Architectuurapp ‘UAR’ onthult ondergrondse stad

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 23/09/2012 12:02
Architectuurapp ‘UAR’ onthult ondergrondse stad
De architectuurapp UAR van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) maakt het mogelijk om met je smartphone dwars door de stoep te kijken.

In de app UAR Ondergronds leidt de stem van journalist en presentator Harmke Pijpers gebruikers rond langs de meest opmerkelijke plekken onder de grond van grote steden.

Neem bijvoorbeeld Amfora, het plan van Strukton voor een duurzame stadsuitbreiding tot zes lagen diep onder het grachtenstelsel van Amsterdam. De app is gratis te downloaden via de iTunes App Store en de Google Play Store.

UAR Ondergronds is een uitbreiding van de Urban Augmented Reality (UAR) applicatie van het Nederlands Architectuurinstituut. Je kon met UAR al de toekomst en het verleden zien, en vanaf 20 september wordt er een compleet nieuwe dimensie aan het stedelijk leven toegevoegd. Nooit eerder kon je door de aardkost heenkijken. Nu wel, met UAR op je smartphone.

Wie UAR aanzet, voegt een laagje toe aan de werkelijkheid. Via je beeldscherm kijk je naar 3D-modellen van oude en nog te realiseren gebouwen, precies op de plek waar ze ooit stonden of binnenkort verschijnen. Naast 3D-modellen bevat de app veel informatie, beeldmateriaal en audiotours.

Door de uitbreiding van informatie over ondergrondse projecten maakt UAR het onzichtbare zichtbaar. Vrijwel niemand staat er bij stil, maar veel vitale functies van de stad zitten onder de grond: weg- en spoortunnels, waterbassins, telecomkabels, rioleringen en nog veel meer. Met UAR Ondergronds willen de initiatiefnemers, het Centrum voor Geocommunicatie en het NAi, het bewustzijn van deze functies, activiteiten en beschikbare ruimte vergroten. Allemaal zichtbaar gemaakt voor burgers en bedrijven dankzij vrij beschikbare overheidsgegevens. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de eerste ondergrondse steden die onthuld worden.

UAR Ondergronds kwam tot stand door een samenwerking van het Centrum voor Geocommunicatie en het NAi, met inhoudelijke en financiële steun van het Stimuleringsfonds voor de Architectuur, Surfnet, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Strukton, Gemeente Den Haag, Alliander, RET, Kadaster, Stichting RIONED, Deltares, COB Kenniscentrum ondergronds bouwen en ondergronds ruimtegebruik, SKB Duurzame ontwikkeling ondergrond, Rijkswaterstaat, Aarde.nu, Gemeente Amsterdam, TNO en Gemeente Rotterdam.

Dit bericht is gebaseerd op een persbericht van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL