HALFJAARWINST HES BEHEER € 11,5 MILJOEN (+ 4,5%); VERDERE VERBETERING JAARRESULTAAT VERWACHT.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 25/07/2012 07:50
HALFJAARWINST HES BEHEER € 11,5 MILJOEN (+ 4,5%);
VERDERE VERBETERING JAARRESULTAAT VERWACHT
HALFJAARVERSLAG
- Nettowinst met 4,5% gestegen, verdere verbetering jaarresultaat verwacht

H.E.S. Beheer N.V. te Rotterdam heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoresultaat van € 11,5 miljoen gerealiseerd (eerste halfjaar 2011 € 11,0 miljoen). De nettowinst per aandeel steeg van € 1,26 naar € 1,31.

De verbetering van het nettoresultaat met € 0,5 miljoen is te danken aan de per saldo verbeterde prestaties van de deelnemingen en het hogere economische belang in EMO, OVET en OBA als gevolg van de recente acquisitie van 22% in ATIC Services, welk bedrijf eveneens belangen houdt in voornoemde deelnemingen.
Vooral OBA (economisch belang 73,8%) en het Engelse dochterbedrijf NHBS presteerden sterk. De bijdragen van
OVET (economisch belang 47,7%) en EMO (economisch belang 36,6%) waren eveneens hoger, bij EMO uitsluitend
vanwege het vergrote economische belang. De bijdrage van dochterbedrijf EBS bleef gelijk aan vorig jaar. De bijdragen van de overige deelnemingen waren lager vanwege opstartkosten dan wel verminderde prestaties.
Het bedrijfsresultaat plus resultaat deelnemingen verbeterde van € 11,5 miljoen naar € 13,7 miljoen.

De voortschrijdende cijfers over de afgelopen 12 maanden (1 juli 2011 t/m 30 juni 2012) laten een verdere groei van het nettoresultaat zien naar € 24,8 miljoen (1 juli 2010 t/m 30 juni 2011: € 23,0 miljoen).

De kolenmarkt, voor HES Beheer de belangrijkste markt, ontwikkelde zich gunstig en vertoonde een verdere belangrijke stijging.
De aanvoer van industriële mineralen daalde relatief sterk, terwijl de aanvoer van agribulk en biomassa iets onder het niveau
van dezelfde periode vorig jaar bleef. De totale aanvoer van droge bulkproducten daalde fractioneel.
De aanvoer van olieproducten steeg fors, vanwege het opstarten van Botlek Tank Terminal (HES-belang 50%).
Naar evenredigheid van HES Beheer’s participatie in haar verschillende deelnemingen was de aanvoer van bulkgoederen het afgelopen semester 10% hoger dan in het eerste halfjaar van 2011, vanwege het vergrote economische belang in drie deelnemingen en de intrede in de natte bulkmarkt.
De bezetting van de uitgebreide opslagfaciliteiten gaf een wisselend beeld, maar was per saldo naar tevredenheid. De opbrengsten uit opslag namen verder toe en waren goed voor circa 30% van de omzet.

De geconsolideerde omzet groeide van € 37,8 miljoen naar € 42,8 miljoen, een stijging van 13,2%.
De bedrijfslasten namen met 12,7% toe, vooral door hogere personeelskosten en operationele kosten.

Ultimo juni bedroeg de solvabiliteit 52,4%, tegenover 53,0% per 31 december 2011, bij een balanstotaal van € 207 miljoen (ultimo 2011 € 197 miljoen). Het eigen vermogen steeg van € 104 miljoen per 31 december 2011 naar
€ 109 miljoen ultimo juni 2012.

De directie handhaaft haar eerdere uitspraken ten aanzien van het jaarresultaat. Uitgaande van de huidige verwachtingen voor de economie in Duitsland en in Nederland, zal zowel de omzet als de winst naar verwachting verder groeien. Deze groei komt voornamelijk door de verwachte hogere omzet, efficiency verbeteringen en de recente uitbreidingen in de droge en natte bulk.

Onverminderd optimistisch over toekomst

Ook de vooruitzichten voor de middellange termijn blijven onverminderd goed. Deze verwachting is vooral gestoeld op de verwachte groei in de kolenaanvoer en de beoogde verdere uitbreiding in de natte bulk. Daarnaast is er nog voldoende ruimte voor stapsgewijze verbeteringen van de efficiency.

Nieuwbouwprojecten goed op schema
Het transportbandensysteem van het nieuwe 4,8 hectare opslagterrein bij EBS Laurenshaven is gereed. Het nieuwe terrein, geschikt voor ca. 300.000 ton extra opslagcapaciteit, is goed bezet.
De nieuwe, 7e vlakloods van het Engelse NHBS in North Lincolnshire is gereed. Met deze nieuwe vlakloods is de effectieve opslagcapaciteit met circa 20.000 ton vergroot. D.d. 24 juli werd de eerste lading in opslag genomen.
De nieuwe 85-tons brugkraan van EMO wordt momenteel opgebouwd naast de huidige brugkranen in de Mississippihaven. Deze nieuwe brugkraan en het bijbehorende transportbandensysteem zullen naar verwachting eind 2012 gebruiksklaar zijn. De loscapaciteit van EMO is alsdan met 10 miljoen ton op jaarbasis versterkt, terwijl de efficiency en het serviceniveau verder worden verbeterd.
De nieuwe zeebootbelader en de 7e stacker/reclaimer van EMO zijn nagenoeg volledig operationeel.
In opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam wordt medio augustus 2012 gestart met de werkzaamheden ter vergroting van het terrein van BTT met circa 5 hectare via demping van een deel van de haven. Na oplevering, medio 2014, heeft BTT de mogelijkheid om op het nieuwe terrein 550.000 m3 tankopslagcapaciteit bij te bouwen, al dan niet gefaseerd. De milieuvergunning is binnen.
Geen interim-dividend, dividendbeleid ongewijzigd

Om flexibeler te kunnen inspelen op eventueel interessante uitbreidingsprojecten is besloten deze keer geen interim-dividend uit te keren. Hiermee wordt de liquiditeit tijdelijk ruim gehouden en voorkomen dat externe bancaire ontwikkelingen, zoals Basel III, een te grote invloed zouden kunnen krijgen op mogelijk verdere groeikansen binnen HES Beheer.

Het dividendbeleid, waarbij in principe 50% van het genormaliseerde nettoresultaat wordt uitgekeerd, mits dit cash-flow matig verantwoord is, blijft ongewijzigd.

Nadere toelichting halfjaarrekening

De geconsolideerde omzet nam met € 5,0 miljoen toe tot € 42,8 miljoen (+ 13,2%). Deze stijging is te danken aan hogere omzetten bij vooral OBA en, in mindere mate, NHBS en EBS.

De bedrijfslasten namen met € 4,1 miljoen toe tot € 36,4 miljoen (+ 12,7%), voornamelijk door hogere personeelskosten en operationele kosten.

De financieringskosten ad € 1,2 miljoen (2011 nihil) houden verband met de eind december 2011 door HES Beheer afgesloten banklening voor de acquisitie van 22% ATIC. De belastingen ad € 1,2 miljoen waren hoger dan dezelfde periode vorig jaar
( € 0,7 miljoen) door de hogere winsten bij OBA en NHBS.

Belangrijkste geconsolideerde groepsmaatschappijen

EBS slaagde erin haar sterke nettowinst van dezelfde periode vorig jaar ad € 3,3 miljoen te evenaren.

NHBS realiseerde een forse winstverbetering, van € 0,2 miljoen naar € 0,6 miljoen, dankzij een forse stijging van het aangevoerde volume.

OBA, welk bedrijf voor 50% wordt geconsolideerd, heeft de afgelopen 6 maanden een topdrukte gekend, resulterend in een forse stijging van de winst. Het halfjaarresultaat kwam uit op € 5,6 miljoen, ten opzichte van € 3,8 miljoen vorig jaar.

BTT draait in haar eerste operationele jaar steeds beter en de bezettingsgraad van de opslagtanks is al enige tijd hoog.
Naar verwachting zal BTT zelfs in dit opstartjaar een positieve bijdrage aan het HES-resultaat leveren.

Belangrijkste niet-geconsolideerde deelnemingen

De nettowinst van EMO bleef sterk, maar daalde van € 14,3 miljoen naar € € 12,7 miljoen. Vanwege het vergrote economische belang was de bijdrage aan het HES-resultaat echter hoger: € 4,6 miljoen versus € 4,4 miljoen.
EMO had de eerste maanden van het jaar onevenredig veel last van slechte weersomstandigheden (stormen en vorstperiode), terwijl er minder lading in opslag lag.

De nettowinst van Ovet steeg van € 2,8 miljoen naar € 3,2 miljoen.
De nieuwe zeekade in Vlissingen werd 21 juni officieel in gebruik genomen. Hiermee heeft Ovet op deze terminal de beschikking over een kilometer kadelengte voor zeeschepen, voldoende voor de gelijktijdige afhandeling van twee Capesize schepen en een Panamax size schip.

N.B. Bovengenoemde nettoresultaten van de geconsolideerde en niet-geconsolideerde deelnemingen zijn op basis van 100%.


Belangrijke transacties met verbonden partijen

In het eerste halfjaar was er in beperkte mate sprake van werk voor deelnemingen en/of uitbesteed werk aan deelnemingen. Onder de netto-omzet is hiervoor een bedrag van € 0,6 miljoen begrepen.

Voornaamste risico's en onzekerheden

Hiervoor wordt verwezen naar het jaarverslag 2011.

Bestuursverklaring

De directie van de vennootschap verklaart hierbij dat, voor zover haar bekend, de halfjaarrekening 2012 opgesteld aan de hand van IAS 34, “Interim Financial Reporting”, een getrouw beeld geeft van de activa, de passiva, de financiële positie en de winst van HES Beheer en de gezamenlijke in de consolidatie opgenomen ondernemingen.
Tevens verklaart de directie dat het halfjaarverslag een getrouw overzicht geeft van de informatie vereist krachtens artikel 5:25d leden 8 en 9 van de Wet op het financieel toezicht.


Directie H.E.S. Beheer N.V.
Drs. H. Sliep RC

GESEGMENTEERDE INFORMATIE ( x € 1 miljoen)

1e halfjaar 2012
Nettoresultaat 3,3 0,2 2,5 0,9 4,4- 0,311,0

IAS 34
Het halfjaarbericht is opgesteld aan de hand van IAS 34 zoals aanvaard in de EU.
De waarderingsgrondslagen zijn gelijk aan die van de jaarrekening 2011.
Dit halfjaarbericht dient in samenhang met de jaarrekening 2011 te worden gelezen.

De financiële informatie is niet door de externe accountant gecontroleerd.






























Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL