Wist je dat er in 2024 weer 500 miljard kilo NIEUW plastic bij is gekomen? En dit in 2025 opnieuw groeit? Bijna de helft hiervan is wegwerp, niet eens negen procent wordt gerecycled en twaalf procent wordt verbrand. Het resterende deel belandt op stortplaatsen of in het milieu.
Plastic vergaat nooit, het wordt alleen steeds kleiner
Plastic breekt af in micro- en nanoplastics die terechtkomen in onze oceanen, de lucht, de grond, ons eten en zelfs onze lichamen. Elk jaar belandt tot wel 15 miljard kilo plastic in de oceanen. Minder dan één procent hiervan drijft aan het wateroppervlak. De rest ligt op de bodem of zweeft in waterkolommen. We lossen plasticvervuiling daarom niet op met opruimacties.
Plastic Soup Foundation pakt plasticvervuiling bij de bron aan
Wij strijden om de stroom plastic te stoppen waar die begint. Hoe? We zetten bedrijven onder druk om hun productie en vervuiling terug te dringen. We voorzien Europese politici van betrouwbare informatie zodat zij kunnen werken aan wetgeving. En we stimuleren wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van plasticvervuiling.
Zeg 'NEE' tegen plasticvervuiling
De groep die 'nee' zegt tegen plasticvervuiling blijft groeien! En jij kunt aansluiten. Strijd jij ook mee? Want zolang de productie van nieuw plastic niet stopt, blijft het dweilen met de kraan open. Met een simpele donatie zeg jij al 'nee' tegen plastic.
Ja, ik help met een donatie!
Samen met al mijn collega's bij Plastic Soup Foundation zet ik mij elke dag in om plasticvervuiling bij de bron aan te pakken. Maar we kunnen dit niet alleen. Jouw steun is van onschatbare waarde om deze strijd voort te zetten. De tijd dringt, en samen kunnen we het verschil maken.
Dank je wel voor jouw betrokkenheid en steun!
Hartelijke groet,
Maria Westerbos
Directeur Plastic Soup Foundation
Zeeschildpadden, vissen en mensen: allemaal geraakt door plastic
Professor Thais Mauad waarschuwt: als we niets doen, sterven straks honderden miljoenen zeedieren door plasticvervuiling. Vissen zien plastic namelijk vaak aan voor viseitjes en happen er gericht naar. Schildpadden verwarren plastic tassen met kwallen, hun favoriete voedselbron. In haar videoboodschap uit Mauad haar diepe zorgen en benadrukt ze dat we ons niet moeten vergissen: de impact van plasticvervuiling raakt uiteindelijk iedereen op deze wereld. Bekijk haar video en ontdek waarom actie nú nodig is.
Het probleem beperkt zich niet tot zeedieren; ook landdieren krijgen plastic binnen. Zwerfplastic mengt zich met voedselresten waardoor dieren dit binnen krijgen, met alle gevolgen van dien. Het plasticprobleem valt niet langer te ontkennen. Zeg samen met ons ‘nee’ tegen plasticvervuiling en maak een verschil!
Steun ons met een gift zodat we samen strijden voor een schone en veilige toekomst.
Hoeveel wil jij geven?
ga naar
https://act.plasticsoupfoundation.org/doneer-voor-een-veilige-en-schone-toekomst/plasticproductie?utm_source=email&utm_medium=newsletter%202&utm_campaign=safe%20future&utm_term=nl |