Lesmateriaal over voedselverspilling

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 10/09/2022 06:29
12–18 september is de verspillingsvrije week. Een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Voor het onderwijs een uitgelezen kans om in te haken op dit onderwerp. Daarom zetten we interessant lesmateriaal voor je op een rij.
In Nederland verspillen we een derde van ons voedsel. De oorzaak ligt bij zowel de consument als bedrijven en supermarkten. Zo voldoet groente bijvoorbeeld niet aan de cosmetische eisen, wordt er te strikt omgegaan met houdbaarheidsdata of wordt er meer gekocht dan men op kan eten. Dit heeft grote ecologische, economische en sociale gevolgen. Daarom is het belangrijk om het verspillen van voedsel tegen te gaan.

Verspillingsvrije week
De Verspillingsvrije Week van 12 tot en met 18 september besteedt aandacht aan het verminderen van voedselverspilling. Iedereen kan meedoen. Door bijvoorbeeld je restjes niet te vergeten en ze op te eten.

Educatie is een belangrijke pijler om voedselverspilling tegen te gaan. Hieronder zetten we interessant educatief materiaal voor je op een rij. Ook op de website van Samen tegen voedselverspilling vind je interessant materiaal voor het primair en voortgezet onderwijs en het mbo.

Primair onderwijs
Er is niets mis met kromme groente en fruit. Toch vindt veel van het kromme groente en fruit geen weg naar de supermarkt. Het lespakket Red de krommies van Kromkommer biedt leraren van groep 5 en 6 de mogelijkheid om met de klas te leren over verspilling van kromme groente en fruit en wat er nodig is dit tegen te gaan.

Met het lesmateriaal ‘Voedselverspilling’, samengesteld door het Food Cabinet, leren kinderen wat voedselverspilling is en hoe je verspilling kunt verminderen en tegengaan. Het is geschikt voor kinderen van groep 5 tot en met 8. De les duurt anderhalf tot twee uur en bevat aansprekende voorbeelden, video’s, opdrachten en quizzen. Voor groep 7 en 8 is er een extra verdiepingsmodule beschikbaar.

Met de Smaakmissie Voedselverspilling van Smaaklessen kunnen scholieren uit groep 7 en 8 in een zestal lessen leren wat voedselverspilling is, hoe ze voedselverspilling tegen kunnen gaan en wat je met kliekjes kunt doen.

Ook Instock (groep 5 t/m groep 8), Too Good To Go (leeftijdscategorie 10 t/m 13) en Voedselbanken Nederland bieden via hun site lesmateriaal aan voor het primaire onderwijs, zo is te lezen op de site Samen tegen voedselverspilling.

Voortgezet onderwijs
Het lespakket Weet wat je eet van het Voedingscentrum biedt voor het voortgezet onderwijs online lessen over gezond, veilig en duurzaam eten. Voedselverspilling komt hierbij ook ruim aan bod in de laatste drie van de in totaal negen lessen.

Beroepsonderwijs
Voor het mbo is er onder andere het lespakket Vitaal burgerschap van het Voedingscentrum beschikbaar. Met dit lespakket kijken studenten naar gezonde voeding, voedselverleiding, herkomst en verspillingsgedrag. Ook de wiki Voedselverspilling van Inholland besteedt aandacht aan dit onderwerp op mbo-niveau. Verder heeft de MBO Challenge Voedselverspilling interessante lesbrieven gemaakt. Ook zonder dat je deelneemt aan de challenge kan je de lesbrieven volgen.

Vanuit de hbo-instellingen organiseert de Zero Food Waste Challenge interessante activiteiten.

Dossier Verwaarden van reststromen
Het Dossier 'Verwaarden van reststromen' van Groen Kennisnet staat vol interessant materiaal over voedselverspilling. In dit dossier zetten we praktische oplossingen op een rij om reststromen tóch te kunnen gebruiken. Onder de kop 'Inspiratie voor docenten' vind je lespakketten die een uitstekend startpunt vormen om met leerlingen aan de slag te gaan met voedselverspilling.

lees verder op
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/lesmateriaal-over-voedselverspilling



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL