DSM en vakbonden bereiken principe-akkoord

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 28/01/2010 15:10
DSM en de vakbonden (FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, Vakbond De Unie, Regiovakbond ABW en synergo/VHP) hebben vandaag een principe-akkoord bereikt over de CAO's van DSM in Nederland. Het akkoord wordt met een positief advies ter goedkeuring aan de vakbondsleden voorgelegd.
De partijen hebben vanwege de economisch zware omstandigheden afgesproken om in 2009 geen loonsverhoging te geven. DSM heeft besloten om tegemoet te komen aan de eis van de vakbonden van 2% loonsverhoging per 1 februari 2010. Daarbij is wel afgesproken dat als DSM in Nederland in 2010 verliesgevend zou zijn, er 0,25% in 2011 eenmalig ingeleverd wordt, in de vorm van tijd of geld, om de kosten te beperken als het economisch tij niet keert.

De vakbonden hebben de werkgelegenheidsafspraak van DSM geaccepteerd (niet meer verlies van arbeidsplaatsen voor de looptijd van deze CAO dan de reeds aangekondigde 350, tenzij er zeer zwaarwegende andere omstandigheden ontstaan). Ook gaan de bonden akkoord met het door DSM voorgestelde Career Management systeem vanaf het midden-managementniveau. Daarnaast zijn er ondermeer afspraken gemaakt over de (beperkte) invoering van My Choice in 2011, als onderdeel van een verdere harmonisatie en modernisering van de arbeidsvoorwaarden.

Jos Schneiders, directeur DSM Nederland BV: "Dialoog was wat ons betreft de enige weg naar een oplossing. We zijn blij dat de Centrale Ondernemingsraad ons en de bonden weer bij elkaar gebracht heeft. Wij vinden het jammer dat het onderhandelingsproces zo lang heeft moeten duren. Maar met het nu gesloten akkoord wordt voldaan aan onze doelstelling om de loonkostenontwikkeling te matigen. Voor ons heeft altijd één ding centraal gestaan: samen met onze medewerkers werken aan de toekomst van ons bedrijf. Juist nu we nog steeds lijden onder de crisis is dat belang groter dan ooit. Het is voor iedereen goed dat we deze vervelende periode nu achter ons kunnen laten, zodat we weer samen op een constructieve manier aan de toekomst kunnen werken."

De nieuwe CAO's voor DSM in Nederland zullen met terugwerkende kracht ingevoerd worden vanaf 1 juni 2009 en zijn geldig t/m 31 december 2010.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL