Imtech desinvesteert blusproducten en blussystemen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 22/01/2010 07:38
Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) heeft in het kader van haar strategisch groeiplan 2012 de niet-kernactiviteiten op het gebied van blusproducten en blussystemen gedesinvesteerd en verkocht aan de private equity specialist Bencis Capital Partners. Het gaat om de business units Saval (Nederland en België) en Knowsley (UK). De totale omzet van de verkochte ondernemingen bedraagt ongeveer 36 miljoen euro op jaarbasis met circa 230 medewerkers.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'Voor sommigen is deze verkoop misschien een verrassing. Imtech staat immers bekend om zijn actieve acquisitiestrategie. Het strategisch groeiplan 2012 van Imtech gaat uit van het behalen van sterke marktposities (minimaal top-3 positie in voor Imtech relevante strategische markten). De activiteiten op het gebied van blusproducten en blussystemen voldoen niet aan deze strategische uitgangspunten. Er is met opbrengsten van 36 miljoen euro en een beperkte geografische reikwijdte sprake van een te geringe schaalgrootte. Uitbouw tot een grote Europese speler in brandbestrijding vergt aanzienlijke investeringen. Imtech wenst in het kader van haar strategisch groeiplan scherpe focus te houden op geselecteerde strategische groeimarkten als ICT, traffic en maritieme technologie. In plaats van een oriëntatie op diensten - de 'core business' van Imtech - zijn de betrokken activiteiten in hoge mate georiënteerd op producten (ontwikkeling, verkoop, service). De mate van synergie en toegevoegde waarde binnen Imtech is daarmee relatief laag. Verkoop aan een financieel krachtige partij als Bencis Capital Partners, die de activiteiten beoogt uit te breiden, is daarom de beste oplossing voor de toekomst.'

Lokale spelers op markt van blusproducten en blussystemen
Saval (gevestigd en actief in Nederland en België) en Knowsley (gevestigd in de UK en voornamelijk actief in internationale olie- en gasproducerende landen) zijn gespecialiseerd in productie, verkoop en onderhoud van blusproducten en blussystemen. Met onderhoud aan circa 400.000 blusproducten in en rond gebouwen in Nederland en België en de levering van tientallen brandblussystemen op winninglocaties voor olie en gas in met name het Verre en Midden Oosten en Afrika, zijn deze bedrijven in de zich consoliderende markt voor blusproducten en -systemen lokale spelers met slechts een sterke marktpositie in een beperkt segment of gebied. Aansluiting bij een financieel krachtige partij die zich juist op dit segment focust, biedt hen betere kansen voor de toekomst.

Geringe synergie met de andere Imtech-activiteiten
Daarnaast is sprake van geringe synergie met de andere activiteiten binnen Imtech. De productgeoriënteerde bedrijven Saval en Knowsley opereren 'stand alone' onder eigen naam op de markt en worden doorgaans niet geïntegreerd aangeboden. Hierdoor genereren deze activiteiten relatief lage toegevoegde waarde met andere activiteiten binnen Imtech.

Continuering overige brandbestrijdingsactiviteiten
Deze desinvestering laat onverlet dat Imtech als onderdeel van haar dienstenpakket andere brandbestrijdingsactiviteiten gewoon continueert, bijvoorbeeld branddetectie en sprinklertechnologie en de Duitse 'Brandschutz'-activiteiten. Ook blijft Imtech installatie en onderhoud aan brandblussystemen (als onderdeel van haar totaalpakket) aanbieden, waarbij in Nederland Saval als 'preferred supplier' blijft optreden.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL