Ballast Nedam Jaarcijfers 2011

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 09/03/2012 08:20
Hoger resultaat en goede uitgangspositieOperationeel resultaat omhoog naar € 19 miljoen (2010: € 18 miljoen)
Nettoresultaat steeg naar € 9 miljoen (2010: € 7 miljoen)
Omzet stabiel op € 1,4 miljard (2010: € 1,4 miljard)
Grotere orderportefeuille van € 1,9 miljard (2010: € 1,8 miljard)
Hoger voorgesteld dividend over 2011 van € 0,47 per aandeel (over 2010: € 0,36 per aandeel)
Afwaardering grondposities en goodwill met € 10 miljoen (2010: € 4 miljoen)
Financieringspositie verbeterd tot € 11 miljoen schuld (2010: € 56 miljoen schuld)
Ook veel lagere non-recourse leningen van € 34 miljoen (2010: € 175 miljoen)
Financiering verlengd tot 2017
Herstructureringen 2011 goed op schema
Verwachting voor 2012 van ongeveer gelijkblijvende resultaten in verslechterende markten
Relatieve CO2-reductie behaald van 12%
Veiligheidscijfer IF verbeterd van 10,7 over 2010 naar 6,5
Uitbreiding Raad van Commissarissen met voordracht van de heer L.W.A.M. van Doorne

Kerncijfers
x € 1 miljoen 2011 2010
Omzet 1 382 1 359
EBIT 19 18
Marge 1,4% 1,4%
Resultaat voor belasting 12 11
Nettoresultaat 9 7
Voorstel dividend in € 0,47 0,36
Orderportefeuille 1 950 1 841
Eigen vermogen 171 161
Solvabiliteit 21% 20%
Financieringspositie ( 11) ( 56)

Hoger resultaat en goede uitgangspositie

Ballast Nedam heeft een goede prestatie geleverd, zeker in het perspectief van de barre marktomstandigheden met toenemende concurrentie en prijsdruk. Voor de komende jaren zullen deze nog wel aanhouden. Het behaalde operationele resultaat van € 19 miljoen was conform de vorig jaar maart uitgesproken verwachting van een operationeel resultaat van € 15 miljoen tot € 20 miljoen. Het nettoresultaat verbeterde met € 2 miljoen tot € 9 miljoen bij een omzet van € 1,4 miljard. Uitstekende resultaten werden behaald op een aantal grote langjarige projecten en in de nichemarkten. Dit onderschrijft de strategie van Ballast Nedam om zich te richten op integrale projecten en op de nichemarkten zoals industriebouw, ziekenhuizen, offshore windmolens, secundaire grondstoffen en alternatieve brandstoffen. De slechte marktomstandigheden drukten met name de vastgoedontwikkeling, de infra regiobedrijven en de prefabbedrijven in de verliezen. In 2011 zijn daarop bij alle drie herstructureringen ingezet. Deze vonden plaats nadat al begin vorig jaar de nieuwe clusterstructuur was ingevoerd. Deze clusterstructuur stelt ons beter in staat om als één Ballast Nedam integrale projecten aan te bieden en efficiencyvoordelen te behalen.

Positieve ontwikkelingen waren de hogere orderportefeuille van € 1,9 miljard en de versterking van de balans door de verkoop van drie pps-projecten, de verkoop van het Canadese recreatieresort, de verlaging van de vastgoedexposure en de verlenging van de financiering tot 2017.

Theo Bruijninckx, CEO van Ballast Nedam: "Door onze strategische focus hebben we in 2011 relatief goede resultaten weten neer te zetten. De versterking van onze balans in combinatie met de kwaliteit en de gestegen omvang van de orderportefeuille verschaffen Ballast Nedam een goede uitgangspositie om de ingezette recessie te doorstaan en de kansen voor integrale projecten en de nichemarkten te blijven verzilveren. We verwachten voor 2012 ongeveer gelijkblijvende resultaten bij een omzet van € 1,4 miljard in verder verslechterende marktomstandigheden."

Strategie

De strategie van Ballast Nedam richt zich op integrale projecten en de nichemarkten industriebouw, ziekenhuizen, offshore windmolens, secundaire grondstoffen en alternatieve brandstoffen. Ballast Nedam ontwikkelt, realiseert, beheert en hergebruikt. Wij noemen dit levenscyclusmanagement van de leefomgeving. Ballast Nedam beoogt een grotere rol bij de ontwikkeling van projecten en een langere betrokkenheid bij beheer, onderhoud en exploitatie. Ballast Nedam organiseert hierbij financiële haalbaarheid. De toeleverende en specialistische bedrijven leveren door innovatie, kostenleiderschap en inkoopsterkte een concurrentievoordeel aan de totaaloplossingen. Door de strategische focus verschuift het aanbod van Ballast Nedam naar specifieke productmarktcombinaties met een hogere toegevoegde waarde. Ballast Nedam richt zich op vier werkgebieden van de leefomgeving: huisvesting, mobiliteit, energie en natuur. Met onze duurzame totaaloplossingen realiseren wij blijvende kwaliteit. Het geheel van deze activiteiten leidt tot een betere leefomgeving in combinatie met lagere levenscycluskosten.

Financiële resultaten
Infrastructuur

Infrastructuur
x € 1 miljoen 2011 2010
Omzet 523 534
EBIT 14 10
Marge 2,7% 1,8%
Orderportefeuille 1 152 986
Activa 228 309

Het volume in de infrastructuurmarkt was in eerste helft van vorig jaar nog redelijk. Halverwege vorig jaar sloeg het beeld om en was er sprake van toenemende concurrentie. De neerwaartse druk op de prijzen in de openbare aanbestedingsmarkt voor de traditionele contracten nam dan ook sterk toe. De regiobedrijven waren nog erg afhankelijk van dit type aanbestedingen. Hoewel ook voor de grote projecten de concurrentie toenam, bleven de nichemarkten industriebouw en offshore windmolens onverminderd goed.

Infrastructuur leverde over het geheel genomen een prima prestatie. Het resultaat nam toe van € 10 miljoen over 2010 tot € 14 miljoen door uitstekende resultaten van de grote projecten en de bijdrage uit de verkoop van de pps-projecten. De regiobedrijven stelden in de tweede helft van het jaar teleur en maakten verlies.

Op de grote projecten in uitvoering werden uitstekende resultaten behaald op de projecten in de niches industriebouw en offshore windmolens. Zo is in de industriebouw de bouw van een Bio Energie Centrale in Delfzijl gestart en bevond de multifuel centrale Magnum voor Nuon zich in de afrondende fase. Ook in de offshore windmolens was het een goed jaar. Het hefschip Svanen plaatste in het eerste halfjaar 51 fundaties voor het Engelse Walney II Offshore Windpark, was aansluitend actief op het London Array offshore windpark om aan het einde van het jaar te starten met de plaatsing van fundaties van het Deense offshore windpark Anholt dat uit 111 turbines bestaat.

De regiobedrijven konden door de slechte prijzen en de volumedaling in de markt op kostenniveau niet meekomen met de regionale concurrentie. Voorts hadden ze onvoldoende schaal om de ambitie voor versterking van de positie op de groeimarkt van de meer integrale projecten waar te maken. Eind vorig jaar is daarom een herstructurering van de regiobedrijven ingezet. De reorganisatiekosten drukten het resultaat van de regiobedrijven verder in het verlies. Als eerste is de capaciteit naar beneden aangepast, waardoor 115 van de 519 arbeidsplaatsen vervallen. Vervolgens zal het een centraal aangestuurd bedrijf worden. Dit brengt efficiencyvoordelen met zich mee en stelt het bedrijf bovenal in staat om de meer integrale design & construct-projecten, beter aan te kunnen.

We versterkten onze positie op de Nederlandse markt voor publiek-private samenwerkingsprojecten met het fonds Benelux Secondary PPP Fund I. Ballast Nedam participeert voor 20% in het fonds en verzorgt het management ervan. Dit fonds nam de aandelenbelangen van drie operationele pps-projecten van Ballast Nedam over. Het betrof ondermeer de Kromhout Kazerne in Utrecht in gebruik als hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht en DUO2, het nieuwe kantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst in Groningen. Met deze transactie werd kapitaal vrijgemaakt voor investeringen in nieuwe pps-projecten. Bovendien bewijst de transactie het succes van het businessmodel. We creëren waarde met het ontwerpen,het bouwen, het langjarig beheren en met het investeren in deze projecten. Infrastructuur is in combinatie in 2012 geprekwalificeerd in de pps-aanbesteding voor de aansluiting A1 – A6 van Diemen tot Almere. Vorig jaar was Infrastructuur al geprekwalificeerd voor de lopende pps-aanbesteding van het complete systeem van twee tramlijnen in de stad Groningen.

De balans werd ook versterkt door de verkoop aan het einde van vorig jaar van het 4 seizoenen recreatieresort Kicking Horse Mountain Resort in Canada. Ballast Nedam bouwde de infrastructuur, ontwikkelde de kern van het dorp en beheerde het skigebied van 1.131 hectare met jaarlijks 160.000 bezoekers.

Begin 2012 verstevigde CNG Net haar positie als grootste leverancier van Groengas aan het wegverkeer door de gunning van de grootste Groengas OV Concessie in Nederland aan Connexxion. CNG Net levert vanaf eind 2012 voor 10 jaar Groengas aan alle 225 stadsbussen van Connexxion in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Dit betekent een uitbreiding van ongeveer 6 miljoen kilogram Groengas per jaar. CNG Net bouwde ook in 2011 verder aan een landelijk dekkend netwerk van Groengastankstations. Met de inmiddels 52 stations, waarvan er vijf in aanbouw zijn, steeg het volume met 30% tot ongeveer 13 miljoen kilogram. Rijden op Groengas is goedkoper in vergelijking met andere brandstoffen en bijna CO2-neutraal. De voertuigen zijn stiller en veroorzaken amper uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstofdioxide en fijnstof.
Ballast Nedam is in 2011 ook gestart met het bedrijf LNG24 voor de realisatie van een openbaar netwerk van tankstations voor LNG. LNG (Liquefied Natural Gas) is vloeibaar gemaakt aardgas. Het heeft dezelfde positieve eigenschappen als aardgas, maar maakt een veel grotere actieradius mogelijk. Daarmee is het een aantrekkelijke brandstof voor het zwaardere wegverkeer en de scheepvaart. LNG24 opent in het voorjaar van 2012 zijn eerste LNG-vulstation in Zwolle.

De totale activa van Infrastructuur daalde van € 309 miljoen tot € 228 miljoen, met name door de verkoop van de pps-projecten en het Canadese recreatieresort.

Infrastructuur wist in de tweede helft van vorig jaar voor maar liefst € 566 miljoen aan orders te verwerven. Het contract voor het ontwerpen, leveren en plaatsen van 80 funderingen in 2013 voor het Duitse Butendiek offshorewindmolenpark van ongeveer € 250 miljoen was daarvan de grootste. De orderportefeuille van € 1 152 miljoen was daarmee € 166 miljoen hoger dan eind vorig jaar. De komende jaren zullen aansprekende grote projecten een goede bijdrage leveren, zoals het in 2009 in een vernieuwende contractvorm verworven integrale A2-project in Maastricht en het grote langjarige pps-project A15 Maasvlakte – Vaanplein.

Verwachtingen 2012

Het volume in de infrastructuurmarkt zal in 2012 lager zijn dan in 2011. Desalniettemin verwachten we op basis van de goede orderportefeuille, de kansen die we zien in de nichemarkten en de effecten van de ingezette herstructurering bij de regiobedrijven dat Infrastructuur in 2012 een hoger resultaat zal behalen, bij een eveneens hogere omzet.

Bouw & Ontwikkeling

Bouw & Ontwikkeling
x € 1 miljoen 2011 2010
Omzet 642 641
EBIT 8 4
Marge 1,2% 0,7%
Orderportefeuille 693 735
Activa 346 447

Bouw & Ontwikkeling presteerde goed in het licht van de moeilijke markt en verbeterde het operationele resultaat met € 4 miljoen tot € 8 miljoen door het toegenomen resultaat van de grote projecten en de bijdrage uit de verkoop van de pps-projecten. De regionale bedrijven droegen weliswaar iets minder bij dan vorig jaar, maar behaalden een positief resultaat. De vastgoedontwikkeling maakte verlies door het lage omzetvolume en de afwaarderingen op de grondposities.

De omzet van Bouw & Ontwikkeling bleef vrijwel gelijk en bedroeg € 642 miljoen. Onderliggend daalde de omzet uit de grote projecten doordat met name in de eerste helft van in 2010 een zeer hoge productie werd behaald. Deze daling werd grotendeels gecompenseerd door een stijging van de omzet van de regiobedrijven, mede door de overgenomen activiteiten van het bedrijf Heddes in het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet van de vastgoedontwikkeling daalde. Ballast Nedam Beheer, actief op de werkgebieden huisvesting, mobiliteit en energie, wist de omzet te verhogen. In 2011 is het langjarig beheer gestart voor drie pps-projecten.

De markten zijn in het vierde kwartaal verder verslechterd en we verwachten voor 2012 een verdere daling van het volume. De concurrentie voor nieuwe projecten neemt dan ook nog steeds toe met een grote prijsdruk tot gevolg. De woningmarkt is volledig vastgelopen door met name het lage consumentenvertrouwen. Beperkingen op het verkrijgen van financiering, dalende prijzen en onzekerheid omtrent de fiscale behandeling van de hypotheekrente zijn daarbij niet behulpzaam. Op termijn biedt de woningmarkt wel degelijk perspectief. Door de lage productie van nieuwbouwwoningen neemt het structurele tekort verder toe, zowel kwantitatief als kwalitatief. In de kantorenmarkt zal het herstel meer tijd kosten gegeven de landelijke leegstand van 7 miljoen m² en de lagere structurele vraag naar kantoorruimte. We zien echter goede kansen in de wat stabielere renovatie- en onderhoudsmarkt.

De orderportefeuille daalde met € 42 miljoen tot € 693 miljoen. Door de goede voortgang op een aantal grote projecten zoals de bouw voor de ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken in Den Haag en het universitair medisch centrum Erasmus MC in Rotterdam daalde de orderportefeuille van de grote projecten met ongeveer € 75 miljoen. Dit werd gedeeltelijk goedgemaakt door de regiobedrijven, mede gesteund door de overname van Heddes begin vorig jaar. De in 2011 voorgenomen gunningen van de Openbaar Vervoer Terminals in Breda (€ 130 miljoen) en in Arnhem (€ 37 miljoen) waren nog niet voor het aandeel van Ballast Nedam in de orderportefeuille opgenomen.

De activa van Bouw & Ontwikkeling daalden met € 101 miljoen tot € 346 miljoen door de verkoop van de pps-projecten en de lagere voorraden aan grondposities en onverkochte projecten.

De woningbouwactiviteiten van Bouw & Ontwikkeling stegen mede door de overname van Heddes harder dan de woningbouwmarkt. In het afgelopen jaar is de bouw van 413 woningen uit eigen vastgoedontwikkeling gestart. Afgezet tegenover het dieptepunt van slechts 28 gestarte woningen in 2010 en de gegeven slechte marktomstandigheden was dit een goede prestatie. Het totaal aantal woningen in aanbouw nam daardoor toe van 669 eind 2010 tot 1 147. Voor 2012 verwachten we overigens dat dit aantal weer zal dalen. In 2011 werden er 607 woningen opgeleverd. Dat waren er 946 minder dan in 2010.

Exposure vastgoedontwikkeling
x € 1 miljoen 2011 2010
Grondposities 154 160
Projecten in aanbouw onverkocht 13 12
Projecten opgeleverd onverkocht 12 27
----- -----
Totaal in de balans 179 199


Afbouwverplichtingen onverkocht 7 3
Aankoopverplichtingen grondpostities 24 30
----- -----
Verplichtingen buiten de balans 31 33


Exposure vastgoedontwikkeling 210 232

Er is in de tweede helft van 2011 goede voortgang gemaakt met het terugbrengen van de risico's van de vastgoedontwikkeling. De totale exposure op de vastgoedontwikkeling, bestaande uit de investeringen in grondposities, de investeringen in onverkocht vastgoed en de nog na te komen verplichtingen daarop, is met 9% verminderd van € 232 miljoen eind 2010 tot € 210 miljoen. Dit is een goede ontwikkeling gezien de in de tweede helft van 2011 sterk verslechterde situatie op de vastgoedmarkt. Alhoewel het de ambitie is om de komende jaren het geïnvesteerd vermogen in vastgoed te verlagen verwachten we op korte termijn hier niet veel van gegeven de magere marktvooruitzichten.

De totale investering in onverkocht vastgoed, opgeleverd en in aanbouw tezamen, is in 2011 met € 14 miljoen gedaald tot € 25 miljoen. De afbouwverplichtingen bestaan op 9 vastgoedprojecten en namen met € 4 miljoen toe tot € 7 miljoen. Het aantal onverkochte woningen daalde van 124 woningen eind 2010 tot 110 woningen. Het aantal hiervan opgeleverde woningen nam ook verder af van 102 woningen tot 36. Deze zijn verdeeld over 10 projecten. Verder bestond het opgeleverde onverkochte vastgoed ten opzichte van eind 2010 onveranderd uit 1 609 m² verhuurde en 1 000 m² onverhuurde commerciële ruimte.

Grondposities
x € 1 miljoen 2011 2010
1 januari 160 157


Netto (des)investeringen 2 7
Afwaardering ( 8) ( 4)
----- -----
31 december 154 160


Cumulatieve afwaardering 18 10

Het ingeschatte ontwikkelingspotentieel van de grondbank daalde met 20% van 14 900 woningen eind 2010 tot ongeveer 12 000 door het beëindigen van een aantal samenwerkingsovereenkomsten waarvoor nog geen gronden waren aangekocht, het niet meer gaan uitoefenen van een aantal opties tot koop van gronden en lagere inschattingen van het aantal te realiseren woningen op een aantal posities. De grondposities daalden met € 6 miljoen tot € 154 miljoen, bestaande uit een netto investering van € 2 miljoen en een afwaardering van € 8 miljoen. De netto investeringen van € 2 miljoen bestonden onder meer uit de overname van een aantal vastgoedposities van Heddes en de afname van gronden uit al bestaande aankoopverplichtingen. Door deze afname van gronden namen de per jaareinde nog uitstaande onvoorwaardelijke aankoopverplichtingen voor gronden met € 6 miljoen af tot € 24 miljoen, waarvan € 6 miljoen in 2012 valt. De voorwaardelijke aankoopverplichtingen daalden overigens ook sterk van € 205 miljoen eind 2010 tot € 159 miljoen. De desinvesteringen betroffen diverse posities die in ontwikkeling zijn genomen, zoals bijvoorbeeld de in aanbouw genomen gebiedsontwikkeling Strand Resort Nieuwvliet-Bad. De afwaardering van € 8 miljoen betrof met name een zestal grondposities voor woningbouw in het noordoosten van Nederland en een hotelontwikkeling. De cumulatieve afwaardering op grondposities nam daarmee toe van € 10 miljoen eind 2010 tot € 18 miljoen. In 2010 bedroeg de afwaardering per saldo € 4 miljoen, bestaande uit een afwaardering van € 7 miljoen en een teruggenomen eerdere afwaardering van € 3 miljoen.

Verwachtingen 2012

Voor 2012 zal het marktvolume in de bouw- en vastgoedsector een paar procent dalen. De projecten die in 2011 zijn aangenomen hebben een lagere marge dan de projecten die nu in de afrondende fase zijn. Voor Bouw & Ontwikkeling verwachten we in 2012 dan ook een lager operationeel resultaat van break even tot een klein positief resultaat bij een lagere omzet.

zie meer op
http://www.ballastnedam.nl/




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL