Deutsche Bank: Zilver naar $44 en goud naar $2200 in 2013

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 17/10/2012 10:03
De grondstoffenafdeling van Deutsche Bank verwacht dat de prijzen van goud en zilver volgend jaar zullen stijgen naar respectievelijk $2.200 en $44 per troy ounce. In een eerdere analyse schatte Deutsche Bank de zilverprijs voor 2013 nog 3% lager in, maar de verwachting voor het laatste kwartaal van dit jaar is door de bank neerwaarts bijgesteld. In plaats van de $37 per troy ounce waar de bank eerder nog van uit ging hanteert het nu een 2,7% lager koersdoel voor zilver in het vierde kwartaal.

Volgens Deutsche Bank zal monetaire verruiming door centrale banken de belangrijkste drijfveer worden voor een hogere goudprijs. De bank verwacht volgend jaar een goudprijs van $2.200 per troy ounce te zien, maar blijft vasthouden aan een schatting van gemiddeld $2.113 per troy ounce over heel 2013. Dat is 3% hoger dan de vorige schatting voor volgend jaar. Natuurlijk blijft het nattevingerwerk, want er zijn talloze variabelen die de goudprijs kunnen beinvloeden.

Over het vierde kwartaal van 2012 is Deutsche Bank ook positief ten aanzien van goud, want de bank verwacht dat de prijs zal stijgen tot gemiddeld $1.850 in de laatste drie maanden van dit jaar. Dat is ruim 4,5% hoger dan de spotprijs van $1770 per troy ounce die we op het moment van schrijven noteren. De Duitse zakenbank schrijft dat edelmetalen als goud en zilver het meest zullen profiteren van de nieuwe monetaire verruiming door de Federal Reserve en de 'fiscal cliff' waar de media al enige tijd over spreken. Dat laatste heeft betrekking op tal van lastenverzwaringen die de Amerikaanse bevolking binnenkort te verwerken krijgt, waardoor het besteedbare inkomen zal dalen. De bank verwacht dat de reële rente in de VS de komende tijd negatief blijft en dat de Amerikaanse dollar zwak zal blijven.

'Platina en palladium goedkoper in 2013'

Deutsche Bank denkt dat de onrust in de mijnbouwsector van Zuid-Afrika ook kan bijdragen aan hogere prijzen voor edelmetalen, omdat de mijnstakingen het wereldwijde aanbod van edelmetaal negatief kunnen beïnvloeden. De platinamarkt was een tijd lang een overschotmarkt, waardoor de prijzen onder druk stonden. Door de stakingen in verschillende platinamijnen in Zuid-Afrika is de productie zodanig teruggelopen dat er nu een evenwicht is op de wereldwijde markt voor platina. Houden de stakingen langer aan en blijft het aanbod van platina krimpen, dan kan dat volgens Deutsche Bank zorgen voor een situatie waarin platina weer duurder wordt dan goud. De vraag naar platina blijft echter beperkt, omdat het vrijwel volledig wordt aangemerkt als een industrieel metaal. Vooral in de auto-industrie wordt veel platina gebruikt, maar de zwakke verkoopcijfers van auto's suggereren dat er de komende tijd niet veel maar vraag zal zijn naar dit edelmetaal. Het aantal beleggers dat kiest voor platina is ook maar zeer beperkt.

Voor het vierde kwartaal verwacht Deutsche Bank desondanks een prijsdaling voor platina, tot $1.575 per troy ounce. Ten opzichte van de huidige spotprijs van $1.680 betekent dat een prijsdaling van ruim 6%. Ten opzichte van het vorige grondstoffenrapport heeft Deutsche Bank haar verwachting voor de prijs van platina in zowel het vierde kwartaal van 2012 als in 2013 met ruim 3% naar beneden bijgesteld. Volgend jaar verwacht de bank een gemiddelde platinaprijs van $1.644 per troy ounce. Door de relatief zwakke vraag naar auto's zal ook palladium minder in trek zijn, voor dit edelmetaal verlaagde de Duitse zakenbank haar koersdoel naar $630 voor het vierde kwartaal van dit jaar en $700 voor 2013. Dat is respectievelijk 12,5% en 6,7% minder ten opzichte van de vorige analyse.

Casey Research: Goudprijs naar $ 2300

16-10-2012 04:28:09

Ondanks dat wij bij Goudstandaard ons niet blind staren op prijsverwachtingen, kunnen wij de correlatie tussen de U.S. monetary base (een term die relateert aan de geldhoeveelheid in de U.S.) en de goudprijs u niet onthouden.
Deze correlatie geeft aan dat de goudprijs begin 2014 ongeveer 2300 Dollar per troy ounce kan bedragen.

Er zijn vele lange-termijn grafieken welke een verbinding trachten te geven tussen goud en verscheidene indicatoren. De meesten presteren tijdelijk uitzonderlijk goed totdat de anderen deze weer inhalen. Maar laten we bij onze vergelijking uitgaan van een specifiek startpunt. De uitbreiding van de U.S. Monetary Base sinds het begin van de huidge crisis in 2008.

Zie de grafiek onderaan de pagina voor de goudprijs correlerend met de U.S. Monetary base sinds januari 2008.

Het is duidelijk dat de trendlijnen bijna gelijk lopen. Het betreft hier een correlatie coefficient van +0.94 (+1 is identiek).
Vooral sinds de FED kwantitatieve geldverruiming ronde 3 heeft aangekondigd, welke in feite eeuwige geldcreatie inhoudt, is het logisch aan te nemen dat de U.S. Monetary Base zal meegroeien.
Als de geldhoeveelheid met hetzelfde tempo zal doorgroeien tot januari 2014 is er een grote kans dat de goudprijs richting de 2300 dollar per troy ounce zal gaan. Een 30% stijging in 15 maanden tijd.
Tegen het einde van 2014 zou de goudprijs opgelopen zijn tot een gemiddelde van 2500 Dollar per troy ounce. Dat is een stijging van 41 % t.o.v. de huidige prijzen.
Uiteraard is deze voorspelling niet 100% nauwkeurig en is er niemand die stelt dat deze correlatie zal voortduren. Wellicht zal de FED geen geld bijprinten tot 2014?

Maar het is niet alleen de FED die geld bijprint:

- De ECB President Mario Draghi heeft verklaard dat hij ongelimiteerde hoeveelheden Europees schuldpaper zal opkopen
- De Japanse centrale bank is zijn huidige opkoopprogramma aan het uitbreiden tot 10 triljoen Yen. (126 miljard dollar) tot en met 80 triljoen Yen.
- De Chinezen, Britten en de Zwitsers zijn allemaal hun balans aan het vergroten.

De grootste economieën ter wereld zijn grotendeels hun valuta aan het devalueren. Dit zal niet vrij zijn van gevolgen. Goud en zilver zullen profiteren, evenals grondstoffen/mijn-bedrijven, in de vorm van hogere prijzen.

Er zijn meerde consequenties van een hogere goudprijs waar investeerders rekening mee zullen moeten houden:

- Zwak aanbod. Wanneer de prijzen blijven stijgen zal dat meer investeerders aantrekken. Het daadwerkelijk verkrijgen van fysiek goud en zilver zal moeilijker gaan worden. Leveringstijden zullen toenemen. Degenen zonder edelmetaal met een edelmetaalwens zullen achteraan in de rij moeten aansluiten.
- Hogere premies. Een natuurlijk gevolg van zwakke aanbod is een hogere commissie. De commissies zullen niet oneindig op dit niveau blijven. De premies voor zilveren Eagle en Maple leaf munten zijn begin 2009 al eens verdubbeld.
- Hogere winsten voor producenten. Als marges op goudproductie nu al 1000 dollar per troy ounce bedragen. Hoe zullen de winsten dan groeien als de marges naar 1500 of 2000 dollar per troy ounce gaan? De goudprijs kan veel sneller stijgen dan de operationele kosten. Stelt u zich voor wat dit met de dividendhoogte zou kunnen doen, specifiek diegene die zijn verbonden met goudprijs en/of verdiensten.
- Omslagpunt voor de massa. Zal gebeuren wanneer de massa de potentie van het investeren in edelmetaal zal gaan zien. Zal dit gebeuren wanneer de goudprijs 2000 Dollar per troy ounce zal bedragen? Of wellicht 2500 Dollar?

Ergo conclusio, het zou wel eens zeer verstandig kunnen zijn om direct fysiek goud te kopen. Wachten zou negatieve consequenties voor je portfolio kunnen hebben.

Bron: Casey Research



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL