ICT GELIJKBLIJVEND OPERATIONEEL RESULTAAT BIJ LAGERE OMZET

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 21/03/2012 08:02
Belangrijkste ontwikkelingen in 2011
De omzet nam met 5% af tot € 80,2 miljoen
Het bedrijfsresultaat over 2011 vergeleken met het 2010 bedrijfsresultaat exclusief eenmalige baten bleef op gelijk niveau als gevolg van de goede performance van de Nederlandse activiteiten
Het netto resultaat over 2011 bedroeg € 8,1 miljoen negatief als gevolg van de afwaardering van goodwill van de Duitse activiteiten € 10,2 miljoen.
Dividendvoorstel van € 0,09 per gewoon aandeel

Carlo D’Agnolo, CEO van ICT Automatisering NV: “Het jaar 2011 was een jaar met twee gezichten. Na gunstige marktomstandigheden in de eerste helft van het jaar kwam halverwege het jaar een omslag en liep, met name in Nederland, de vraag naar IT dienstverlening terug. Duitsland bleef kampen m et de gevolgen van het vertrek van medewerkers in 2010. Dit gecombineerd met een sterk toegenomen krapte op de arbeidsmarkt, leidde ertoe dat Duitsland ook in 2011 niet aan de winst kon bijdragen. De Nederlandse activiteiten met name HUMIQ en Improve presteerden goed, waarmee ICT met een lagere omzet toch een gelijk blijvend bedrijfsresultaat kon realiseren. De eerste maanden van het jaar laten echter geen herstel van de markt zien in Nederland. In 2011 hebben we belangrijke stappen gezet in het bieden van marktspecifieke oplossingen aan onze klanten vanuit verticals. Deze focus verhoogt de toegevoegde waarde die ICT aan haar klanten kan leveren en zorgt ervoor dat ICT een meer herkenbaar profiel in de markt krijgt.”

Toelichting resultaat
Over 2011 liet de omzet van ICT als totaal een daling zien van 5% naar € 80,2 miljoen (2010: € 84,5 miljoen). Ondanks de gedurende het jaar verslechterende marktomstandigheden, kon in Nederland, een omzetstijging van 4% worden gerealiseerd. De omzet van ICT Nederland in 2011 bedroeg € 64,9 miljoen (2010: € 62,4 miljoen). Waar de omzet in Nederland in de eerste helft van het jaar een nagenoeg gelijk niveau liet zien als in 2010, steeg de omzet in de tweede helft van 2011 met 7% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar ondanks een afnemende vraag. Deze stijging is met name in het vierde kwartaal gerealiseerd als gevolg van het succesvol afronden van een aantal projecten in dat kwartaal. Tevens is, in het vierde kwartaal aanzienlijke omzet gerealiseerd op de levering van hardware. Het ingezette herstel van de tarieven in Nederland zette door de verslechterende marktomstandigheden amper door.
Over geheel 2011 bedroeg de omzet van ICT Duitsland € 15,3 miljoen, een aanzienlijke daling ten opzichte van € 22,1 miljoen in 2010. Deze daling is het gevolg van het gekrompen personeelsbestand vanaf de tweede helft van 2010. De omzet in de tweede helft van 2011 (€ 7,5 miljoen) was redelijk in lijn met de omzet in de eerste helft van het jaar (€ 7,8 miljoen).
De kosten voor materiaalverbruik en uitbesteed werk lieten een lichte daling zien van nog geen 1% tot € 8,9 miljoen (2010: € 9,0 miljoen). De personeelslasten daalden als gevolg van het gekrompen personeelsbestand in Duitsland met 7,8% tot € 49,8 miljoen. De afschrijvingen lieten een daling zien van 5,2% en de overige bedrijfskosten zijn vrijwel stabiel gebleven.
Het bedrijfsresultaat kwam uit op € 4,0 miljoen, vergelijkbaar met het bedrijfsresultaat zonder eenmalige posten in dezelfde periode vorig jaar. Het operationele resultaat in Nederland liet ten opzichte van het voorgaande jaar een aanzienlijke stijging zien, met name dankzij een toename in de eerste helft van 2011. Daarentegen zijn de resultaten in Duitsland teleurstellend. Het totaal aan eenmalige baten in 2010 bedroeg € 3,1 miljoen (de afwikkeling van een pensioencontract en restitutie van premie voor werknemersgerelateerde verzekeringen) en de eenmalige lasten bedroegen € 1,2 miljoen (afvloeiingsregeling voormalig CEO). Inclusief deze posten kwam het bedrijfsresultaat over 2010 uit op € 5,8 miljoen.
De operationele marge in 2011 bedroeg 5,0% tegenover 4,7% in 2010 (bedrijfsresultaat 2010 gecorrigeerd voor eenmalige posten). Het bedrijfsresultaat liet in de tweede helft van 2011 een stijging zien ten opzichte van de eerste helft van 2011 (H2 2011 : € 2,4 miljoen versus H1 2011: € 1,6 miljoen).
Gedurende het jaar bleek dat het herstel in Duitsland op een aantal gebieden langzamer verliep dan aan het begin van het jaar verwacht. Met name als gevolg van de zeer krappe arbeidsmarkt in Duitsland bleef het verloop onder medewerkers hoog en bleek het aantrekken van ervaren professionals lastig. Dit had tot gevolg dat het aantal medewerkers ondanks de succesvolle wervingscampagnes aan het einde van het jaar gelijk was ten opzichte van het begin van 2011. Gecombineerd met het vertrek van de personeelsleden in 2010 is de uitvoering van enkele projecten onder druk komen te staan. Ook lag de inzetbaarheid als gevolg van het inwerken van nieuw personeel lager dan aanvankelijk verwacht. ICT verwacht geen substantiële verbetering van dit beeld in de aankomende periode maar gaat uit van een langzamer herstel. Als gevolg hiervan heeft een afwaardering van een deel van de geboekte goodwill in Duitsland plaatsgevonden. Deze afwaardering van € 10,2 miljoen kom t ten laste van het resultaat over 2011. Ondanks dat het management wel degelijk waarde ziet voor ontwikkeling van haar activiteiten in Duitsland omdat het een aantrekkelijke markt is, zijn er risico’s in mogelijke uitkomsten.
Ter beoordeling van de post latente belastingen is rekening gehouden met een periode van 5 jaar waarin fiscale verliezen kunnen worden verrekend. Een bedrag van € 1,0 miljoen is niet in de balans gewaardeerd. De wettelijk toegestane verrekentermijn onder Duitse belastingwetgeving is ongelimiteerd.
Het batig saldo van rentebaten en rentelasten steeg over geheel 2011 naar € 72.000 (2010: € 39.000). De belastinglast over 2011 bedroeg € 1,9 miljoen.
Het netto resultaat over 2011, inclusief de bovengenoemde afwaardering bedroeg € 8,1 miljoen negatief. Exclusief deze impairment, bedroeg het netto resultaat € 2,1 miljoen positief. Het netto resultaa t over 2010 bedroeg € 6,4 miljoen. In het netto resultaat in 2010 was een eenmalige bate van € 1,8 miljoen begrepen (het saldo van de verzekerings- en pensioen baten en de afvloeiingsregeling - netto € 1,4 miljoen) en was een netto boekwinst van € 2,2 miljoen begrepen voor de herwaardering van Improve. De netto winst voor eenmalige posten over 2010 is € 2,8 miljoen. Het resultaat per aandeel bedroeg over 2011 € 0,92 negatief (2010: € 0,74 ). Exclusief de goodwill impairment bedroeg de winst per aandeel over 2011 € 0,24.
De operationele netto kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg € 1,3 miljoen positief. Er werd € 0,4 miljoen aangewend voor investeringsactiviteiten, € 2,5 miljoen voor dividend, € 1,2 miljoen voor de vertrekregeling van de voormalig CEO en € 2,0 miljoen voor de betaling van het werknemers deel van het pensioenoverschot. Dit resulteerde in een negatieve netto kasstroom van € 6,5 miljoen. Het dividend dat over 2010 is uitgekeerd is op basis van de netto winst inclusief eenmalige posten en de opwaardering van de goodwill op Improve Quality Services.
Personeel
Het totaal aantal medewerkers is in 2011 stabiel gebleven. Eind 2011 waren 794 FTE in dienst van de onderneming waar dat eind 2010 790 bedroeg. Dit gold zowel voor Duitsland, waar het aantal FTE aan het begin van 2011 161 bedroeg en eind 2011 161, als voor Nederland, begin 2011 621 en eind 2011 619 FTE. Het aantal FTE in Polen bedroeg eind 2011 14 vergeleken met 8 eind 2010. Het personeelsverloop bedroeg circa 18%, waarbij he t verloop in Duitsland significant hoger was dan in Nederl and. Het ziekteverzuim is licht gestegen naar 3,3%.
Strategie
De strategie van ICT is erop gericht om haar positie in de gekozen markten verder uit te bouwen. Het herwinnen van omzet en resultaat in Duitsland is daarbij een belang rijk onderdeel. In het afgelopen jaar is hiertoe een aantal maatregelen getroffen wat de basis heeft gelegd voor het weer opbouwen van ee n organisatie in Duitsland met meer schaal. ICT Duitsland zal zich gaan verbreden waarbij de expertise die is opgedaan in Nederland ondersteunend zal zijn. Deze groei zal zowel autonoom als door middel van acquisities moeten worden gerealiseerd.
Een ander wezenlijk onderdeel van de strategie is het aanbieden van markt specifieke oplossingen voor klanten vanuit ‘verticals’ (functionele toepassingsgebieden). De focus op en profilering naar de internationale markt vanuit verticals en de daarbij horende oplossingen verhoogt de toegevoegde waarde die ICT aan haar klanten kan leveren. In de komende jaren zal ICT de marketing van oplossingen intensiveren.
Tegelijkertijd zal ICT geleidelijk meer nadruk leggen op projecten waarbij het de regie in eigen handen heeft en waarbij in toenemende mate volledige oplossingen voor klanten worden gerealiseerd die repeteerbaar en schaalbaar zijn. Hiermee speelt ICT in op de behoefte onder klanten naar betaalbare en bewezen oplossingen, met oog voor de gehele levenscyclus. Hiermee ontwikkelt de organisatie zich in de richting van solide system integrator met een herkenbaar profiel.
Tevens zal er meer gebruik gemaakt worden van de Poolse nearshoring capaciteit voor de uitvoering van opdrachten binnengehaald in Nederland en Duitsland.
Vanaf 1 april zal HUMIQ verdergaan onder de naam ICT Automatisering Nederland BV. Deze eenduidige communicatie zal de herkenbaarheid van de organisatie verder vergroten en de efficiency verbeteren. De website zal per 1 april compleet herzien worden en vanuit vertical perspectief worden gelanceerd.

Dividend 2011
Het jaar 2011 is afgesloten met een netto verlies van € 8,1 miljoen. Gezien de gezonde balansverhoudingen, stelt ICT aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 23 mei 2012 voor om over het boekjaar 2011 een cashdividend uit te keren van € 0,09 per aandeel. Dit komt overeen met een uitkering van 40% van het netto resultaat exclusief impairment.

Vooruitzichten
De afname van de vraag in Nederland in de tweede helft van 2011 als gevolg van de verslechtering van de marktomstandigheden zet zich ook in de eerste maanden van 2012 door. Vooralsnog ziet ICT geen tekenen van marktherstel. Daarentegen is er een aantal specifieke sectoren zoals Water waar uitdrukkelijk kansen voor ICT liggen.
Een aantal klanten van ICT in Duitsland liep enkele opdrachten mis begin 2012, wat zich vertaalde in een vermindering van de hoeveelheid werk voor ICT. Ondanks dat de Automotive markt in Duitsland op dit moment nog aantrekkelijk is, blijft het gezien de macro-economische ontwikkelingen onduidelijk of dit gedurende het jaar zo blijft. Tevens is de verwachting dat de arbeidsmarkt in Duitsland in 2012 bijzonder krap blijft. De verwachting is dat ICT Duitsland over geheel 2012 nog geen bijdrage zal leveren aan de winstgevendheid van ICT Automatisering.
Gezien de bijzonder onzekere markt voor inv esteringen in ICT dienstverlening en oplossingen, zien wij af van het doen van een uitspraak over de verwachte omzet en het bedrijfsresultaat over 2012 voor ICT Automatisering als geheel.

Benoeming
De Raad van Commissarissen van ICT Automatisering heeft het voornemen de heer Deepak Luthra RA (1950) voor te dragen voor benoeming tot lid van de Raad van Commissarissen. Het benoemingsvoorstel zal op de agenda worden geplaatst van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 23 mei 2012.

Van 1977 tot 2010 was de heer Luthra werkzaam bij KPMG in Nederland en als partner vanaf 1986. In zijn loopbaan als accountant heeft de heer Luthra een brede ervaring als controlerend accountant en als adviseur van (internationaal opererende) beursgenoteerde en grote bedrijven. Momenteel is de heer Luthra lid van de Raad van Commissarissen van Van Weelde Beheer, de houdstermaatschappij van de Van Weelde Shipping Group.

De Raad van Commissarissen is van mening dat met de benoeming van de heer Luthra tot lid van de Raad van Commissarissen deze Raad evenwichtig zal blijven samengesteld. Indien de heer Luthra op 23 mei 2012 wordt benoemd, is de Raad van Commissarissen voornemens hem tot voorzitter van de Auditcommissie te benoemen. Met deze voordracht wordt beoogd te voorzien in de vacature die ontstaat door het volgens rooster aftreden van de heer B.F. Kostwinder, die niet beschikbaar is voor herbenoeming.

tijd 09.05
ICT EUR 3,06 -24ct en 8.951 sts omzet.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL