Op weg naar agroforestry

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 27/12/2021 06:03
Er is veel aandacht voor het veelbelovende Agroforestry. Deze landbouwmethodiek heeft de potentie om de Nederlandse landbouw meer robuust en toekomstbestendig te maken. Maak in vier video’s kennis met de boeren en tuinders die agroforestry succesvol op hun bedrijf toepassen.
Wat is agroforestry?
Kort gezegd: agroforestry gaat over het combineren van het beste van landbouw (agro) met het beste van bosbouw (forestry). Zo’n combinatie kan de vorm aannemen van een voedselbos, maar ook een uitloop voor pluimvee die bescherming biedt tegen roofvogels.

In Nederland zit de ontwikkeling van agroforestry in een stroomversnelling. Zo vond in december 2021 vond aftrap van Agroforestry Netwerk Nederland plaats, en loopt onze kennisbank vol met artikelen en rapporten over agroforestry. Het ministerie van LNV presenteert in de serie “Op weg naar Agroforestry” drie inspirerende verhalen van mensen die met agroforestry aan de slag gegaan zijn op hun bedrijf.


Agroforestry voor melkveehouders
Struiken, heesters en bomen kunnen een meerwaarde leveren op je melkveebedrijf. Zo zorgt schaduw op de zomerse dagen voor de nodige schaduw en zijn er verschillende struiken die een mooie aanvulling vormen op het dieet van de koe. Daarnaast is het goed voor de bodem en zijn er verdienmogelijkheden voor het onderhouden van singels en hagen op je bedrijf. In onderstaande video zie je hoe Agroforestry op de boerderij van Marieke Jelsma toegepast wordt.


Play


04:46
-05:54
Mute

Settings
Enter fullscreen

Play
Op weg naar Agroforestry: singels en hagen in de melkveehouderij - Marieke Jelsma
LNV
Agroforestry gaat om het tot stand brengen van slimme combinaties. Het bedrijf van Nils Mouton is daar goed voorbeeld van. Door het combineren van een fruitboomgaard met een melkveehouderij heeft hij een extra bron van inkomsten op zijn bedrijf gerealiseerd.


Play


07:03
-08:43
Mute

Settings
Enter fullscreen

Play
Op weg naar Agroforestry: melkvee in de fruitboomgaard - Nils Mouton
LNV
Agroforestry op een gemengd bedrijf
Biologisch boer Wilco de Zeeuw kijkt naar de lange termijn. Door de inzet van bomen waarvan hij vruchten en zaden oogst verhoogt hij de opbrengst per hectare zonder de input van nutriënten te verhogen. Wilco zet sterk in op biodiversiteit en het realiseren van een gesloten nutriëntenkringloop op zijn bedrijf. Waar mogelijk laat hij de natuur het werk doen.


Play


07:08
-08:45
Mute

Settings
Enter fullscreen

Play
Op weg naar agroforestry : landbouw met bomen - Wilco de Zeeuw
LNV
Agroforestry voor pluimveehouders
De kip is van nature een bosvogel, vertelt Theo Folmer. De dieren vertonen meer natuurlijk gedrag en zijn gezonder. De bomen zorgen bovendien voor een betere ontwatering op de uitloop. Afhankelijk van de boomsoort kan je het hout prima gebruiken voor de reparatie en bouw van schuren of als haardhout. Theo is ervan overtuigd dat zijn kippen een betere kwaliteit ei leggen dankzij agroforestry. Kijk in deze video mee op zijn bedrijf.


Play


05:26
-06:48
Mute

Settings
Enter fullscreen

Play
Op weg naar Agroforestry: bomen in de kippenuitloop - Theo Folmer
LNV


bekijk de verschillende video 's op
https://www.groenkennisnet.nl/nieuwsitem/op-weg-naar-agroforestry-



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL