de hogere solvabiliteitsratio’s die banken moeten aanhouden hebben invloed op hun bereidheid om leningen te verstrekken. Stimulerende maatregelen door overheden drogen op en de hoge overheidstekorten en -schulden zullen vroeg of laat restrictieve maatregelen noodzakelijk maken. De hoge werkloosheid dempt het consumentenvertrouwen. De aanhoudende focus op cash in de private sector kan een beperking vormen voor een snel herstel van private investeringen. In de opkomende economieën zal echter naar verwachting de groei zich voortzetten, waarbij Azië (vooral China) en Latijns-Amerika de grootste invloed zullen hebben op DSM.
De stabiele markten voor voeding en diervoeders zullen in 2010 naar verwachting met het BNP meegroeien. Het cluster Nutrition zal naar verwachting goed blijven presteren bij een voortgaande groei van de vraag en relatief stabiele prijsniveaus in zowel de voedings- als de diervoedermarkten.
Bij Pharma zullen de resultaten naar verwachting lager zijn als gevolg van aanhoudend lage prijzen bij DSM Anti-Infectives, de onveranderde situatie bij DSM Pharmaceutical Products en het wegvallen van de tijdelijke, aan de griep gerelateerde vraag bij de sterile vaccine-activiteiten.
DSM verwacht thans een verder herstel in de autoindustrie, de elektronicasector en de textielindustrie, hoewel onzeker is hoe de tweede helft van het jaar zich zal ontwikkelen. De bouw en de scheepvaart zullen naar verwachting in de eerste helft van 2010 een beperkt herstel laten zien. Aangezien de marktomstandigheden momenteel lijken op die van de tweede helft van 2009, zullen de resultaten bij Performance Materials en Polymer Intermediates naar verwachting substantieel beter zijn dan in 2009. DSM Dyneema zal naar verwachting weer met dubbele cijfers groeien, na een moeilijk 2009.
Het bedrijfsresultaat voor Base Chemicals and Materials zal in 2010 naar verwachting positief zijn.
Dankzij de maatregelen die DSM in 2009 heeft genomen, heeft de onderneming een goede uitgangspositie om te profiteren van geleidelijk verbeterende omstandigheden in 2010. Gezien de verwachte ontwikkelingen is DSM voorzichtig optimistisch. Aangezien de economische vooruitzichten echter nog steeds onzeker zijn, wordt geen kwantitatieve verwachting afgegeven voor 2010.

DSM KON
NL0000009827 NL0000009827 AMS DSM 24/02/10 17:36 CET
1-100 | 101-200 | 201-300 | 301-400 | 401-500 | 501-600 | 601-700 Volgende
Datum - tijd Trade id Quote Aantal
17:36:41 10371 30.975 1,000.00
17:35:50 10370 30.975 694.00
17:35:32 10369 30.975 5,000.00
17:35:00 10368 30.975 922.00
17:35:00 10367 30.975 11,712.00
17:35:00 10366 30.975 1,796.00
17:35:00 10365 30.975 3,509.00
17:35:00 10364 30.975 7,812.00
17:35:00 10363 30.975 903.00
17:35:00
totale omzet in stukken 3.629.296



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL