Brill Leiden

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 06/11/2009 07:00
Leiden, 5 november 2009.
Bij wijze van tussentijdse verklaring maakt Koninklijke Brill NV bekend dat de omzet over de eerste drie kwartalen hetzelfde beeld heeft laten zien dat zich al gedurende 2008 ontwikkelde. De verkoop van met name oudere boektitels blijft onder druk staan. Mede door een verschuiving van de vraag naar elektronische versies, kalven de intekeningen op nieuwe boeken in series nu enigszins af. Er is belangstelling voor de digitale boekencollecties van de jaren 2007, 2008 en 2009 die dit najaar op de markt komen. De verkoopinspanningen zijn daarvoor opgevoerd en de aanmaak van nieuw elektronisch product wordt versneld.
De abonnementenontwikkeling op bestaande databanken geeft geen reden tot zorg en ook de omzet van de tijdschriften en de verkoop van primaire bronnen hielden volgens verwachting stand.
Per saldo geeft de omzet per eind september een heel lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2008 te zien. Voor wat betreft de perspectieven in de markt, geldt dat in het op 1 juli j.l. begonnen begrotingsjaar voor bibliotheken in de VS een daling van de koopkracht wordt voorzien. Gaandeweg zullen waarschijnlijk ook elders universiteiten geconfronteerd worden met bezuinigingen als gevolg van hoog opgelopen overheidstekorten. De verzwakte positie van de dollar en het Britse pond ten opzichte van de Euro hebben een negatieve invloed op de verkopen. Een eerste duidelijke indicatie van de gevolgen van bezuinigingen bij bibliotheken wordt rond de jaarwisseling verwacht wanneer de abonnementsverlengingen voor 2010 zullen binnenkomen.
De brutowinst is verder verbeterd ten opzichte van vorig jaar door een verlaging van de kostprijs die het gevolg is van verscherpte inkoop en stroomlijning van de productie.
Het begin dit jaar ingezette bezuinigingsprogramma begint zijn vruchten af te werpen en het aantal arbeidsplaatsen is volgens plan teruggebracht. Zoals voorzien verkeert het ondernemingspensioenfonds Peltenburg momenteel in liquidatie. De overdracht van de pensioenrechten naar een verzekerde regeling heeft plaatsgevonden. Er zijn nog enkele advieskosten inzake de afwikkeling van deze overdracht, maar de pensioenkosten zijn door deze maatregel nu wel volledig onder controle gebracht en voorspelbaar geworden.
De financiële positie van het bedrijf is gezond en geeft geen reden tot zorg. Het restant van de lang lopende leningen zal in 2011 afbetaald zijn. Zoals eerder gemeld zijn met de bank verruimde kredietlijnen voor kasgeld en acquisities overeengekomen op basis van gunstige convenanten. Met betrekking tot valuta management wordt het beleid van volledige afdekking van koersrisico’s gehandhaafd. In aanvulling daarop is tevens besloten een andere administratieve methode toe te passen om eventuele grote negatieve boekhoudkundige invloeden op de winst en verliesrekening op het einde van een boekjaar te voorkomen.
Door de genomen maatregelen, de scherpe focus op de kernactiviteiten en vooral door de sterke posities van de uitgeefprogramma’s is de onderneming vol vertrouwen goed uit deze onzekere tijden te voorschijn te zullen komen.

Zoals eerder aangekondigd is de heer mr. W.F.C. Stevens teruggetreden als voorzitter van het bestuur van de Stichting Administratiekantoor Koninklijke Brill. De heer Stevens is als voorzitter opgevolgd door Dr. J.C.M. Hovers en het bestuur heeft mevrouw mr. Y.C.M.T. van Rooij, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht, als nieuw bestuurslid benoemd.
De Directie




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL