De grote krachten achter de kopers van goud

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 23/06/2012 09:58
Goud lijkt stilaan weer zijn intrede te doen in het globale monetaire systeem. Meer en meer lees je berichten dat goud de oplossing is voor de financiële crisis. Verschillende landen, met China op kop, hebben dit al jaren door en kopen in grote hoeveelheden goud.

Sinds de Chinezen hun land lieten moderniseren in de jaren ’90, heeft een sterk groeiverhaal achter de rug. Het kapitalisme deed zijn intrede en de levensstandaard neemt fors toe. De honger naar grondstoffen was niet te stillen. Dit heeft een sterk bullish effect gehad op de prijzen van grondstoffen, op een na, het goud.

De reden hiervoor is de binnenlandse goudproductie .Tot voor kort was deze voldoende om de binnenlandse vraag te voorzien. China groeide de laatste jaren uit tot de grootste goudproducent ter wereld. Maar een jaar geleden veranderde de situatie. De vraag naar fysiek goud oversteeg de binnenlandse productie waardoor China goud moest importeren.

De stijgende import trend begon voorzichtig, maar versnelt gaandeweg. Zo importeerde China in september 2011 56,9 ton goud uit Hong Kong, zes keer zoveel als in 2010. Het totaal voor het derde kwartaal 2011 kwam uit op 140 ton, meer dan de 120 ton over gans 2010. In november 2011 werd een recordhoeveelheid van iets meer dan 100 ton geïmporteerd. De invoer van het gele edelmetaal in China neemt steeds grotere proporties aan. In april importeerde China ook weer bijna 100 ton uit Hong Kong.

Vorig jaar importeerde India 900 ton van de 2.800 ton geproduceerd goud. Aan het huidige tempo zal China binnen afzienbare tijd India voorbijsteken als grootste importeur van fysiek goud. Hierdoor zal de invloed van China op de goudmarkt toenemen en een ondersteunende factor zijn voor de goudprijs.

Ook de Russen willen nog veel meer goud inkopen. Een afgevaardigde van de centrale bank bevestigde dat dit jaar weer een ‘aanzienlijk’ bedrag aan goud zal ingekocht worden om hun reserves te diversifiëren

Het IMF heeft dan weer geweer van schouder veranderd. Nadat het IMF al zijn eigen goud reserves heeft verkocht maakt het nu een 180 graden draai in haar beleid door goud als een van de weinige veilige beleggingen te noemen voor investeerders. Centrale banken over heel de wereld zijn kopers geworden van goud in plaats van verkopers. Diegene die het systeem kapot maken, dekken zich allemaal al in om te overleven na de BIG BANG! Het IMF ziet goud, staatsobligaties van betrouwbare landen en bedrijfsobligaties van gezonde bedrijven als veilige belegging. Maar de belangrijkste waarschuwing van het IMF is de constatering dat er op dit moment te weinig veilige investeringen beschikbaar zijn. Hierdoor kan een gevaarlijke situatie ontstaan waarbij iedereen gaat bieden op dezelfde veilige belegging waardoor de prijs van deze producten zeer sterk zal stijgen. (goudmarkt.nl)

door Ronald Hendrickx



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL