Nederland Boordevol

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 07/08/2022 08:55
Wat schreef Rob Hoogland op 23 november 2019
Nederland Boordevol.

Nee Pim, Nederland is boordevol
Attentie, hier volgt een uitspraak van Pim Fortuyn. Het liefst zou ik er ook die unieke stem bij willen laten horen, met inschakeling van Cees Wijburg, de voormalige omroepmedewerker die Pim zo geweldig kan imiteren dat hij zeven jaar terug bij Giel Beelen zelfs de nabestaanden ermee de stuipen op het lijf joeg.

Maar ja, het geschreven woord heeft ook zo zijn beperkingen. U moet die stem er daarom maar even bij denken. En laten we wel wezen, het citaat is ook dan veelzeggend genoeg: "Ik zal niet zeggen dat Nederland vol is, maar wel behoorlijk druk. In mijn ogen zelfs een beetje te druk."

Beroemde woorden, uitgesproken op 26 november 2001 tijdens Pims inauguratiespeech bij Leefbaar Nederland, nadat Jan Nagel, bang voor Janmaat-toestanden, hem op het hart had gedrukt om níet te verklaren dat Nederland vol is. Want dat was Pim eigenlijk van plan. En gelijk had-ie.

Nederland is nu nog veel voller.

Nederland is zelfs boordevol.

Nederland is veel te vol.

Honderdduizend mensen komen er jaarlijks van buitenaf bij. Dat is elk jaar een stad als Deventer. Dat kan niet langer in dit piepkleine landje. Je merkt het aan alles. Er is een groot woningentekort. De politie heeft geen grip meer op de ordehandhaving en luidt daar nota bene zelf de noodklok over. Op de snelwegen staat het verkeer steeds vaker vast. De gezondheids- en ouderenzorg kan de vraag, net als het onderwijs, niet meer aan. En wat te denken van de milieu- en klimaatproblematiek die de maatschappij van nu zo verlamt? Het is vooral een gevolg van overbevolking.

Wanneer wordt dit taboe eindelijk doorbroken? Wanneer staan er nu ook eens politici van onze traditionele politieke partijen op, die durven te zeggen dat er aan de vaststelling dat de grenzen van onze bevolkingsgroei nu toch echt zijn bereikt niets extreemrechts is, sterker nog: dat daar oprechte zorgen om het welzijn van de bevolking aan ten grondslag liggen? Wanneer heeft een GroenLinkser of een D66'er de lef om toe te geven dat de voornaamste ambities van deze twee partijen frontaal met elkaar botsen? Dat je niet én de CO2-, stikstof- en PFAS-problemen te lijf kunt gaan - ik noem er maar een paar - én de poorten van het land, of van Europa, open kunt blijven zetten? Dat al die verregaande voorstellen waarvan aanvaarding grote gevolgen voor onze manier van leven zou hebben, grotendeels in de prullenbak kunnen als die poorten dicht gaan, omdat er geen grotere vervuiler is dan de mens zelf?

Weet je wat, ik citeer nóg een vermaard politicus, die overigens door Pim Fortuyn werd bewonderd.

Joop den Uyl, toen premier, op 15 mei 1973: "Op grond van de overbevolking in Nederland, die een groot probleem vormt voor de verbetering of zelfs de handhaving van de kwaliteit van het leefmilieu, dient de overheid een actieve bevolkingspolitiek te voeren."

De grens van 13 miljoen inwoners was toen net overschreden.

Inmiddels zitten we dik boven de 17 miljoen.

Een beetje te druk?

Zwak uitgedrukt, Pim.

redactie XEA.nl
Nu 17.731.185 inwoners in Nederland op zondag 7 aug. 2022

Emn nog is in Nederland "DRUKKER GEWORDEN"!Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL