ICT Gartner, Eén van de grote revoluties van 2010: ’enterpris... van 2010: ’enterprise social networking’ Gartner voorspelt IT-uitgaven 2010

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 22/01/2010 08:42
U kent ze ongetwijfeld wel; Facebook, Twitter, Hyves, en LinkedIN. Maar ook YouTube, MySpace en Wikipedia. Allemaal onderdelen van wat we Web 2.0 kunnen noemen. Daarnaast zijn er ook de iPhone’s en Blackberry’s en dergelijke. Maar wat betekent dit voor uw organisatie en wat kunt u hiermee als IT manager of beheerder?

Consumerization
Een geweldig nieuw woord voor een heel duidelijke trend binnen de IT branche; het gebruiken van consumentenhardware en -software op de zaak.
Waarschijnlijk heeft u het al meegemaakt; collega’s die jaarlijks aankomen met het allernieuwste mobiele toestel, laptop of camera. En dan komt de vraag; “Kan ik mijn nieuwe mobiele toestel op de zaak gebruiken?” Als het antwoord nee is, dan schakelt deze gebruiker hoogstwaarschijnlijk zijn zakelijke GSM vrolijk door naar zijn of haar privé toestel. Wat volgens deze gebruiker vele malen beter werkt en gebruiksvriendelijker is.
In deze zelfde lijn gebruiken zij ook software die niet per se zakelijk is. U ziet zeer waarschijnlijk ook collega’s terug op LinkedIN, Twitter en Hyves.

De huidige generatie gebruikers
Doordat veel diensten vandaag de dag voor gebruikers aantrekkelijk en gratis worden gepresenteerd ‘in the cloud’ of anders gezegd, op het internet, is de drempel heel laag geworden om deze te gebruiken.
Foto’s en andere informatie delen? We maken een blog, Wiki of Facebook aan. Uiteraard prima voor thuis. Echter op het werk bestaat en ontstaat hierdoor ook de behoefte om informatie met collega’s te delen. Natuurlijk kan dit in de vorm van tekst zijn maar ook video, audio of documenten. Wanneer hier geen duidelijke richtlijnen of IT-middelen voor zijn dan zal de Web2.0-gebruiker deze informatie ‘gewoon’ delen via een blog of Wiki. Uiteraard geheel ongehinderd door enige security kennis en beperkingen. Uw (gevoelige) bedrijfsinformatie komt dus op internet, oftewel op straat. Om dit te voorkomen is het zaak om Consumerization te omarmen. Tegelijkertijd is het belangrijk om een duidelijk beleid te hebben en de juiste enterprise middelen.

Oplossingen
Ook volgens Gartner is het een feit; gebruikers willen en zullen hun nieuwe hardware op de zaak gebruiken. Dit past ook in het vervagen van de scheidslijn tussen privé en werk. Leveranciers als Cisco werken daarom op dit moment hard aan een softwarelaag die onafhankelijk van bijvoorbeeld het mobiele OS werkt. Dit stelt u in staat om de gebruikers elk willekeurig toestel te laten gebruiken en toch uw bedrijfscommunicatiemiddel ter beschikking te stellen. Bijvoorbeeld via Cisco mobile communicator.

Handhaven security beleid
Niet alleen de hardware ondergaat deze trend ook de consumentensoftware integreert meer en meer binnen de zakelijke omgeving. Denkt u maar eens aan de Hyves en Facebooks van deze wereld. Ook dit zal de gebruiker op het werk gaan gebruiken. Biedt u dergelijke middelen niet aan, dan is de kans groot dat de werknemer de gratis online tools gaat gebruiken.
U kunt deze trend echter ook naar uw hand zetten met ’enterprise grade’ applicaties zoals bijvoorbeeld Microsoft Sharepoint of Cisco Pulse. Hiermee biedt u de functionaliteiten aan die de gebruikers eisen en tegelijkertijd handhaaft u het informatie- en securitybeleid van uw bedrijf. Meer informatie over het nieuwe Cisco Pulse vindt u hier.

Een goed voorbeeld van het samenvoegen van al deze mogelijkheden tot een perfecte samenwerking vindt u op Cisco’s website.

‘Enterprise social networking’ als handvat
Simac laat u graag kennismaken met deze trends, de hardware en de software die erbij komt kijken. Maar geeft u ook vooral informatie over het te voeren beleid. Tevens vertellen wij u graag hoe u dit in uw organisatie op de roadmap kunt zetten. Hierdoor ziet u deze consumerization en enterprise social networking niet als gevaar, maar als handvatten om sneller te communiceren en sneller informatie te vinden.

Interesse?
Neem dan rechtstreeks contact op met Bart de Jager, Solution Manager UC van Simac ICT Nederland. Hij vertelt u graag meer over de mogelijkheden die voor uw organisatie nuttig kunnen zijn.

zie voor meer info
www.Simac.nl

Gartner voorspelt IT-uitgaven 2010
Jaarlijks onderzoekt het gerenommeerde onderzoeksbureau Gartner de ontwikkelingen in de IT-uitgaven. Hun voorspelling voor 2010 staat beschreven in het rapport ‘Gartner Perspective: IT Spending 2010’[1]. Het betreft een wereldwijde voorspelling, maar over het algemeen zijn deze voorspellingen ook van toepassing op de Nederlandse markt. Graag geven we u een samenvatting van het rapport.

Voorspelling
Gartner verwacht dat in de komende twee jaren er een voorzichtige groei van de uitgaven te verwachten is. Pas in 2012 en 2013 zal de markt volledig herstellen en dan zullen ook de IT-uitgaven verder toenemen.

De hardware
De grootste afname in IT-uitgaven is in hardware. Desktops en servers vormen het zwakste segment. De levensduur van hardware wordt verlengd en investeringen worden uitgesteld. De afname was in 2009 16.5%. De verwachting is dat de IT-uitgaven in hardware in 2010 op het niveau van 2009 blijven steken.

De software
Gartner voorziet een voorzichtige groei van de softwaremarkt in 2010. Bedrijven worden gedreven door optimalisatie van de kosten en evalueren alternatieven zoals SaaS. Dit leidt ertoe dat er een verschuiving zichtbaar is van investeringen (CapEx) naar operationele kosten (OpEx).
Het uitstel van vervangingsprojecten op het gebied van Desktops, Servers en Storage heeft ook gevolgen voor de aanschaf van infrastructuur gerelateerde software. Bedrijven zullen gericht, maar in kleinere delen, investeren in software, die helpt de infrastructuur te optimaliseren. Virtualisatie is een goed voorbeeld.

Telecommunicatie
Ook op het gebied van telecommunicatie zijn dezelfde ontwikkelingen zichtbaar: afname in 2008 en 2009, een lichte toename in 2010. Telefoons worden in het algemeen minder vaak vervangen, terwijl de vraag naar smartphones relatief snel toeneemt.
Investeringen in (IP) Telefonie worden gedreven door de bedrijfsdoelstellingen kostenbesparing, omzetverhoging en klanttevredenheid. De vraag naar netwerkgerelateerde oplossingen, zoals WAN optimalisatie en (SSL) VPN’s, groeit. Voornaamste drijfveer: kostenbesparing.

Dienstverlening
Informatie is en blijft een belangrijk instrument voor bedrijven om concurrentievoordeel te creëren. Gartner ziet dan ook dat bedrijven blijven investeren in vernieuwing in IT. Hiervoor is externe kennis nodig. De vraag naar IT-dienstverlening kende in 2008 nog een 8.3% groei, maar maakte met een afname van 3.5% in 2009 toch een pas op de plaats.
Gartner verwacht dat bedrijven, door het uitstellen van projecten, steeds vaker gaan denken aan het selectief uitbesteden. Termen als SaaS, Cloud Computing en Shared Services worden hierbij genoemd.

De IT-afdelingen
De impact van de recessie op menig IT-afdeling is duidelijk zichtbaar. Deze afdeling is bij zeer weinig bedrijven gegroeid, een aantal bedrijven kent een stabiele bezetting, maar de meerderheid van de bedrijven hebben het aantal FTE’s op de IT-afdeling verlaagd. Gartner spreekt van overreageren op de paniek die uitbrak als gevolg van de recessie en verwacht in 2010 een herstel met ruimte voor groei. Dit is ook nodig, omdat IT in steeds meer bedrijven als strategisch wordt gezien.


--------------------------------------------------------------------------------



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL