CTAC, Vijf tips om goed om te gaan met Shadow-IT

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 09/01/2020 07:02
In mijn eerste blog vertelde ik je over de risico’s van schaduwapplicaties. Daarin gaf ik aan dat het bestrijden van shadow-IT een lastige opgave is, die vaak gepaard gaat met veel tegenstand vanuit de business. Maar dat is niet overal het geval. In mijn dagelijkse werk kom ik ook bij bedrijven over de vloer die een goede oplossing voor shadow-IT hebben gevonden. Deze organisaties laten de business zelf applicaties ontwikkelen. Met IT als ondersteunende partij.

Die aanpak, ook wel citizen development genoemd, heeft als resultaat dat de organisaties niet langer kampen met verborgen applicaties, maar beschikken over een transparant IT-landschap. Hoe pak je dat slim aan? Op basis van mijn praktijkervaringen geef ik je vijf tips.

1. Omarm innovatie en vernieuwing
Laat ik beginnen met de manier waarop je met shadow-IT om moet gaan. Je kunt ervoor kiezen om te vechten tegen schaduwapplicaties door strenge regels op te stellen. In mijn ogen is dat een kansloze missie. Waarschijnlijk beschikt je organisatie namelijk niet over de capaciteit om die regels te handhaven. Bovendien rem je daardoor ook innovatie en vernieuwing af. Je collega’s die vanuit hun vak met een business app werken, weten vaak beter wat ze nodig hebben. Daarnaast is hun kennis van IT stiekem beter dan je denkt. Daarom is het beter om het gebruik en het ontwikkelen van applicaties te faciliteren, bijvoorbeeld door middel van een low-code platform. Zo voorkom je dat gebruikers op zoek gaan naar alternatieven buiten je gezichtsveld.

2. Bepaal duidelijke kaders
Hoewel je de business de ruimte wilt geven voor innovatie, is het wel verstandig om duidelijke richtlijnen te communiceren. Je wilt namelijk dat applicaties voldoen aan wet- en regelgeving en bestaande processen niet in de weg zitten. Dat wil je als IT niet zelfstandig handhaven. Daarom moet je de business bewust maken van de mogelijkheden en risico’s. Door de kaders duidelijk te communiceren, maak je gebruikers medeverantwoordelijk voor applicaties. Wat je wilt bereiken is dat gebruikers zelf goed nadenken, advies vragen aan IT en vervolgens zelf aan de slag kunnen met het inkopen of ontwikkelen van applicaties.

---

zie & lees meer voor o.a
Ontbijtsessie: Hoe ga je om met shadow IT?

op https://www.ctac.nl/Over-Ctac/Blogs/2020/1/Vijf-tips-om-goed-om-te-gaan-met-Shadow-ITBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL