Beurzen door nieuwe producten onbeheersbaar geworden. Straks meer nieuws.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Dag advies 27/09/2008 06:10
Mogen wij van de redactie dit wel stellen?
Ons antwoord is volmondig, JA!
Dat zagen we gisteren op de markt met Fortis bank gebeuren en niet alleen met Fortis, maar op alle beurzen in de wereld al in de voorliggende periode.
Waar zijn de Toezichthouders uit het verleden gebleven? Als we dan berichten horen dat mijnheer BOS zegt, dat shorten liep in Nederland zo'n vaart niet, dan heeft hij niet de juiste voorlichters gehad.
De nieuwe producten met hun ondoorzichtelijkheid en niet gecontroleerde vorm van uitgifte, heeft het alleen maar erger gemaakt. Als wij dan gistermiddag tegen het einde van de handel zagen, dat er ca. 1,1 miljoen aan Turbo's Long waren uitgegeven bij Fortis, dan praten we nog niet over het aantal Opties, Speeders etc., dan kan de markt niet gezond blijven in slechte tijden.
Het onbeperkt mogen uitzetten van producten op 1 fonds, kan zoals we nu zien/zagen, DESASTREUZE gevolgen hebben.
Het geruchten circus doet/deed er nog een schepje bovenop en dan kunnen deze "toestanden" niet uitblijven.
Welke fondsen zullen nog volgen? Eind 2007, begin 2008 schreven wij er al over de nieuwe producten en de gevolgen ervan en hebben wij de Nederlandse Bank, de AFM, de media, de VEUO etc. berichten gestuurd. Nul of zeer beperkte medewerking en het zou zo'n vaart niet lopen.

Waar is de "kredietrestrictie"bij de banken gebleven, hoe staat het met de spaargelden, daar kregen/krijgen wij diversen vragen over? In het verleden 60% statisch en 40% dynamisch spaargeld. Van die Statische spaargelden werden de leningen/hypotheken/Pl's etc van uitgegeven, het andere was inbreng en uithaal van spaarders.
Mogen we zeggen, de banken waren aan het eigen ondergang begonnen met de invoering van de nieuwe producten en het loslaten van oude normen en waarden?
Welke bank zou de opvraag aankunnen, indien bij hen ook de spaarders hun geld komen ophalen? GEEN enkele bank kan daaraan voldoen! Dan zou het systeem van Statisch spaargeld ontwricht worden en daarvan zouden de "leners" ook hun geld, wat in hun huis gestoken is, terug moeten betalen aan de bank per direct.
Dat kan dus niet of de financiële wereld stort in!

Op Wall Street zag het er gistermorgen bij de opening van de markt stroef uit. Zorgen over het langer uitblijven van de goedkeuring steun door het Congres, later en die geruchten lazen wij nog voor de sluiting in Europa, dat het wel goed zou komen met die goedkeuring in de VS.
Dat gaf Wall Street toch de moed er wat beters van te maken.
De Dow sloot op +121 punten op 11.143 en de Nasdaq maakte het verlies ook haast geheel goed en ging de dag uit met -3 punten op 2.183
De week beginstanden waren, voor de Dow 11.388 en de Nasdaq 2.273

De AEX verloor ca.27 punten en ging van 381,83 terug naar 354,58.

media,
September 26 – Close: The New Zealand share market was again sideswiped by events offshore. The market opened firmly but turned down on more bad news from the US financial sector.
NZX 50 Index
3187.584 -50.131 -1.57%

Wat lezen we nu in de media over de olieprijs?
Was die niet tot voor kort het gezicht in de media?
Nu stabiel op $106,99, de week beginstand was $103,90
Goud en zilver sloten af op resp. $884,1 en $13,39
De week beginstanden waren voor goud $876,6 en zilver $12,685

De USA dollar bleef ook vrij stabiel tegen over de euro, sloot af op 1,4612, de Yen 0,009431 't pond 1,2620 AU$ 1,7581 en NZ$ 2,1268

Beleggers in Fortis mogen met de medewerkers hun wonden likken dit weekend. Je zou maar bij Fortis werken, ga je dan met dit soort geruchten en berichten nog met plezier naar je werk? Privé zorgen bijv. over je werk zullen het gezinsleven sterk kunnen beïnvloeden.
Denken de Toezichthouders daar ook wel aan?, Misschien wel denken, maar handelen niet ervaren wij van de redactie XEA.nl!
WAAROM werd gister en misschien ook al eerder, de handel in Fortis niet STILGELEGD! Soms om niets werd de handel, in bijv. Getronics wel stilgelegd en nu niet.

De markten zijn onbeheersbaar geworden, oorzaken tekort kennis, het goedkeuren van producten waar de "werkelijke" uitwerking niet van werd ingeschat, in goede tijden wil iedereen wel kopen, maar ohwee als de beurs "eventjes" tegen zou gaan zitten, dan zouden de "Turbo's en Speeder luiken open gaan en een stortvloed van stukken zou op de markt komen. Die waren dan niet meer op te vangen, maar de beurs zat niet even tegen, maar al langdurig.
Wij allemaal, ook de niet beleggers voelen het nu in de portemonnee.
Mogen wij van de redactie zeggen: "het toezicht heeft gefaald"?
Ja, met een kleine compensatie, zij kenden de stof ook niet, maar dan hadden wij (red.) niet een goedkeuring gegeven!
Het excuus van, "het ging allemaal zo snel en dat konden we niet aan", is voor ons een "dooddoener"!

Wanneer zal er een stop op die nieuwe producten komen?
Wanneer is er voldoende kennis in huis bij de toezichthouder en productontwerpers?
Als ze nu aan BOS vertellen dat het shorten wel meeviel, dan zijn ze zelf nu ook omgevallen in hun kennis.
Wanneer zal het vertrouwen in het "stelsel" weer herstel zijn?

Daar mogen we dit weekend, dat qua weer er goed uitziet, over nadenken.

Fortis
- draagt Filip Dierckx voor als nieuwe CEO. Lees elders meer.

Reg AFM
per 24 sept.j.l. heeft Delta Deelnemingen Fonds N.V. 10,01% in Smit Int.

Innoconcepts,
Geen cijfers deze week. Misschien hebben ze daar bij Innococnetps even gewacht met het uitbrengen, het ontvangst zou niet goed geweest zijn gisteren.
Een juiste beslissing.

media,
De Amerikaanse bank JPMorgan heeft vrijdag voor 10 miljard dollar aan nieuwe aandelen uitgegeven tegen een uitgifteprijs van 40,50 dollar per stuk. Op de beurs in New Yorks noteerde het aandeel 44,50 dollar.

media,
Bouwbedrijf Heijmans moet zich opsplitsen in verschillende divisies. Het is beter voor het bedrijf, als de divisies weer hun eigen broek gaan ophouden. Dit zegt Gertjan van der Baan, directeur van grootaandeelhouder Van Herk Groep.

Jaarverslag versus media
Wat is het verschil tussen deze 2?
Het jaarverslag
-moet een correcte weergave zijn van de situatie bij het bedrijf waarvan het is/wordt uitgegeven en gecontroleerd door een Accountant met naam en handtekening.

De Media,
-die mogen alles over een bedrijf schrijven, dat niet gecontroleerd is o.a. door een accountant.

Door wie worden de jaarverslagen gelezen?
Door zeer weinigen!

Door wie wordt de media gelezen?
Door ontelbaren.

Welke invloed heeft het jaarverslag?
Door het beperkt aantal lezers zeer weinig!

Welke invloed heeft de media?
Hierdoor kan een bedrijf aan ten gronde gaan!
Voorbeelden te over!

Zou daar niet eens verandering in moeten komen?
Wie pakt de handschoenop?



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL