Batenburg Techniek verwacht minimaal EUR 2,5 miljoen nettowinst in 2012 na

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 29/08/2012 19:04
• In het eerste halfjaar is de omzet met 3% toegenomen ten opzichte van de eerste helft van 2011. Autonoom is echter sprake van een daling van de omzet met 6%.
• De nettowinst blijft fors achter bij het halfjaarresultaat van 2011.
• In de Utiliteitsbouw zijn de marktomstandigheden moeizaam en uitdagend. Prijzen staan onder druk en de bezetting is onvoldoende geweest in de eerste helft van 2012.
• In de Industrie is er voor de installatiebedrijven en handelsondernemingen sprake van een positiever beeld en verloopt de ontwikkeling naar verwachting.
• De orderpositie van de Batenburg-bedrijven is tegen het einde van het eerste halfjaar aanzienlijk verbeterd, waardoor de verwachtingen over de tweede helft van 2012 positiever zijn gestemd

x EUR 1 miljoen 30 juni 30 juni Mutatie 31 december
2012 2011 (%) 2011
Omzet 78,0 75,7 3% 149,2
Installatie 50,9 47,9 6% 95,4
Handel 27,1 27,8 -3% 53,8
Overig - - -
Bedrijfsresultaat 0,6 2,7 -77% 3,6
Installatie 1,1- 0,8 0,6
Handel 2,1 2,6 4,4
Overig 0,4- 0,7- 1,4-
Nettowinst 0,4 2,0 -80% 3,0

Gang van zaken
De omzet van Batenburg Techniek bedraagt EUR 78,0 miljoen in de eerste helft van 2012 en is 3% hoger dan in de vergelijkbare periode in 2011 (EUR 75,7 miljoen). Gecorrigeerd voor acquisities in de tweede helft van 2011 en begin 2012 is de omzet autonoom echter met 6% gedaald. De personeelskosten zijn in verhouding tot de omzetontwikkeling duidelijk hoger door overnames en zijn daarnaast licht gestegen door CAO-matige aanpassingen. De overige bedrijfskosten liggen op een vergelijkbaar niveau als in het voorgaande jaar en zijn per medewerker duidelijk lager.
Per saldo is het bedrijfsresultaat 77% lager en bedraagt EUR 0,6 miljoen (2011: EUR 2,7 miljoen). In 2011 was nog sprake van een zeer positieve gang van zaken bij aanvang van het jaar tot aan de zomerperiode. In 2012 is hiervan geen sprake geweest. Vooral in de utiliteitsbouw was het werkaanbod te laag en stond de prijsvorming onder druk. De bezetting was hierdoor veelal onvoldoende en de productiviteit te laag, waardoor de doorlopende vaste kosten onvoldoende gedekt zijn.
De nettowinst bedraagt EUR 0,4 miljoen (2011: EUR 2,0 miljoen). Door de afgenomen liquide middelen zijn er per saldo financieringslasten geweest in de eerste 6 maanden van dit jaar. Ook de belastingdruk is hoger dan vorig jaar als gevolg van een relatief groter aandeel van de fiscaal niet-aftrekbare kosten in het resultaat voor belasting. De winst per aandeel in het eerste halfjaar van 2012 bedraagt EUR 0,17 (2011: EUR 0,84).

Segment Installatietechniek
De voor de Installatiegroep belangrijke afzetmarkt Utiliteitsbouw heeft het moeilijk door een hoge leegstand in de kantorenmarkt en een lager werkaanbod als gevolg van de recessie. Er is hierdoor sprake van stevige prijsdruk en een te kleine en fluctuerende opdrachtenstroom. Dit heeft geleid tot een te laag aantal productieve en factureerbare uren waardoor de vaste kosten in het eerste halfjaar onvoldoende zijn gedekt. De vaste opdrachtenstroom uit service- en onderhoudswerkzaamheden is daarbij onvoldoende om deze fluctuaties op te vangen.
Vanaf juni 2012 zien we de bezetting en productiviteit bij de utiliteitsbouwgerichte bedrijven verbeteren en zijn veel opdrachten verkregen die nog voor een groot deel in 2012 opgeleverd moeten worden. Bij lage marges is goede projectbeheersing een belangrijke bepalende factor voor het beoogde herstel bij deze bedrijven. Met de in september 2012 te starten interne Batenburg Academy wordt in eerste instantie beoogd de kennis en kwaliteit van bij de uitvoering van projecten betrokken medewerkers verder te verhogen.
De op de industrie gerichte installatiebedrijven zijn in de eerste helft van 2012 wel goed bezet geweest en de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar zijn eveneens positief. Hier is veel vaker sprake van een preferred supplier positie, hoewel ook in deze markt opdrachten uit aanbestedingen worden verworven. De markttrend in de Infrastructuur is dalend, vooral door minder investeringen vanuit overheidszijde. Hiervan wordt nog geen hinder ondervonden, omdat op het gebied van waterinfrastructuur voldoende werken in opdracht zijn verkregen.
Per saldo heeft de Installatiegroep een 6% hogere omzet behaald van EUR 50,9 miljoen (2011: EUR 47,9 miljoen) De gerealiseerde omzet is autonoom echter 7% lager dan in het eerste halfjaar van 2011 door de achterblijvende ontwikkeling in de utiliteitsbouw.
Het eerste halfjaar is door de installatiebedrijven met verlies afgesloten. Het bedrijfsresultaat bedraagt EUR 1,1 miljoen negatief ten opzichte van EUR 0,8 positief in het voorgaande eerste halfjaar. Op onderdelen zijn in 2012 diverse maatregelen genomen gericht op verbetering van de uitgangspositie voor de tweede helft van het jaar. Hiermee zijn EUR 0,4 miljoen kosten gemoeid. De werkvoorraad van de totale Installatiegroep is ultimo juni 2012 sterk toegenomen ten opzichte van het niveau aan het begin van 2012.

Segment Technische Handel
In de Handelsgroep is de omzet van EUR 27,1 miljoen 3% lager dan in het goede eerste halfjaar 2011 (EUR 27,8 miljoen). Autonoom bedraagt de afname van de omzet 5%. De brutomarge is redelijk op peil gebleven, maar er is door enige veroudering in het eerste halfjaar wel toegevoegd aan de voorziening voor incourante voorraden. Salarissen zijn mede door CAO-aanpassingen toegenomen terwijl overige bedrijfskosten zich onder het niveau van vorig jaar bevinden. Per saldo is het bedrijfsresultaat van EUR 2,1 miljoen van de Handelsgroep lager uitgekomen dan vorig jaar (2011: EUR 2,6 miljoen).
De orderpositie van de handelsondernemingen is ultimo het eerste halfjaar licht hoger dan bij aanvang van 2012. In de industrie toont de vraag naar producten af en toe wat aarzeling, maar loopt wel redelijk door. In de energie-infrastructuur wordt nog volop geïnvesteerd in de energienetwerken en energievoorzieningen.

Financiering
Het saldo van de liquide middelen is in het eerste halfjaar van 2012 afgenomen door de dividenduitkering van EUR 2,4 miljoen over het boekjaar 2011 en acquisities begin 2012 (EUR 1,1 miljoen). In het werkkapitaal loopt de voorfinanciering op het onderhanden werk terug en is de omlooptijd van de voorraad hoger. Door de lagere operationele kasstroom in het eerste halfjaar is het saldo liquide middelen EUR 3,8 miljoen negatief per 30 juni 2012.

Gebeurtenissen na balansdatum
Na afsluiting van het eerste halfjaar is voorts een order van circa EUR 5 miljoen ontvangen door handelsonderneming Seher voor leveringen ten behoeve van de energie-infrastructuur op de Maasvlakte 2. Het zwaartepunt van deze leveringen ligt in 2013.

Vooruitzichten
De utiliteitsbouwgerichte installatiebedrijven zijn voor de komende maanden beter bezet dan in de eerste helft van dit jaar. Met een betere bezetting en goede projectbeheersing kan het resultaat zich in de komende maanden herstellen bij deze onderdelen. Wij verwachten dat de winstontwikkeling bij de industriegerichte installatiebedrijven en handelsondernemingen zich op positieve wijze zal blijven ontwikkelen. Met de huidige inzichten wordt verwacht dat het nettoresultaat over heel 2012 uitkomt tussen EUR 2,5 en EUR 3,0 miljoen (2011: EUR 3,0 miljoen).

Overige zaken
Namens de Raad van Commissarissen delen wij mee dat in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 2013 de heren Sluiter en Wirken aftredend zijn als lid van de Raad van Commissarissen. Beide heren hebben aangegeven niet beschikbaar te zijn voor herbenoeming.

Rotterdam, 29 augustus 2012
Directie Batenburg Techniek N.V.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL