2007, het jaar van de afrekening, wie moeten we dan wel hebben? Straks meer nieuws.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Dag advies 30/12/2007 08:27
Het jaar 2007, is het jaar van de afrekening geworden. De daghandelaar is de winnaar geworden, die hebben geen posities tot de volgende dag. Hierdoor bleven ze bespaard van de omslag op de beurzen en hielden hun winsten vast. Binnen is binnen!
De toppers in 2007 waren fondsen waar een overname bij kwam kijken of door die overname hun gevoeligheid verminderde, maar dat zien wij dan als tijdelijk. Dan blijft het toch oppassen. Tele Atlas wordt door TomTom van de beurs afgehaald en toch vinden wij de prijs die TomTom gaat betalen te hoog.
Bos Kalis verhoogde enkele malen haar winst verwachting en haalde grote orders binnen. Maar die orders zullen geleverd gaan worden en daarna? Daar zagen we aan SBM off, even een stagnatie in nieuwe orders en daar ga je als bedrijf en de analisten draaien hun adviezen bij naar beneden. Moet je dan als belegger uit zo'n fonds? Neen, zeggen wij, maar het kost je wel (papieren) geld. Alleen je vermogensheffing valt voordeliger uit.
Wie moet je dan hebben?
Die vragen kregen wij ook binnen. Als wij het zeker zouden weten, dan zaten wij allang in een "zonnig" land.
Wel hebben wij zo onze visie en zullen er enkele opsommen.
Kijk naar de verliezers van dit jaar 2007. Uit de AEX en Midcap, Corporate Express, daar moest de CEO weg de heer Koffrie en Ventress nam het over. Als de economie in de VS stabiel blijft en Corporate Express weet daar het tij te keren, dan zal de koers ook een beter aanzien krijgen, is onze verwachting. In Europa, maar ook onder ons in Australië en de regio daar, weet Corporate Express wel goede zaken te doen. Een overname kandidaat? Dat is eigenlijk elk fonds, zie ABN AMRO bank. Daarvan is het nog steeds zonden, dat de Heer Kalff de heer Groenink als opvolger had bestempeld. Anders had vermoedelijk de Bank er nog geweest.
Financiële waarden zullen herstellen, maar ook de IT&ICT fondsen zullen belangstelling ondervinden, o.a. als overname kandidaten. Vooral de kleinere nichespelers, gespecialiseerde bedrijven met hogere marges.
Ook zien wij deze sector met de Telecom vergroeien en vlak de technische bedrijven o.a. Imtech in dit spel ook niet uit. Die maken ook steeds meer gebruik van IT&ICT mogelijkheden.
Beleggers willen graag namen zien, maar als een Getronics een te behappen bedrijf is, welke kleinere dan niet. Ze moeten wel in te passen zijn, bij de overnemende partij. De Bio-tech en Chemie hebben het een beetje af laten weten, maar die krijgen op fiscaalgebied niet de ondersteuning die die branche eigenlijk wel verdiend. CSM met haar dochter leveranciers (wereldspeler met ca. 70%) voor afbreekbaar plastics, wordt ook niet gewaardeerd. De fabriek in Thailand begint straks volop te draaien tegen de goedkoopste kostprijs. Vroeg ook eerst investeringen en daarna komt de opbrengst pas!
Wij zouden dan ook dicht bij huis blijven met onze beleggingen en niet naar China en die regio gaan. Wil je dat toch, doe het dan doormiddel van beleggingfondsen, die hebben specialisten en zitten er al langer. De dikste "room" is daar al vanaf.
Conclusie;
De overname van de ABN AMRO bank heeft laten zien, dat eigenlijk alles is over te nemen, dus namen noemen is eigenlijk overbodig.
Dagelijks wijzen wij wel naar mogelijke kandidaten, maar deposito's in verschillende dollars geven goede rendementen (wil je niet alles in aandelen hebben/zetten) en met deze sterk gedaalde dollar valuta's is het valutarisico aanzienlijk beperkter geworden.Er is al zoveel vanaf gegaan. Wij denken dan eerst aan de Australische en Nieuw Zeeland dollar en daarna aan de USA dollar.
Ook de edelmetalen bieden nog kansen, alleen geven ze geen rente vergoedingen.

Even de agenda voor de komende (gebroken) week is,
Dinsdag 1 januari 2008
Euronext Amsterdam en Wall Street gesloten vanwege Nieuwjaarsdag.

Woensdag 2 januari
- Macintosh Retail, bekendmaking resultaten bod Brantano

Donderdag 3 januari
- Sligro, omzetcijfers 2007

Vrijdag 4 januari
- BAVA Stork te Okura Amsterdam.

Bedrijven die in de olie sector werkzaam zijn, blijven ook in 2008 goede zaken doen.
Dat zijn o.a. SBM off, Fugro ,Vopak, Brunel en Econosto, om de meest vooraanstaande te noemen.
SBM off met haar op/overslag op zee (FSO's en FPSO's vaartuigen/systemen).
Fugro met haar berekening/opsporing technieken en systemen (ingenieursburo).
Vopak met haar opslag verspreid over de wereld, ondanks de dure prijs van olie.
Brunel met haar dienstverlening van personeel aan de olie-industrie.
Econosto met haar toelevering van onderdelen , buizen etc. en kennis.
Zo zijn er meerdere bedrijven, maar verschillende zitten niet op de beurs, die ook een goed stuk brood in de olie-industrie verdienen o.a. Petroplus, van Leeuwen (buizen) e.a.
Vopak zien wij als kandidaat winnaar voor de toekomst. Die zijn samen met de Nederlandse Gas Unie, als een van de eerste, in de vloeibaar Gas (LNG) gestapt.
Daar zien belegger (nog) weinig in, er moeten eerst investeringen gedaan worden en daarna zal de winst pas gaan komen.
Dat is met alles zo.
KPN, daar zei de CFO Marcel Smits; “door de overname van Getronics hebben we in eens drie jaar gewonnen op gebied van automatisering”. Maar denk ook aan de compensabele verliezen die Getronics meebracht! KPN was er haast door heen, dus kan de hoge dividend uitkering nog wel even doorgaan bij KPN.
Wessanen kan ook met haar gezonde voeding (gegeten moet er altijd) en de consumenten beseffen steeds meer het gezonde eten/voeding. Dus kan Wessanen de beleggers van het eerste uur eindelijk eens gaan belonen met 'n hogere waardering voor hun aandeel.
Kansen blijven er voor veel aandelen, maar spreiding en timing is het belangrijkste.
Geniet van de vrije zondag van dit jaar, het is de laatste!

Nog een fijne dag.

Reg AFM.
per 27 dec. heeft SAB Miller plc. 13,38% in Grolsch.

Media,
Analisten zien na 2008 weer beren op de weg.
Reactie XEA.nl
Het is al moeilijk in de toekomst te kijken, laat staan "zover" weg! Vaar je eigen koers en ga voor de langere termijn.

Media,
Het Luxemburgse Bluebird Securities heeft gisteren bekend gemaakt, dat het een aandeel van 5,7 procent heeft genomen in de Russische gasproducent Novatek.

Rentelose Lening.
lees elders meer.

Reg AFM,
per 13 dec. 2007 heeft AllianceBernstein Corporation 10,01% in Corporate Express en 5,07% stemrecht. Onlangs maakte AllianceBernstein Corporation achteraf bekend, dat zij op 27 april 2007 een balng had van 9,43 en een stemrecht van 5,42% had.
Het was ons ontgaan, deze melding, die wordt op dautm ingevoerd.
Toch geeft dit voer!
per 21 dec. j.l. heeft Merchant Bridge Managers Inc. 4,48% in Spyker Cars.
per 21 dec. j.l. heeft V.R. R. Muller 8,76% in Spyker Cars.
per 21 dec. j.l. heeft Stichting Prioriteit Spyker Cars nihil in Spyker Cars.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL