Burgers belangrijk bij stedelijke klimaatadaptatie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 20/07/2022 07:11
Gemeenten en waterschappen hebben de taak om te zorgen voor een klimaatbestendige inrichting van de woonomgeving. Het blijkt dat zij hierbij behoefte hebben aan inzichten en ervaringen van bewoners. En dat ze handvatten willen hoe zij burgers kunnen betrekken bij klimaatadaptieve maatregelen.
Een kennisconsortium van 4 hogescholen, 5 gemeenten en 2 waterschappen pleiten voor het inzetten van burgerwetenschap bij het klimaatbestendig maken van steden. Zij deden hiermee ervaring op in het onderzoek ‘Burgerparticipatie bij klimaatadaptatie’. Bij burgerwetenschap verzamelen burgers gegevens waar deskundigen mee aan de slag gaan.


BRON
Burgerparticipatie in klimaatadaptatie : praktijkgericht onderzoek over hittemetingen in wijken, beleving van extreem weer en participatie in klimaatadaptatie


2021
Beleving van burgers
Stedelijke gebieden moeten meer klimaatbestendig worden, want door klimaatverandering is het steeds vaker te heet, te nat of te droog in de stad. Voorafgaand aan het onderzoek bleek dat professionals van gemeenten en waterschappen vooral behoefte aan inzicht hadden in:

Effecten van extreem weer op het niveau van wijken, straten en gebouwen,
De beleving van burgers van extreem weer,
De wijze waarop burgers hun gedrag aanpassen aan extreem weer,
Manieren waarop burgers betrokken kunnen worden bij een klimaatbestendige inrichting van hun woonomgeving.
Partners in het onderzoek
Dit onderzoek was een samenwerking tussen:

Lectoraten van:

HZ University of Applied Sciences
Hanzehogeschool
Van Hall Larenstein
Hogeschool Rotterdam
De gemeenten:

Groningen
Leeuwarden
Middelburg
Rotterdam
Vlissingen
De waterschappen:

Wetterskip Fryslân
Noorderzijlvest
Overheden met hogescholen: belangrijk
De betrokken overheden vinden het belangrijk om samen te werken met kennisinstellingen. Nieuwe ideeën en kennis krijg je niet alleen door naar andere overheden te kijken, is het idee. “Gegevens zijn belangrijk om structuur in de aanpak te krijgen”, vindt wethouder Els Verhage van de gemeente Vlissingen. “Je kunt daarmee de emotie buiten beschouwing laten.”

Professionals en burgers meten samen
De samenwerkingspartners onderzochten in 10 wijken of en hoe burgerparticipatie werkt bij klimaatadaptatie in de stad. Deze wijken fungeerden als een living lab: een levensechte locatie waarin verschillende partijen samenwerken aan onderzoek. Professionals en bewoners voerden gezamenlijk metingen uit met behulp van weerstations en temperatuursensoren. Ook interviewden professionals de inwoners: hoe ervaren zij het weer? En wat weten zij eigenlijk van klimaatadaptatie? En wat doen zij zelf al op dat gebied?

Wethouder Els Verhage zegt in het rapport: “Nu weet je hoe inwoners het weer ervaren. Je kunt er dan op inspelen. Het verschil in beleving van inwoners van een groene wijk en onze binnenstad tijdens een hittegolf maakt het klimaat inzichtelijk en brengt het dichtbij. Daardoor gaat het leven en zijn mensen sneller bereid om mee te denken en werken aan oplossingen.”

Klimaatadaptie leeft nog weinig
Uit het onderzoek blijkt dat klimaatadaptatie nog maar beperkt leeft onder inwoners. Er is nog weinig bereidheid om zelf initiatief te nemen, omdat bewoners denken dat ze hiervoor te weinig kennis en capaciteit hebben. Daarom hebben bewoners een voorkeur voor initiatief vanuit de gemeente, waarbij zij graag betrokken willen worden. Gelukkig nemen inwoners wel initiatieven rondom vergroening en verduurzaming van de wijk en woning, wat raakt aan klimaatadaptatie.

Wethouder Chris Dekker van Middelburg is blij met het onderzoek, omdat het creëren van bewustzijn onder inwoners belangrijk is. “Mensen moeten zich beseffen wat de gevolgen van klimaatverandering zijn, want we moeten dit met zijn allen aanpakken.”



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL