Heijmans Strukton, Noord en Zuid Amsterdam nagenoeg met elkaar verbonden

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 10/10/2012 09:29
Dinsdag (9/10) heeft aannemerscombinatie Heijmans/Strukton het derde en laatste tunnelelement op de bodem van het IJ in Amsterdam neergelegd. Het is een historisch moment: het noorden en zuiden van de stad is nagenoeg met elkaar verbonden, op 1,5 meter na.

De afzinktunnel in het IJ maakt onderdeel uit van de Noord/Zuidlijn.

De afgelopen weken zijn de eerste twee tunnelelementen in het IJ afgezonken, Wendy en Nienke genaamd. Het tunnelelement van vandaag is het middelste gedeelte. Waren de eerste twee delen nagenoeg recht, dit derde element heeft een knik in het midden, waar de oversteek het diepste punt bereikt. De afmetingen zijn indrukwekkend. Het element:
weegt 12.000.000 kilo
is 140 meter lang
is 12 meter breed
is 8 meter hoog

Sluitvoeg
Op dit moment is er nog een opening van ongeveer 1,5 meter. Dit heet een sluitvoeg en hij wordt de komende weken gedicht. Dit is specialistisch werk dat onder water, door duikers, wordt uitgevoerd. Binnenkort is het dan mogelijk om voor het eerst door een droge tunnel te lopen van de Sixhaven naar de De Ruijterkade.

Het is een goede gewoonte om de tunneldelen te vernoemen naar een vrouw. Vandaag had Humberto Tan, presentator van BNR News Radio, de eer om de vrouwennaam van het derde element te bedenken. Hij heeft het tunnelelement vernoemd naar zijn moeder Hilly.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL