Kwaliteit tulpenbollen in kaart brengen met camera’s

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 10/08/2022 04:48
Een belangrijk doel van de publiek-private samenwerking (PPS) Bollenrevolutie 4.0 is het verbeteren van de kwaliteit van tulpenbollen in de verwerking na de oogst. Hiervoor zijn dit seizoen door camera’s op verschillende plekken in de pellijn beelden genomen van de stroom bollen. Deze beelden worden geanalyseerd om de kwaliteit van de bollen op verschillende plekken in de lijn in kaart te brengen.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR) in samenwerking met Cremer Speciaalmachines B.V.

Tulpenbollen
Kort na het rooien worden tulpenbollen op een pellijn schoongemaakt en gesorteerd op maat, daarbij worden ze ontdaan van onder andere klisters en de wortelpruik. Het verwijderen van de wortelpruik gebeurt op de pelmachine waarna er handmatig wordt nagepeld. De juiste afstelling van de pelmachine is hierbij van belang omdat dit ook een bron van schade aan de bollen is.

Om in kaart te brengen wat er op verschillende plekken in de pellijn met de bollen gebeurt heeft WUR camera’s opgehangen boven de lopende bandjes. Op 4 plekken zijn cameraboxen met belichting geplaatst waarmee kleuren en 3D beelden worden opgenomen. De kleurenbeelden worden naar een centrale computer gestuurd waar ze met een deep learning algoritme worden geanalyseerd. Daarmee worden de verschillende klasses bollen gesegmenteerd en geteld. Daarnaast wordt het volume van de bollen bepaald op basis van de 3D data.

Met de camera’s wordt inzicht gekregen in de kwaliteit van de bollen op de verschillende plekken in de lijn. Dit geeft mogelijkheden om partijen in de kist een kwaliteitslabel mee te geven of de pellijn anders af te stellen. Daarnaast kan het een vervolgstap zijn om de verschillende klasses automatisch te scheiden in verschillende productromen van verschillende klasses van bollen.


Hierboven zie je de opnames van de bollen voor het herkennen van verschillende klasses en volume (bron foto: Wageningen University & Research)

Onderdeel van Bollenrevolutie 4.0
Het onderzoek maakt deel uit van de PPS Bollenrevolutie 4.0 en richt zich op het in kaart brengen van de kwaliteit van bollen in de verwerkingslijn. Bollenrevolutie 4.0 is een vierjarig onderzoeksprogramma van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen van het ministerie van LNV. In deze publiek-private samenwerking zitten zeven partners: KAVB, Anthos, Wageningen University & Research (WUR), Cremer Speciaalmachines B.V., Machinefabriek Steketee B.V., Agrisim B.V., BKD en TechnNature. Economic Board Greenport Duin & Bollenstreek en Rabobank Bollenstreek dragen vanuit hun Innovatiefondsen bij aan de financiering. Een korte toelichting over deze PPS vindt u op de site www.vitaleteelt.nl

zie meer op. (foto's)
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/kwaliteit-tulpenbollen-in-kaart-brengen-met-cameras

media CBS
Productie industrie groeit met ruim 6 procent in juni.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 6,2 procent hoger dan in juni 2021, maakt het CBS bekend. De groei is lager dan in de voorgaande maanden. lees meer op
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/32/productie-industrie-groeit-met-ruim-6-procent-in-juni

tijd 06.45
Goud $ 1.790,50 zilver $ 20,43 en platina $ 926 Gold/Silver Ratio 87.63
En weer in de stille periode teruggezet! Even wat vroeger op staan voor controle & toezicht, zou de oplossing kunnen zijn!
Passie voor het vak ontbreekt steeds meer.Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL