Scharrelkippen sluiten lokale kringloop

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 23/01/2023 09:00
In Loosdrecht runt Eva Vos een pluimveebedrijf dat in veel opzichten uniek is. Zo’n honderd aandeelhouders financieren het bedrijf en krijgen in ruil daarvoor vlees en eieren uitgekeerd. De kippen scharrelen in een boomgaard hun kostje bij elkaar, dat wordt aangevuld met reststromen uit de voedselproductie van lokale landbouwers. Tussen de leghennen lopen ook haantjes die in dit paradijs 16 weken in vrijheid kunnen leven.
Het bedrijf van Eva, KipEigen, is georganiseerd op basis van Community Supported Agriculture. De consument is ook aandeelhouder en betaalt jaarlijks dus een honderdste van de kosten waarin ook het arbeidsloon is verwerkt. In ruil daarvoor krijgen ze elk hun aandeel in de vorm van vlees en eieren. In Nederland heet deze vorm van landbouw ook wel gemeenschapslandbouw of pergolalandbouw. Als je lid bent van zo’n community weet je precies waar je eten vandaan komt.

De hennen en hun dieet
De leghennen van Vos komen van een fokbedrijf, die de dieren levert als ze klaar zijn voor de leg. In het artikel in Pluimveebedrijf licht ze toe: “Opfokken van leghennen is een vak apart. [...] Als ik het zelf zou doen, zou het ten koste gaan van de capaciteit. Dat zou eieren kosten.” Ze kiest bewust voor dubbeldoelrassen omdat die tegen het buitenleven bestand zijn en een grote variëteit aan voer aankunnen. Qua eiproductie hoeven ze niet de beste van de klas te zijn, dus kunnen ze met minder krachtvoer toe.

Vos voert ze bijvoorbeeld groenteresten, zoals afgekeurde wortelen, bieten, pompoenen, bietenloof en courgettes. Daar zit niet veel energie in, maar wel extra vitamines. Voor een stevige basis krijgen ze ook voer van een gespecialiseerde mengvoerleverancier dat volledig is gemaakt van rest- en retourstromen van humane voeding.

Toegevoegde waarde
De kippen hebben een duidelijk toegevoegde waarde voor de gastheer-tuinder, gewoon door te doen wat ze niet kunnen laten. Ze helpen de teeltbedden na de oogst te ontdoen van gewasresten, onkruid en (plaag)insecten, ze woelen de bodem om en bemesten die. Op grasland zorgen de kippen door hun scharrelgedrag voor het verjongen van de zode, waardoor ook de biodiversiteit gestimuleerd wordt.

De huisvesting van de kippen bestaat uit een zogenaamde kipmobiel, een nachthok (met legnest) op wielen met een ruime ren eromheen. De kipmobiel met ren wordt geregeld verplaatst naar een volgend stuk land. Zo krijgen de kippen telkens vers gras, kruiden en insecten en krijgt het land tijd om te herstellen.

Leve de hanen!
De haantjes van Vos wordt het lot bespaard dat het merendeel van hun soortgenoten wel is beschoren. Ze gaan niet gelijk uit het ei hun dood tegemoet en mogen nog een paar maanden rondscharrelen in de boomgaard. Tot twaalf weken kunnen ze naar believen (ad libitum) circulair vleeskuikenkorrels eten, vanaf drie à vier weken aangevuld met broodmeel tot max. twintig procent in de achtste tot zestiende week. Na een onbekommerd leven van zestien weken zijn de hanen zwaar genoeg voor de slacht.

De hanen zijn niet alleen goed voor het vlees, maar spelen een belangrijke rol in de groep. Zij staan op de uitkijk en slaan alarm wanneer ze gevaar zien. Met de hanen verandert ook de groepsdynamiek. Ze komen tussenbeide wanneer hennen aan het ruziën zijn en helpen de hennen met het zoeken naar voedsel. Kortom, ze kunnen natuurlijk gedrag uiten, wat bijdraagt aan een verhoogd dierenwelzijn.


ga voor meer naar
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/scharrelkippen-sluiten-lokale-kringloop



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL