Oranjewoud kiest voor extra CO2-reductie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 13/12/2011 14:47
- Nu ook reductiedoelstellingen voor emissies in de keten
Oranjewoud neemt haar verantwoordelijkheid voor een ‘volhoudbare toekomst’. Ze investeert bewust in minder CO2-emissie (uitstoot). Oranjewoud heeft een concrete reductiedoelstelling geformuleerd: 25% minder CO2-emissie (per fte) in 2015 ten opzichte van 2009. Het betreft directe emissies door eigen activiteiten (zoals zakelijk verkeer) en ingekochte energie, waar Oranjewoud veel invloed op heeft. De organisatie ligt goed op koers met het behalen van deze doelstelling.

Daarnaast is er CO2-emissie die wél is verbonden aan Oranjewoud, maar waar de organisatie minder invloed op heeft. De emissie wordt namelijk elders in de keten veroorzaakt. Dit zijn de ‘scope 3-emissies’, waaronder woon-werkverkeer en papierverbruik. Oranjewoud heeft deze emissies nu ook in kaart gebracht en concrete reductiedoelstellingen geformuleerd.

Omvang emissies scope 3
In 2010 was de CO2-emissie voor scope 3 in totaal 2.633 ton. Het grootste deel (83%) wordt veroorzaakt door woon-werkverkeer (met name lease-auto’s en privé-auto’s). Daarnaast gaat het om zakelijk openbaar vervoer (1%), afval (7%), papierverbruik (4%) en elektriciteit op locaties van klanten (5%).

De ketens woon-werkverkeer en papier
In overleg met stakeholders (zoals milieuorganisaties), heeft Oranjewoud de ketens voor woon-werkverkeer en papierverbruik gedetailleerd in kaart gebracht. Bovendien is besloten om samen met ketenpartners de CO2-emissie in deze ketens te reduceren. De reductiedoelstelling voor woon-werkverkeer en papierverbruik is: 6% minder CO2-emissie (per fte) in 2015 ten opzichte van het referentiejaar 2010.

Woon-werkverkeer is gekozen omdat het de meeste emissie veroorzaakt. Stakeholders geven daarnaast prioriteit aan papierverbruik. Bovendien kan Oranjewoud op deze twee ketens de meeste invloed uitoefenen. Bij papierverbruik gaat het om reductie van gebruik én reductie van papier als afval.

Maatregelen
De belangrijkste maatregelen om de reductiedoelstellingen van 6% te behalen zijn:

Woon-werkverkeer

Het Nieuwe Werken
Zuiniger wagenpark
Papierverbruik

Printen met toegangspas
Standaard dubbelzijdig printen



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL