De grondstof koper. Straks meer nieuws.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Dag advies 21/03/2021 06:36
Wij hebben in het verleden al vaker geschreven over koper als grondstof voor o.a. de elektrische auto's en bedradingen voor vliegtuigen en in andere sectoren, zoals in de bouw.
Maar was is koper eigenlijk?

Koper is een rood/geel overgangsmetaal dat in ongeleerde vorm ook als roodkoper bekendstaat. Het metaal werd ontdekt circa 8700 jaar voor Christus. De Sumeriërs en Egyptenaren smolten rond 3000 voor Christus al koper om daar brons van te maken. Koper komt op enorm veel plekken voor in het aardoppervlak. Belangrijke vindplaatsen van kopererts zijn Chili, Volksrepubliek China, Peru en de Verenigde Staten. In Chili wordt ongeveer een derde van alle koper gemijnd. De belangrijkste gebruikers van koper zijn China, Duitsland en de VS.

Koper wordt verhandeld op beurzen.
De koperprijs komt simpelweg tot stand door vraag en aanbod op de openbare grondstoffenmarkt. Verschillende koper futures worden verhandeld op COMEX, een divisie van de populaire NYMEX beurs.

De koperprijs heeft land stilgestaan, maar is sinds 1 jaar in de belangstelling gekomen bij beleggers. En dat heeft net als bij de rubber (NIRO), een verstorende werking qua prijsvorming gekregen.

Prijs ontwikkeling van koper.
De koperprijs fluctueerde in de periode van 1965 tot 2000 tussen circa $ 0,50 en $ 1,50 per pound. Vanaf het jaar 2001 begon de koperprijs aan een enorme opmars. In een korte periode steeg de prijs enkele honderden procenten. Zo betaalde je in 2001 op het dieptepunt circa $ 0,64 per pound voor koper. In 2008, vlak voor de financiële crisis, was de prijs opgelopen tot bijna $ 4 per pound.
Door de kredietcrisis crashte de vraag naar koper. Er werden in die periode zeer weinig huizen gebouwd, waar door de koperprijs terugzakte tot circa $ 1,40 per pound.

Huidige prijzen van koper.
De dag prijzen van: 20 March 2021
Koper prijs € 5,25 p/kg
Koper handgepeld prijs € 6,05 p/kg
Koper (leidingen) prijs € 5,40 p/kg
Messing (geel koper) prijs € 3,05 p/kg
Brons prijs € 4,05 p/kg
PVC kabel prijs € 1,80 p/kg

Vanuit ons netwerk is de belangstelling voor het OT (Oyu Tolgio) project in Mongolië gewekt.

Daar besteden wij wat extra berichten/schrijven over/aan.
Dat project wordt samen met de Mongolische Regering gedaan en Turquoise Hill, voor resp 34% om 66%.
Maar Rio Tinto heeft weer een belang van 51% in Turquoise Hill, en is de leider in dit Project.
Ook is Entrée Resources betrokken in het OT project.
- Entrée Resources is een Canadees mijnbouwbedrijf dat een uniek gedragen joint venture-belang bezit in een aanzienlijk deel van een van 's werelds grootste koper-goudprojecten: het Oyu Tolgoi-project in Mongolië.
Het belang van het bedrijf in de joint venture Entrée / Oyu Tolgoi heeft de kenmerken van een royalty, met de voordelen van een producent.
Entrée's sterke financiële positie en hoogwaardige activaportefeuille bieden het een solide basis en flexibiliteit voor groei.

In 2023/4 zal het OT project volledig in bedrijf komen. Nu zijn er al leveringen, maar dan zal het TO project de 3de of 4de mijn op koper gebied in de wereld zijn. Er komen nu al goud en andere grondstoffen uit het OT project naar boven voor de verkoop, dus worden de kosten gedeeltelijk al opgevangen.
zie voor verder beoordelingen o.a. www.riotinto.com
https://www.turquoisehill.com/
https://www.entreeresourcesltd.com/

Vooral Turquoise Hill, heeft 't qua koersontwikkeling al van zich laten spreken.

Jaar hoog en laag in C$ 22.58 C$ 4.30. Er is wel een revers split geweest van 10 oude naar 1 nieuw aandeel Turquoise Hill. Er loopt een class Action in Canada.
Turquoise Hill provides an update on the Tax Arbitration and discussions with the Government of Mongolia and Proposed Class Action.
zie voor meer info op de website van Turquoise Hill
https://www.turquoisehill.com/news/2021/

media,
- Saudi Aramco Sticks to $75 Billion Dividend After Earnings Slump.
- UAE Expands Vaccine Drive to Include Residents Aged 16 and Over.
- Ramped Up ECB Buying Offers No Comfort for Reflation-Driven Debt.
see & read more on www.bloomberg.com

De agenda voor deze week en samen met CBS berichten.
maandag 22 mrt.
In de VS - Detailhandel huizen verkopen over Febr. 2021

dinsdag 23 mrt.
AVA Randstad
Jaarcijfers Porceleyne Fles.

woensdag 24 mrt.
AVA Sligro
Jaarcijfers Avantium
In de VS - Durable Goods Feb 2021.

donderdag 25 mrt.
Kon. Btill en Tessendero jaarcijfers.
In de VS BNP, Werkeloosheid,

vrijdag 26 mrt.
AVA Tie Kinetix
Jaarcijfers EuroComm. Prop.
In de VS - Consumentenuitgave - Werkgelegenheid.

media
Wij lazen onlangs nog een verslag van een oude rot in het edelmetaal, de crypto waarden schieten dagelijks omhoog en af & toe omlaag. Dagelijks angst & vrees en bij het edelmetaal weten wij al eeuwen dat het zijn waarde behoudt !!
Moet je dan op deze manier leven, van dagelijkse angsten & Vrees!?
reactie XEA.nl
Deze woorden onderschrijven wij ook, klein 60 jaar ervaring zegt ons dit: " laat je niet (mis)leiden door hebzucht & meer, maar wees tevreden met je eigen talenten!

media Copper price
- Copper price to peak this year, here's why - CRU.
see & read more on
https://www.kitco.com/news/2021-03-11/Copper-price-to-peak-this-year-here-s-why-CRU.html

Copper shortage narrative goes mainstream.
Dramatic price rise
Copper is trading over $4.00 a pound this year on rapidly tightening physical markets, rebounding economic growth especially in China, the top metals consumer, and the expectation that the era of low inflation in key economies may soon be over. see & read more on
https://www.kitco.com/commentaries/2021-03-12/Copper-shortage-narrative-goes-mainstream.html?sitetype=fullsite

media,
- U.S. to place some migrant families in hotels in move away from detention centers.
The move comes under a new program managed by non-profit organizations, a move away from for-profit detention centers that have been criticized by Democrats and health experts.
- Heavy rains in Australia's east bring worst floods in 50 years.
see & read more on www.reuters.com

Huizenbouw in Nederland
de eerste 10 jaar 1 miljoen huizen erbij!
De gekte heeft toegeslagen, er komen teveel "gelukszoekers" binnen en bij scheiding, voor een echtpaar TWEE huizen.
Wijlen Koningin Juliana zei in de jaren 1960, er waren toen circa 11 tot 12 miljoen inwoners in Nederland, Nederland is OVERVOL!
Nu wonen er in Nederland 17.475.908 inwoners en is Nederland veel groter geworden!
Wie hoor je over dat NEDERLAND OVERVOL is!!! ????
Ook bij het: van het GAS af, is de Gekte toegeslagen, NIET betaalbaar en e is elders in de wereld gas in voorraad, Noorwegen en in de zeeën!

reactie XEA.nl
Wat hadden de jongeren in WO II?
- toen was er 5 jaar lang niks en je was blij dat het huis van je ouders na de WO II nog stond.
- daarna was het "werken geblazen" om Nederland weer op te bouwen!
- Studeren was voor een enkel weggelegd, meestal de oudste.
- Er was geen geld en het eten was sober en luxe al helemaal niet.
- uitgaan waren bijzonderheden.
- er waren geen mobieltjes en computers en telefoon (vast) had niet iedereen.
- maar deze generatie wordt nu gezien als mazzelaars, die hebben goedkoop, niet allemaal, een eigen huis in het bezit.
- Voor dat eigen huis zijn/waren vakanties niet bij iedereen een vaste gewoonte. Het vakantiegeld werd aan aflossingen besteed.
- ach. deze generatie klaagt & vraagt niet, worden al jaren aan de kant geschoven door drie Regeringen Rutte en nu als overbodig gezien.
- Haloperidol & corona vraagt onder de ouderen veel slachtoffers.
- de ouderen moeten uitgekleed worden, daar lijkt 't op, want als twee ouderen voor de gezelligheid bij elkaar gaan wonen, worden zij gekort?
- het zou de woonmarkt wel verbeteren (lees kwamen dan meer woningen vrij, als er niet gekort werd.)
Zo zijn de ouderen gewend met weinig toe te kunnen en zijn tevreden.

De huidige Jongeren zijn /worden in de watten gelegd, maar ervaren dat niet.
Geluiden horen wij meer dan eenmaal, als mijn ouders er niet meer zijn, dan kunnen wij met de verkoop van hun huis met z'n tweeën, (lees) de opbrengst van hun huis verdelen. Triest deze mentaliteit.
Gelukkig zijn er tussen deze groep, ook die een gezondere mentaliteit hebben meegekregen van hun ouders. Niet dat verwende spul!


Huizen
komen vrij als ouderen naar( wat vroeger was) bejaarden tehuis kunnen.
Die hebben ze allemaal in de dorpen gesloopt.
Regeren is vooruit zien, dat deden ze NIET!


Reacties op Verkiezingen
De verkiezingsuitslag met voor de vierde keer de VVD als winnaar laat vooral de ontevreden kiezers in de pen klimmen. P. v. W. bejubelt weliswaar de liberale winst: „Voorwaar, een prestatie van formaat van de VVD. Voor de vierde achtereenvolgende keer de grootste partij van Nederland. Het blijkt dat crisisleider Rutte veel vertrouwen van stemmers krijgt, ondanks ernstige uitglijders, zoals de toeslagenaffaire.” Maar het is juist deze zaak waar velen tegen te hoop lopen, zoals J. d. V., die meent: „Ik kan echt niet geloven dat de VVD weer wint met een premier die heeft geblunderd en verantwoordelijk is voor de puinhoop met de toeslagenaffaire.” T. v.d. H. vindt dat met deze verkiezingsuitslag niemand meer het recht heeft om te klagen. „Er gaat niks veranderen de komende jaren, de mensen hebben gestemd op wat er al was.” En B. v.d. H. sneert: Gefeliciteerd Nederland. Mark Rutte, gefaald en verantwoordelijk voor de rampzalige toeslagenaffaire en eindeloos gesol met gedupeerde Groningers, wordt herkozen.” R. v. Z.

Vreemd
Het is toch vreemd, heel Nederland was boos om wat er was gebeurd bij de toeslagenaffaire dat aan het licht werd gebracht door twee uitstekende Kamerleden, namelijk CDA’er Pieter Omtzigt en SP’er Renske Leijten. Als dank worden deze partijen afgestraft bij de stembusgang. T. J. te H.

Verbazing
Ik heb woensdagnacht tot 01.00 uur zitten kijken naar de uitslagen op tv. Ik dacht eigenlijk dat ik zat te kijken naar de verkiezingsuitslag van een onontwikkeld land. Veel mensen liepen met talloze grote vellen papier om die op de grond op stapels te leggen om deze dan later weer te gaan tellen. Hebben we niet allemaal een uniek BSN-nummer dat we kunnen aanwenden bij een veilig stemprogramma. Dit is gewoon een blamage voor een land dat zichzelf tot de top tien van ontwikkelde landen rekent. J.v.d. P. te R.

Kiezers
De aanpak van de toeslagenaffaire wordt niet gewaardeerd, de SP en het CDA verliezen tezamen 9 zetels. De verspreiding van onwaarheden blijkt wel interessant voor de kiezer: het FvD krijgt er 6 zetels bij. Wel gewaardeerd worden D66-standpunten zoals de halvering van de veestapel, meer macht naar de EU en de AOW fiscaliseren. D.C.S te Z.

Tuig
We hebben ook fantastische jongeren van Marokkaanse afkomst. Ik sta nog midden in het leven, ben 74 jaar en sprak vier zulke jongens die op Geert Wilders hadden gestemd. Ze vroegen mij als eerste waar ik op gestemd had. Ik schroom niet, ben nergens bang voor en zei: Geert Wilders. Daar kwamen ze aan met hun ellebogen want handen mochten niet geschud worden. Een zeer aardig gesprek volgde. Zij en hun familie werden aangekeken op wat het ’tuig’ al jaren aanricht. Zij vonden het goed dat Geert Wilders dat benoemde en zij vonden de rest van de partijen in de Tweede Kamer angsthazen. Zo onverwacht dit, maar ook mooi. J.B. te A.

CDA had ’troef’ Omtzigt
Het CDA had een hele grote troef in handen, namelijk Pieter Omtzigt. Maar de partij heeft deze troef niet benut. In de landelijke media lees je voortdurend dat de mensen in de provincie zich niet gehoord voelen in Den Haag. Een belangrijk gedeelte van deze kiezers had misschien een stem op Pieter Omtzigt zeker overwogen. Daarnaast geniet Omtzigt veel vertrouwen, bij zowel linkse als rechtse kiezers. Hij is (te?) integer en heeft veel respect in Nederland. Als de CDA een commercieel bedrijf was geweest, dan had je zo’n ’high potential’ en stemmentrekker nóóit laten lopen. Hij had overal stemmen weggehaald, uit de meest onverwachte hoek. Een gemiste kans. J. S. te H.

Rutte & Mevr. Kaag.
Wie zal wie de baas zijn/worden?

Reclame op een Effecten website
Extra rendement dankzij uitlenen van effecten,
Wist u dat u eenvoudig een extraatje op uw portefeuille kunt verdienen met securities lending? Via deze slimme dienst kunt u uw effecten uitlenen aan een 3e partij, in ruil voor een vergoeding. Gemakkelijk zelf te activeren én stopzetten, zonder bijkomende kosten. En het verkopen van de effecten blijft gewoon mogelijk. Van onze geactiveerde klanten heeft maar liefst 80% effecten kunnen uitlenen.
reactie XEA.nl
Dit staat op een belegging site. Als U dat doet, dan werkt U mee aan het drukken van UW eigen aandelen prijs!! Is dat slim? Neem, want u krijgt later dan Uw aandelen terug, maar de prijs van die aandelen IS niet meer (lees 90% kans) LAGER, dan voor U de aandelen uitleende. NIET DOEN DUS!!

Cultuur Onder Vuur!
Als het aan de klimaatdrammers ligt, gaan u en ik rap over van de cv-ketel naar de warmtepomp.
Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft eens goed doorgerekend wat dat kost, inclusief isolatiemateriaal.
De uitkomst: gemiddeld 40.000 euro per huis!
Lees: Van ketel naar warmtepomp: 40.000 euro
https://cultuurondervuur.nl/artikelen/van-ketel-naar-warmtepomp-40-000?utm_medium=email&utm_source=civitas&utm_campaign=newsletter
Wie wil deze klimaatdwang? De overheid.
Wie betaalt het? De burger.
U en ik.
Cultuur onder Vuur zet zich met 0% subsidie voor 100% in voor de christelijke tradities en Nederlandse cultuur. Steun ons met een gift!
Ja, ik help met een gift
Doneer met iDEAL, Creditcard of Paypal, of stort op bankrekeningnummer (IBAN):
NL38 ABNA 0426 8919 29
Ten name van: Stichting Civitas Christiana
Onder vermelding van: Webdonatie Cultuur onder Vuur + uw postcode & huisnummer

reactie XEA.nl
En "Edje" gaat voor U niet rond met zijn "PETJE"!

Warmte Pompen
in de media, Woningen totaal aardgasvrij maken ’te duur en puriteins’.
Nieuwe cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw bevestigen die peperdure rekening per woningeigenaar. De organisatie van directeur Taco van Hoek nam een kijkje bij het proefproject aardgasvrije wijken. Met een subsidiepot van 450 miljoen euro mogen enkele tientallen wijken verspreid over Nederland proberen de overstap te maken naar aardgasvrij. Vlot gaat het niet. Volgens een inventarisatie van de Volkskrant lukte het tot eind vorig jaar nog maar bij 200 bestaande woningen. Het klimaatakkoord wenst er 1,5 miljoen per 2030. zie & lees verder op
https://digitalekrant.telegraaf.nl/static/cci/index.html?epub=https://digitalekrant.telegraaf.nl/cdn/premium/38938e8f49cff6f90b31e84b84ec3fa5/web/OPS/cciobjects.json#/pages/6

reactie XEA.nl
Aardgas vrij maken van woning = "GEKKENWERK"!

Handel.
Gisteren in de media, Handelaren klagen dat zij bij een grote Effectenkredietinstelling soms wel 96 uur moeten draaien. Zij hebben nauwelijks tijd om hun geld op te maken.
Lees het verhaal nog eens van Rainer Voss.
Die deed OOK een boekje over hoe het werkte bij HEM!
Hij had geen tijd om bij de "geboorte van zijn eerste kind te zijn"!

Google op Rainers naam of kijk ook bij
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/bijlagen/2013-2014/biecht-van-de-bankier/master-of-the-universe.html
Er is een documentaire geweest op de TV over Rainer.

Lees elders meer,
over meer dan 96 urige werkweek voor Effectenhandelaren.

Sanofi
Phase 3 trial of Libtayo® (cemiplimab) monotherapy in advanced cervical cancer stopped early for positive result on overall survival. lees elders meer.

Voetbal uitslagen
RKC Waalwijk 3-1 FC Groningen
Feyenoord 1-1 FC Emmen
Fortuna Sittard 0-1 FC Utrecht

tijd 07.40
1 bitcoin = 57.298 USA dollar
1 ripple = 0,51885 USA dollar

media, Olie bij
Tegenvaller Suriname: geen olie op zee gevonden.
AMSTERDAM - Voor de kust van Suriname claimen talloze offshorebedrijven grote hoeveelheden olie te kunnen vinden, maar de producent Tullow Oil meldt in de zijn wateren „slechts kleine olievondsten” te hebben aangetroffen.
zie & lees verder op https://www.telegraaf.nl/financieel/1510598890/tegenvaller-suriname-geen-olie-op-zee-gevonden

tijd 09.44
1 bitcoin = 57.055 USA dollar
1 ripple = 0,51491 USA dollar

tijd 14.29
1 bitcoin = 57.078 USA dollar
1 ripple = 0,50783 USA dollar

media,
Silver is the new techo metal and it's just getting started - Hecla CEO.
"[Silver] really is a unique metal. It has characteristics that no other metal has," he said. see & read more on
https://www.kitco.com/news/2021-03-20/Silver-is-the-new-techo-metal-and-it-s-just-getting-started-Hecla-CEO.html

Hecla to Release CEO Webcast
Company Release - 3/12/2021
COEUR D'ALENE, Idaho--(BUSINESS WIRE)-- Hecla Mining Company (NYSE:HL) today announced it will release another CEO webcast, Hecla’s 7 Key Attributes, from its ongoing series. The webcast will be available on the Company’s website today. This webcast series provides additional information on the Company, silver, and the industry. The videos will be available on the Company’s website at www.hecla-mining.com and various social media platforms.

media,
Vergroening van de chemische industrie.
Provincie Limburg steunt Brightsite met € 9 miljoen.
De subsidie van de Provincie is belangrijk voor de volgende stap in de ontwikkeling van een duurzame kenniseconomie in Limburg. Hierin zullen de Brightlands-campussen een centrale positie innemen en een open omgeving bieden waar ondernemers, onderzoekers en studenten samen kunnen innoveren. zie verder
https://www.agro-chemie.nl/nieuws/provincie-limburg-e-9-miljoen-voor-brightsite/

De AEX. wordt volgestopt met dezelfde fondsen. Kwaliteit is niet meer aan de orde, maar GELD & omzetten bepalen de plast in de AEX. Nieuweling of oud beurs fonds, het maakt niet uit.
Omzetten en algoritme bepalen de prijzen & verdiensten van de handelaren.
Maar die handelaren hebben het al druk en kunnen het haast niet meer aan.
Terug naar de "menselijkheid van de handel", denk ook eens na aan de gezinnen achter de handelaren. Anders houd je het geen "60 jaar vol"!
Alles op z'n tijd, soms houden we wat morgen handel, maar dat was intern, dan om 11.30 tot 13.15 de normale handel. Om 15.30 de middaghandel en s' avonds tussen 21.30 tot 22.00 uur de avondhandel thuis bij de handelaar.
Toen was er nog controle en nummers aan de fysieke aandelen/obligaties etc. etc.. Wel druk, maar in het beurs café werden soms ook nog zaken gedaan o.a. "stellages"!

media,
Gilead and Novo Nordisk Expand NASH Clinical Collaboration. lees elders meer

FDCA, The future of plastics is biobased from Corbion. lees elders meer.
Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL