HES BEHEER VERWACHT VERBETERING OPERATIONEEL JAARRESULTAAT

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 03/11/2009 06:40
H.E.S. Beheer N.V. te Rotterdam heeft in het derde kwartaal van 2009 een nettoresultaat van € 5,9 miljoen gerealiseerd,
€ 0,8 miljoen hoger dan dezelfde periode vorig jaar (€ 5,1 miljoen).
Ook het genormaliseerde nettoresultaat tot en met september ad € 11,9 miljoen was beter dan vorig jaar
(t/m september 2008 € 11,4 miljoen).
Omdat er in de eerste 9 maanden van 2009 geen bijzondere baten werden geboekt, bleef het nettoresultaat ad € 11,9 miljoen achter bij dezelfde periode vorig jaar (€ 12,7 miljoen, inclusief € 1,3 miljoen bijzondere resultaten en waardeveranderingen).

Als gevolg van de economische crisis bleef de aanvoer van bulkgoederen de eerste 9 maanden ruim 35% achter bij dezelfde periode vorig jaar. Desondanks verwacht de directie dat het genormaliseerde netto jaarresultaat (exclusief bijzondere baten en boekwinsten) van 2008 (€ 13,5 miljoen) zal worden overtroffen. Dit is te danken aan de onverminderd sterke vraag naar opslag, forse kostenreducties, efficiency verbeteringen en het aanpassingsvermogen van de medewerkers. De investeringen van de afgelopen jaren, waaronder forse uitbreiding van opslagfaciliteiten, hebben hun nut bewezen. De opslagcapaciteit is en wordt nog verder vergroot. Begin juli werd op de terminal van Ovet (HES belang 33,3%) in Vlissingen 5 hectare extra terrein in
gebruik genomen voor de opslag van kolen, terwijl de nieuwe multi-purpose vlakloods op deze locatie afgelopen oktober operationeel werd. OBA (economisch belang 66,7%) beschikt vanaf het vierde kwartaal over 1 hectare extra terrein voor de opslag van kolen.
De nieuwe vlakloods van NHBS in North Lincolnshire (100%) zal naar verwachting eind 2009 worden opgeleverd.
De bouw van de nieuwe elektriciteitscentrales van E.ON en Electrabel op de Rotterdamse Maasvlakte vordert gestaag. Voor beide centrales, die in 2012 respectievelijk 2013 in gebruik zullen worden genomen, zal EMO de overslag gaan verzorgen.

Naar verwachting zal de aanvoer in het vierde kwartaal enigszins aantrekken vanwege toenemende industriële activiteiten in
het achterland. Het laat zich op dit moment aanzien dat de opbrengsten uit opslag ook in het laatste kwartaal op een goed niveau zullen blijven.
Voor de middellange en langere termijn blijft de directie onverminderd optimistisch. Dit optimisme is gestoeld op de verwachte groei in de kolenaanvoer en de uitbreiding in de natte bulk.

Cijfers eerste negen maanden

x € 1 miljoen
t/m september 2009 t/m september 2008 verschil

Omzet 49,1 58,7 -/- 16%
Nettoresultaat 11,9 12,7 -/- 6%
Waarvan bijzondere resultaten en waardeveranderingen
0,0 1,3
Genormaliseerd nettoresultaat 11,9 11,4 + 4%


Financiële positie

De solvabiliteit (> 70%) is verder verbeterd in vergelijking met 1 januari 2009. De liquiditeit bleef stevig. Bankleningen zijn beperkt van omvang, terwijl ruimschoots wordt voldaan aan de door banken gestelde criteria.

Voortgang uitbreiding natte bulkactiviteiten

Volgens de huidige planning zal in de eerste helft van 2010 worden gestart met de uitbreiding van de tankopslag bij
Botlek Tank Terminal (HES belang 50%). Voor de eerste fase van deze uitbreiding, die voor een belangrijk deel zal worden afgedekt door langjarige contracten, wordt nu gedacht aan een opslagcapaciteit van circa 185.000 m3.
Op basis van de huidige plannen zal de terminal uiteindelijk ruim 500.000 m3 natte bulkproducten, variërend van
eetbare oliën tot brandstoffen, kunnen opslaan.
Directie H.E.S. Beheer N.V.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL